Svetska banka odobrila zajam od 100 mil USD lokalnim samoupravama u Srbiji

Odbor izvršnih direktora Svetske banke (SB) odobrio je zajam u protivvrednosti od 100 mil USD namenjen lokalnim samoupravama u Srbiji, koji treba da bude podrška za upravljanje održivom infrastrukturom, podsticanje ravnopravnog rasta i omogućavanje zelene tranzicije, objavila je SB.
 
Zajam je deo finansijske podrške od 300 mil USD za Projekat razvoja lokalne infrastrukture i institucija (Local Infrastructure and Institutional Development - LIID), koji je pripremljen u saradnji sa Francuskom agencijom za razvoj (AFD), navedeno je u saopštenju.
 
Kako je istaknuto, cilj LIID projekta je da pomogne Vladi Srbije u nastojanju da obezbedi bolje infrastrukturne usluge, unapredi mobilnost, smanji ugljenični otisak i poveća dostupnost ekonomskih prilika i usluga za sve građane.
 
- Ovo je prvi zajam Svetske banke koji se direktno fokusira na lokalne samouprave u Srbiji, sa ciljem poboljšanja kvaliteta života građana - rekao je direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji Nikola Pontara.
 
Prema njegovim rečima, unapređenje i ozelenjavanje zastarele lokalne infrastrukture može da podstakne ekonomski rast, nudeći građanima bolji pristup javnim uslugama, tržištima i radnim mestima, a posebno najugroženijima, kao i povećanje atraktivnosti gradova, manjih mesta i slabije razvijenih regiona.
 
Precizirano je da će se LIID projekat inicijalno fokusirati na sektor saobraćaja, koji je drugi po redu izvor emisije gasova sa efektom staklene bašte, ali i najbrže rastući izvor tih emisija i značajan uzrok zagađenja vazduha i buke u gradovima Srbije.
 
Očekuje se da projekat pomogne Srbiji da do 2030. ostvari svoj cilj i smanji emisije gasova staklene bašte za 9,8% u poređenju sa nivoom iz 1990. godine.
 
LIID će finansirati investicije čiji je cilj poboljšanje mobilnosti, uključujući puteve, trotoare, biciklističke staze, javne prostore i javni prevoz.
 
Кlimatska otpornost i prilagođavanje biće podsticano kroz nemotorizovani saobraćaj, stabilizaciju klizišta, zaštitu rečnih obala, radove na odvodnjavanju, ozelenjavanje javnih prostora i rešavanje nasleđenih problema sa zagadjenjem.
 
Projekat će, takođe, pružiti podršku poboljšanju urbanog razvoja i upravljanja javnim finansijama.
 
Očekuje se da će lokalne samouprave povećavati ulaganja u infrastrukturu za 8% godišnje, uz pravičnu raspodelu resursa, pri čemu će prednost imati siromašnije i ranjivije zajednice.