SAD šalje milijardu dolara nove sigurnosne pomoći Ukrajini

Paket pomoći uključuje oružje za odbranu obale i napredne raketne sisteme za borbu u Donbasu, kaže američki predsjednik Joe Biden.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom 
da će Washington osiguratu milijardu dolara nove sigurnosne pomoći Kijevu, usred žestokih borbi na istoku Ukrajine.
U saopćenju objavljenom nakon razgovora dvojice lidera, Bajden je ponovo potvrdio svoju posvećenost pomoći Ukrajini protiv, kako je rekao, "brutalnog i tekućeg rata Rusije" protiv zemlje.
“Obavijestio sam predsjednika Zelenskog da Sjedinjene Američke Države pružaju još milijardu dolara sigurnosne pomoći Ukrajini, uključujući dodatno artiljerijsko i odbrambeno oružje za odbranu obale, kao i municiju za artiljeriju i napredne raketne sisteme koji su Ukrajincima potrebni za podršku njihovim odbrambenim operacijama u Donbasu”, rekao je Biden.
Sa najnovijim paketom pomoći, SAD su izdvojile više od 40 milijardi dolara za pomoć Ukrajini.
SAD su ranije poslale raketne sisteme u Ukrajinu, naglašavajući da neće obezbijediti oružje koje može doseći ciljeve unutar Rusije.
Predsjednik Zelensky rekao je da je "zahvalan" na novom američkom paketu oružja.
 "SAD su najavile novo jačanje naše odbrane, novi paket podrške od milijardu dolara", rekao je Zelenski. "Zahvalan sam na ovoj podršci, posebno je važna za našu odbranu u [istočnom regionu] Donbasa."
Rusija je započela sinvaziju na Ukrajinu 24. februara nakon višemjesečnog sukoba u kojem je Moskva gomilala trupe u blizini ukrajinskih granica, dok je ruski predsjednik Vladimir Putin zahtijevao prekid širenja NATO-a na bivše sovjetske republike.
Nakon neuspjeha da zauzme glavni grad Kijev, Moskva je smanjila svoje ratne ciljeve, prebacivši svoje ratne napore na istočni Donbas i južne dijelove Ukrajine.

Posljednjih sedmica ruske snage polako napreduju u tom području. Rusija je prošlog mjeseca zauzela strateški lučki grad Mariupolj i traži predaju ukrajinskih boraca koji su ostali u gradu Severodonjecku.
Američki zvaničnici rekli su da svoju vojnu pomoć Ukrajini prilagođavaju potrebama bojnog polja u Donbasu.
"Hrabrost, otpornost i odlučnost ukrajinskog naroda nastavljaju da inspirišu svijet", rekao je Bajden. “A Sjedinjene Države, zajedno sa našim saveznicima i partnerima, neće se pokolebati u našoj posvećenosti ukrajinskom narodu dok se bori za svoju slobodu.”
Američki predsjednik je najavio 225 miliona dolara humanitarne pomoći Ukrajincima. Sredstva su namijenjena "snabdijevanju sigurnom vodom za piće, kritičnim medicinskim potrepštinama i zdravstvenoj zaštiti, za hranu, skloništa i gotovinu za porodice za kupovinu osnovnih stvari unutar zemlje“, rekao je Biden.
Američki državni sekretar Antony Blinken također je razgovarao sa svojim ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom.
“Sekretar i ministar vanjskih poslova Kuleba razgovarali su o koracima za ubrzanje isporuke teškog naoružanja Ukrajini i jačanje ukrajinske ekonomije, uključujući napore da se osigura da ukrajinski poljoprivredni proizvodi dođu na međunarodna tržišta”, navodi se u saopćenju američkog State Departmenta u kojem se opisuje poziv.
Ranije je američki ministar odbrane Lloyd Austin pozvao je saveznike da pojačaju vojnu pomoć Ukrajini kako bi se oduprla ruskoj invaziji.
"Moramo intenzivirati našu zajedničku posvećenost samoodbrani Ukrajine i moramo se još više potruditi da osiguramo da Ukrajina može braniti sebe, svoje građane i svoju teritoriju", rekao je Austin na sastanku u Briselu predstavnicima zemalja koje podržavaju Ukrajinu.
U saopćenju Bijele kuće, Biden je rekao da je sa Zelenskym razgovarao o Austinovim naporima u Briselu da "koordinira dodatnu međunarodnu podršku ukrajinskim oružanim snagama". Bijela kuća je saopćila da je razgovor dvojice lidera trajao više od 40 minuta.
Bidenova administracija periodično najavljuje pakete vojne pomoći Ukrajini, od kojih svaki vrijedi stotine miliona dolara i sadrži oružje kako bi pomogla ukrajinskim snagama da se odbrane od invazije na istoku.
Ranije ove godine, američki Kongres je odobrio 13,6 milijardi dolara za Ukrajinu, a prošlog mjeseca, zakonodavci su odobrili dodatnih 40 milijardi dolara dodatne vojne i humanitarne pomoći toj zemlji. Administracija je davala pomoć Ukrajini iz tih fondova.