U više ruskih zračnih udara gađane crnomorske regije Ukrajine, uprkos dogovoru o žitu

Rusija je 26. jula gađala južne crnomorske regije Ukrajine, Odesu i Mikolajev, zračnim udarima, pogađajući privatne zgrade i lučku infrastrukturu, saopćila je ukrajinska vojska. Zgrade koje su pogođene u regionu Odese su se zapalile, objavila je ukrajinska Operativna komanda Jug na Facebook. U regiji Mikolajev, na meti je bila lučka infrastruktura uprkos dogovoru koji je trebao omogućiti nastavak isporuke žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka. Portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva rekao je da su ruski bombarderi dugog dometa i borbeni avioni izveli napade iz Crnog mora.
Napadi su uslijedili nekoliko dana nakon što su ruski udari koji su pogodili Odesu doveli u pitanje dogovor o nastavku izvoza žitarica iz Ukrajine, koji je bio blokiran zbog rata.
Nekoliko sati nakon udara 26. jula, Kiril Stremousov, zamjenik načelnika vojno-civilne administracije Hersonske oblasti, imenovan od Moskve, rekao je da će oblasti Odesa i Mikolajev uskoro biti „oslobođene“ od strane ruskih snaga.
Iz ukrajinske vojske je saopćeno da je oboren ruski dron koji je pokušavao  napasti radarsku stanicu u regionu Mikolajev.
U ruskom granatiranju u prethodna 24 sata ubijena su najmanje tri civila, a ranjeno još osam u Ukrajini, saopćeno je 26. jula iz ureda ukrajinskog predsjednika.
Granatiranje se nastavilo duž cijele linije fronta u istočnoj regiji Donjecka dok su ruske snage gađale Bakhmut i druge gradove, saopćeno je iz ureda predsjednika.
Šef vojne uprave istočne Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko ponovo je optužio ruske trupe za upotrebu ilegalne kasetne municije i ponovio poziv da se civili evakuišu.
“Nije ostalo nijedno sigurno mjesto. Sve je granatirano", rekao je Kirilenko na ukrajinskoj televiziji. "Ali još uvijek postoje putevi za evakuaciju civilnog stanovništva."
Britanija je ranije saopćila da "nema naznaka" da su ukrajinski ratni brod i zaliha protivbrodskih raketa bili locirani u crnomorskoj luci Odesa tokom vikenda, što je u suprotnosti sa tvrdnjom Kremlja da je gađao ukrajinski brod i vojna postrojenja  raketnim udarom 23. jula. 
Do udara je došlo dan nakon što su Rusija, Ukrajina, Ujedinjeni narodi i Turska postigli sporazum o izvozu žitarica koji je izazvao nadu da bi globalna kriza mogla biti izbjegnuta nakon skoka cijena hrane izazvanog ratom u Ukrajini.

Ukrajina je jedan od najvećih svjetskih izvoznika pšenice, kukuruza i suncokretovog ulja, ali ruska invazija na ovu zemlju i njena pomorska blokada ukrajinskih luka zaustavili su isporuke.
Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova je 24. jula priznala raketne udare na Odesu dan ranije, ali je tvrdila da su uništili "vojnu infrastrukturu" i "patrolni čamac" ukrajinske mornarice.
Britansko ministarstvo je saopćilo da Rusija vidi ukrajinsku upotrebu protubrodskih projektila kao "ključnu prijetnju" koja ograničava njenu Crnomosku flotu.
"Ovo je značajno ugrozilo ukupni plan invazije, jer Rusija ne može realno pokušati amfibijski napad da zauzme Odesu", saopćilo je Ministarstvo. „Rusija će nastaviti davati prioritet naporima da degradira i uništi ukrajinsku sposobnost djelovanja protiv ruskih brodova sposobnost.
Međutim, procesi ruskog ciljanja "su vrlo vjerovatno rutinski potkopani zastarjelim obavještajnim podacima, lošim planiranjem i pristupom operacijama odozgo prema dolje", zaključuje se u ažuriranju obavještajnih podataka.
Rusko Ministarstvo odbrane saopćilo je da planira održati strateške vojne vežbe na istoku zemlje od sljedećeg meseca.
Vježbe "Vostok" (Istok) održat će se na Dalekom istoku od 30. augusta do 5. septembra, saopćilo je Ministarstvo.
Pored trupa Istočnog vojnog okruga, učestvovat će i neke vazdušno-desantne snage i vojni kontingenti drugih država, saopćilo je Ministarstvo, prenosi Interfaks.
Čini se da ova vježba ima za cilj da pokaže da je Rusija sposobna  održati raspored za takve vježbe i da ostaje fokusirana na odbranu cijele svoje teritorije.
U saopćenju Ministarstva je naglašeno da na njegovu sposobnost da organizuje takve vježbe nije uticalo ono što naziva "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini.