Slovenačka donacija: U kasarni “Milovan Šaranović” obavljena primopredaja sedam brdskih topova za Počasnu gardu

U danilovgradskoj kasarni “Milovan Šaranović” danas je na prigodan način izvršena primopredaja sedam brdskih topova i 112 salvi, koje je Ministarstvo odbrane Republike Slovenije doniralo Ministarstvu odbrane Crne Gore za potrebe Počasne garde Vojske Crne Gore.

Tim povodom, u Crnu Goru je stigla tročlana delegacija slovenačkog Ministarstva odbrane, na čelu sa državnim sekretarom Damirom Črnčecom.

Rukovodilac radom Ministarstva odbrane i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić zahvalio se na donaciji, ističući da je riječ o još jednoj potvrdi izuzetno dobre i uspješne saradnje dvije zemlje na polju odbrane. On je kazao da je saradnja sa Republikom Slovenijom besprekorna, te da može služiti kao uzor, a da topovi koje će koristiti Garda za ispaljivanje plotuna u odgovarajućim svečanim prilikama imaju i simboličko značenje, imajući u vidu ulogu garde u hiljadugodišnjoj istoriji Crne Gore i patriotski odnos prema državi.

“U nama imate velike prijatelje i partnere i želim da tako ostane i u budućnosti”, zaključio je Adžić.

Državni sekretar Črnčec je kazao da je ovo još jedan od listova u velikoj knjizi saradnje dvije zemlje. On je pomenuo neke od zajedničkih aktivnosti dva ministarstva odbrane, posebno ističući zajedničko prisustvo pripadnika oružanih snaga dvije zemlje u eFP borbenoj grupi u Letoniji.

Crna Gora je Sloveniji već donirala avion “G4 Super Galeb” i helikopter “Gazela”, koji će služiti kao vojni muzejski eksponati na aerodromu Cerklje. Donacije su predmet dva sporazuma potpisana tokom Sajma odbrane, zaštite i spašavanja “Sobra” u Gornjoj Radgoni.

Črnčec se zahvalio na donaciji Crne Gore, te istakao značaj baze Cerklje koja je, kako je kazao, logistička avijatičarska baza za potrebe zajedničkih angažmana u Alijansi.

Dr Krstu Peroviću, dosadašnjem državnom sekretaru u Ministarstvu odbrane Crne Gore Črnčec je uručio Medalju za međunarodnu saradnju i zasluge u afirmaciji ugleda slovenačkog Ministarstva odbrane.

Ceremoniji su prisustvovali načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Zoran Lazarević, kao i direktor Direktorata za politiku odbrane general-major Rajko Pešić.