Ruska vojska je koristila fosforno naoružanje u blizini Izyuma

Izvor Focusa u regiji Harkov rekao je da sve gori zbog granatiranja. Bijeli fosfor jedno je od najopasnijih oružja.

Ruske trupe koristile su fosforno naoružanje u području Izyuma u regiji Harkov ,potvrdili su Focusu pripadnici ukrajinske vojska sa mjesta događaja. Prema riječima pripadnika vojske, nakon upotrebe fosfatnog naoružanja cijelo selo gori. Izvor nije naveo konkretno mjesto iz sigurnosnih razloga.

"Sve gori. Gotovo cijelo naselje", rekao je.

Koja je opasnost od fosforne municije?

Opasnost od takvog naoružanja leži u njegovom sastavu. Oružje sadrži bijeli fosfor, koji prilikom eksplozije širi materiju sa temperaturom izgaranja iznad 800 stupeni Celzijusa na velikom području. Vatra se neće ugasiti dok sav fosfor ne izgori ili dok pristup kisiku ne prestane.

Takvo naoružanje uzrokuje jako teške ozljede kod ljudi, a za liječenje takvih povreda su potrebni obučeni stručnjaci. Kada se takva materija udahne, pluća su zapravo spaljena u radijusu od 150 metara od mjesta eksplozije. Također je teško liječiti takve rane zbog tjelesne apsorpcije fosfora kroz zahvaćeno područje kože. Materija utiče na bubrege, srce i jetru ako duže vrijeme ulazi u krvotok kroz ranu.

Zbog svojih karakteristika, Protokol III uz Konvenciju o određenim konvencionalnim oružjima zabranjuje upotrebu fosfornog naoružanja. Međutim, Rusija nije potpisnica ovog dokumenta.

Rusija je već koristila fosforne granate tokom rata protiv Ukrajine.

U noći 13. marta je objavljeno da su ruske oružane snage zapaljivom raketom gađale Popasnayu u regiji Lugansk. Istraživači CIT-a napomenuli su da video prikazuje nekoliko raketa koje lete u luku, a zatim snažno eksplodiraju. Vjerojatno su za MLRS Grad korištene rakete 9M22C.

Podsjetimo, 15. marta zamjenik gradonačelnika Izyum izjavio je da situacija u gradu nije bolja nego u Mariupolju. U gradu nema komunikacija i ne rade humanitarni koridori

Ukrajinska vojska je 14. marta pokrenula protivofanzivu kod Izyuma kako bi otjerala ruske trupe iz grada.