Ukrajinske vlasti: Ispod ruševina zgrade u Marijupolju pronađeno 200 tela

Radnici koji su kopali po ruševinama stambene zgrade u Marijupolju pronašli su 200 tela, saopštile su ukrajinske vlasti

U podrumu srušene stambene zgrade u Marijupolju, razorenom lučkom gradu koji je postao simbol stradanja, ali i otpora, nađena su tela u stanju raspadanja, navela je gradska vlast.

Za Marijupolj, nad kojim su ruske snage nedavno u potpunosti preuzele kontrolu, vezuju se neka od najtežih stradanja tokom ruskog rata u Ukrajini. Grad je postao i svetski simbol otpora zahvaljujući ukrajinskim borcima u železari Azovstal.

Saopštenje o pronalasku tela u Marijupolju objavljeno je nekoliko sati pošto je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio Rusiju da vodi "totalni rat" u Ukrajini, odnosno da nastoji da maksimalizuje broj ljudskih žrtava i uništenje infrastrukture.

Sukob je počeo sa očekivanjima da bi Rusija mogla za svega nekoliko dana ili nedelja da ostvari pobedu u ratu, ali ju je snažan ukrajinski otpor, potkrepljen zapadnim oružjem i pomoći, primorao da umanji ciljeve.

Kremlj je sada fokusiran na industrijsko središte Donbas, na istoku Ukrajine, gde su ruske snage intenzivirale aktivnosti sa ciljem zauzimanja Severodonjecka i susednih gradova, jedine oblasti regiona Lugansk koja je i dalje pod kontrolom ukrajinske vlade.