‘Svi su strijeljani’: Rusija optužena za ratne zločine - Buča otkriva užase invazije

Ukrajinske snage koje su oslobodile grad u blizini Kijeva zatekli su ulice prepune leševa civila i spaljenih ruskih tenkova.

Povlačenje ruskih snaga oko Kijeva ostavilo je užasne dokaze o zvjerstvima nad civilima čiji su leševi razbacani po predgrađima i gradovima regije, pretvorenim u paklene ratne zone kao rezultat invazije Vladimira Putina.

Kada su ukrajinske oklopne kolone ušle u Buču, grad sjeverozapadno od glavnog grada Kijeva, zatekli su ulice blokirane izgorjelim ruskim tenkovima i vojnim vozilima i prepune tijela civila za koje su mještani rekli da su ih ubile ruske snage.

Na fotografijama iz Buče prikazane su scene razaranja, sa komadima ugljenisanih i uništenih tenkova i oklopnih vozila poredanih duž ulice, zajedno sa leševima.

Novinari agencije Frans pres vidjeli su najmanje 20 tijela, sva u civilnoj odjeći, razbacana po jednoj ulici u Buči, a tijelo nestalog ukrajinskog fotografa Maksima Levina otkriveno je u obližnjem selu.

Trojica od njih su ubijena na biciklima nakon što su krenuli na posljednju vožnju, dok su druga tijela ležala pored automobila izrešetanih mecima i smrskanim, prenio je AFP.

Jednom su ruke bile vezane na leđima bijelom tkaninom, a ukrajinski pasoš ostavljen je otvoren pored leša, rekli su novinari koji su boravili u opustošenom gradu.

"Svi ovi ljudi su ubijeni", rekao je gradonačelnik Buče Anatolij Fedoruk za AFP, dodajući da je još 280 tijela pokopano u masovnim grobnicama u gradu. "Ovo su posljedice ruske okupacije."

Ukrajinski vojnici su očistili barikade i pregledali sumnjive predmete, stavljajući crvene krpe na ostatke neeksplodiranih ubojnih sredstava kako bi skrenuli pažnju na mogućnost eksplozije.

Kada je grad oslobođen, jedna žena, Halyna Tovkač (55), rekla je za Guardian da je tražila tijelo svog supruga Olega (62). Ubili su ga ruski vojnici zajedno sa komšijama, dvojicom dječaka i njihovom majkom, dok su 5. marta pokušali pobjeći iz grada. „To je ratni zločin“, rekla je Tovkač.

Navodno je među civilima koje su ubili Rusi i Olha Suhenko, poglavarka sela Motižin istočno od Kijeva, i cijela njena porodica.

U drugoj optužbi za ratne zločine, ruske trupe su navodno koristile djecu kao "živi štit" prilikom pregrupisavanja.

Ukrajinski državni tužilac prikuplja dokaze o tvrdnjama da su ruske snage koristile ukrajinsku djecu kako bi izbjegli oružane napade tokom povlačenja iz glavnog grada Ukrajine i drugdje. Rečeno je da su kočije djece bile postavljene ispred tenkova u selu Novi Bikiv, blizu opkoljenog grada Černihiva, stotinjak kilemtara sjeverno od Kijeva.

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla je da je "zaprepaštena zvjerstvima u Buči i drugim gradovima u Ukrajini".

“Izvještaji o ruskim snagama koje ciljaju nedužne civile su zaprepašćujući . UK radi sa drugima na prikupljanju dokaza i podršci istrazi ratnih zločina @IntlCrimCourt. Odgovorni će odgovarati”, napisala je Truss na Tweeteru kasno u subotu.

Ukrajina i njeni zapadni saveznici izvijestili su o sve više dokaza da Rusija povlači svoje snage iz okoline Kijeva i pojačava trupe u istočnoj Ukrajini. Vidljivi pomak nije značio da se zemlja suočila sa odlaskom ruskih trupa više od pet sedmica rata ili da će se više od četiri miliona izbjeglica koje su pobjegle iz Ukrajine uskoro vratiti.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelensky ponovio je upozorenje da ruske trupe žele zauzeti Donbas i jug Ukrajine. U svom noćnom video obraćanju u subotu, Zelensky je rekao „svjesni smo da neprijatelj ima rezerve pojačati pritisak na istoku“.

On je ipak obećao da će se boriti protiv Rusa u Donbasu i dok su se oni povlačili iz regiona Kijeva.

„Jačamo odbranu u istočnom pravcu i u Donbasu“, rekao je Zelensky. „Šta je cilj ruskih trupa? Žele zauzeti Donbas i jug Ukrajine.”

Ali Zelensky se požalio da je “globalna sigurnosna arhitektura zakazala” i da Ukrajina “još nije dobila dovoljno modernih zapadnih protivraketnih sistema” od svojih zapadnih saveznika, niti dala avione. Dodao je:

“Svaka ruska raketa koja pogodi naše gradove i svaka bomba bačena na naš narod, na našu djecu, samo dodaje crnu boju istoriji koja će opisati sve od kojih je odluka zavisila.”

Izvori su izvijestili o seriji eksplozija u južnom lučkom gradu Odesi u nedjelju ujutro.

“Odesa je napadnuta iz vazduha. Neke projektile je oborila protivvazdušna odbrana”, navodi Gradsko vijeće u kratkoj izjavi u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Rečeno je da su u nekim područjima zabilježeni požari, ali nisu naveli šta je pogođeno u napadu.

Ukrajinski mirovni pregovarač David Arakhamia navodno je rekao da Rusija "verbalno" prihvata ukrajinski stav o mirovnim pregovorima, prenio je AFP, osim o pitanju Krima. Moskva se složila da će referendum o neutralnom statusu Ukrajine "biti jedini izlaz iz ove situacije".

Arakhamija je rekao ukrajinskim televizijskim kanalima da će se svaki sastanak između Zelenskog i ruskog predsednika Vladimira Putina "sa velikom verovatnoćom" održati u Turskoj.

Na drugom mjestu, zamjenik poljskog premijera optužio je Francusku i Njemačku da su previše bliske Rusiji u intervjuu objavljenom u nedjelju, jer je osudio ponašanje Berlina prema Moskvi prije invazije na Ukrajinu.

„Njemačka, kao i Francuska, ima snažnu pristrasnost u korist Moskve“, rekao je u intervjuu njemačkom dnevniku Die Welt Jarosław Kaczyński, koji je lider vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS).

Kaczynski je svoje najoštrije riječi sačuvao za Berlin, rekavši da njemačka vlada godinama nije željela vidjeti šta Rusija radi pod rukovodstvom Putina "a rezultat vidimo danas". Dodao je da "Poljska nije zadovoljna ulogom Njemačke u Evropi".