Ruski utjecaj u Bosni i Hercegovini: Medijska ofanziva protiv interesa države

U analizi Fondacije Friedrich Naumann za slobodu tačno su označeni mediji u Bosni i Hercegovini preko kojih zvanična Rusija vrši direktni utjecaj na sigurnosne, političke, kulturne, društvene i ekonomske prilike u Bosni i Hercegovini. U središtu ruske propagande u regiji i našoj zemlji nalazi se srpsko izdanje ruske inostrane redakcije “Sputnjika”.

Iako je analiza “Ruski mediji na Balkanu – Studija slučaja: Kako moskovska propaganda utiče na Srbiju” fokusirana na susjednu Srbiju, ona nam daje uvid u nekoliko nepobitnih činjenica kada je u pitanju Bosna i Hercegovina.

 

Podrška Miloradu Dodiku, protivnici “marionete Zapada”

Ulaganja u rusku propagandnu mašineriju nisu beznačajna. Tako se u analizi navodi da Rusija troši mnogo truda i novca da uvijek iznova dokaže svoje navodno bratsko prijateljstvo sa Srbima.

Inostrani ogranak ruske agencije Sputnjik, koja je 2014. godine osnovana ukazom ruskog predsjednika Vladimira Putina, godinu dana po osnivanju otpočela je svoj rad i u Srbiji. lako je jedina redakcija Sputnjika na Balkanu, njene tekstove i video zapise koriste i susjedne države.

Sputnjik posebnu pažnju posvećuje Bosni i Hercegovini. Nedavna istraživanja su pokazala da Sputnjik Srbija jednostrano podržava lidera bosanskih Srba, Milorada Dodika, i njegove političke protivnike prikazuje kao marionete Zapada. Šire se razne teorije zavjere prema kojima Washington i Brisel u Republici Srpskoj žele da podstaknu “obojenu” ili “šarenu revoluciju” po uzoru na Ukrajinu ili Sjevernu Makedoniju.

 

Podgrijava unutarbosanske nacionalne sukobe

Prema ovim analizama, Sputnjik u tijesnoj saradnji sa RTRS-om, novinskom agencijom Srna i TV stanicom ATV, između ostalih, djeluje na širenju jednostranog sadržaja u korist Dodika i njegove vladajuće stranke SNSD ili na štetu opozicije kao i svih vodećih nacionalnih partija i najviših političara širom zemlje.

Sputnjik Dodiku redovno nudi platformu i tako uvijek iznova podgrijava unutarbosanske nacionalne sukobe, navodi se u analizi.

Slično izvještavanju o Srbiji, Sputnjik i u Bosni i Hercegovini daje uputstva za djelovanje Srba u BiH. Srpskom profesoru prava Darku Tanaskoviću dozvoljeno je da detaljno predloži strategiju kako se suprotstaviti od strane međunarodnih sudova dokazanom genocidu nad Bošnjacima počinjenom od strane srpskih vojnika i dobrovoljaca.

Kroz cjelokupno izvještavanje Sputnjika provlači se zajednička nit: sukobi između već podijeljenih balkanskih zemalja podstiču se pojačavanjem već postojećih antagonizama i animoziteta.

U zaključku analize stoji da Rusija briljantno igra na terenu mekih instrumenata moći kako bi osvojila srca Srba.

“Ako neko želi da se suprotstavi ovom uticaju, mora da igra njihovu ‘igru’”, navodi se u analizi Fondacije Friedrich Naumann za slobodu.