Saradnja Frontex-a i crnogorskih vlasti

Frontex trenutno provodi Zajedničku operaciju Crna Gora sa glavnim ciljem da pomogne crnogorskim nacionalnim vlastima u kontroli granica i borbi protiv prekograničnog kriminala.

“Frontex, Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu, je glavni element onoga što čini evropsku graničnu i obalsku stražu, koju sačinjavaju Frontex i državne vlasti, a mi smo ovdje u Crnoj Gori kako bismo podržali operativne aktivnosti naših kolega iz crnogorske policije na morskoj granici i teritorijalnim vodama Crne Gore.” kazao je Konstantin Provias, operativni oficir Frontex-a.

 

 

Nacionalni koordinacioni centar Granične policije Crne Gore, kao dio ove operativne aktivnosti, prima slike i video zapise iz vazdušnog nadzora koji pružaju sredstva Frontex-a Crnoj Gori, a koji su vidljivi i u Podgorici i u Varšavi, u sjedištu Frontex-a.

“Prvo smo započeli sa operativnom aktivnošću na graničnom prelazu Debeli Brijeg. Uspostavljanjem tzv. fokalne tačke ili kako Frontex to zove – focal point Debeli brijeg, što je u tom pogledu saradnje napravilo veliki iskorak , iz razloga  što po tom sporazumu po prvi put osoblje koje se u organizaciji FRONTEX-a  raspoređuje na teritoriji Crne Gore ima izvršna ovlašćenja kao naši policijski službenici, u skladu sa našim  nacionalnim zakonodavstvom.”kazao je Darko Marković, glavni policijski inspektor crnogorske granične policije

 

 

Zajedno sa letjelicom koja pruža nadzor crnogorskih teritorijalnih voda i ekskluzivne ekonomske zone, Frontex je angažovao stručnjake koji pružaju exspertizu i znanje i rade rame uz rame sa crnogorskim policajcima.

“Do danas smo imali ukupno deset članova Frontex-ovog tima, i to iz Bugarske, Portugala, Hrvatske, Estonije i Češke. Prvi utisci su fantastični s obje strane, suština je u razmjeni policijskih iskustava i radujemo se što će nas Frontex i ubuduće podržavati u ovoj konkretnoj operaciji, kao i u nekim drugim sličnim aktivnostima u narednom periodu.” rekao je Igor Bojović, policajac sa graničnog prelaza Debeli Brijeg.

Zajednička operacija Crna Gora(link is external) je druga operacija Frontex-a van granica Evropske unije. Sve je započelo operacijom u Albaniji, dok je Frontex počeo da angažuje stručnjake u Crnoj Gori od prošlog ljeta, a nastavio angažovanjem operativnih sredstava.