Slovačka je poslala svoj sistem protiv vazdušne odbrane S-300 Ukrajini

Premijer Eduard Heger potvrdio je ovu informaciju.

Slovačka je poslala u Ukrajinu svoj protivvazdušni raketni odbrambeni sistem S-300. Tajni transfer navodno je trajao dva dana, prema privatnoj televiziji TV Markíza, koja je objavila vijest na svojoj web stranici.

Premijer Eduard Heger, na putu za Kijev, potvrdio je izvještaj.

„Želio bih potvrditi da je Slovačka dala Ukrajini sistem protivvazdušne odbrane S-300. Ukrajinska nacija hrabro brani svoju suverenu državu i nas, također. Naša je dužnost da pomognemo, a ne da ostanemo na mjestu i budemo u neznanju o gubitku ljudskih života pod ruskom agresijom", objavio je Heger na društvenim mrežama.

On je naveo da ta odluka ne znači da se Slovačka uključila u oružani sukob u Ukrajini, dodajući da će odbrana Slovačke biti osigurana.

Ministar odbrane Jaroslav Naď je kasnije dodao da će SAD poslati još jedan odbrambeni sistem raketa Patriot u Slovačku, koji će biti dodat sistemu Patriot koji su već dale Njemačka i Holandija.

Ranije ove sedmice, TV Markíza je predočila ministru odbrane video-snimak iz Sereďa (Trnavska oblast), gdje se vojna oprema koja liči na sistem S-300 ukrcavala na vojne transportere. Ministar je tada rekao da se izvode mnoge logističke operacije kako bi osigurali operaciju NATO trupa koje dolaze u Slovačku i da nema pojma o kojoj se opremi radi.

"Ne nosimo ništa u Ukrajinu, morao bih da znam nešto o tome", rekao je tada, a prenosi dnevnik Sme.

Naď je, također, ranije rekao da će sistem S-300 biti stacioniran u istočnoj Slovačkoj, gde je trebao štititi vazdušni prostor Slovačke, ali ne i ukrajinski.

S-300 je sofisticirani odbrambeni sistem sovjetske/ruske proizvodnje koji koristi mobilni radar, komandne platforme i platforme za lansiranje projektila za zaštitu od napada aviona i balističkih projektila na širokom području. Odluka Slovačke da pošalje svoj sistem S-300 u Ukrajinu čini je prvom zemljom NATO koja je isporučila tako važno odbrambeno oružje kako bi pomogla Ukrajini u borbi protiv ruske invazije.

 

Ranije je Češka je donirala Ukrajini desetine tenkova T-72 i borbenih vozila BVP-1. Modele, koji datiraju iz 1980-ih, češka vojska smatra zastarjelim, ali su održavani u radnom stanju, navodi Sme.

U međuvremenu, Rusija je više puta upozoravala zemlje NATO-a da ne šalju vojnu pomoć Ukrajini, rekavši da će svaku isporuku oružja smatrati legitimnim vojnim ciljem.

Međutim, te prijetnje do sada nisu uspjele zaustaviti isporuke vojne pomoći Ukrajini od strane drugih zemalja.