Rusija traži novu gvozdenu zavjesu

Rusija se mjesecima pripremala za... nešto. Ne radi se samo o 175.000 vojnika na granicama Ukrajine, tu su i prijetnje da će se narušiti mirovno rješenje na Balkanu, namjerno spuštanje evropskih cijena gasa na rekordne nivoe usred zime i stvaranje migrantske krize na istočnoj granici Evrope.

Ovo nisu slučajni događaji. Trebali su im mjeseci, ako ne i godine da se pripreme i koordiniraju, a svi udaraju u isto vrijeme.

Medijske špekulacije su se fokusirale na invaziju na Ukrajinu kao mogući cilj Rusije. To bi moglo biti dio ambicija ruskog predsjednika Vladimira Putina. Ali ako planirate invaziju na neku zemlju, obično to jednostavno učinite, često uz što manje upozorenja. Rusija je stajala na ivici invazije posljednja dva ili tri mjeseca. Putin pravi veliku predstavu prijetnje Ukrajini. On igra veću igru.

Možda smo krajem novembra imali uvid u tu utakmicu. Rusija je objavila zapanjujuću listu zahtjeva. Ako se ispune, to bi bila najveća promjena u svjetskom poretku od kraja Hladnog rata.

Rusija je zahtijevala novi sporazum sa Sjedinjenim Državama i poseban multilateralni sporazum sa Sjevernoatlantskim savezom koji bi garantirao sljedeće:

 

· Nema širenja NATO-a dalje na istok, sa konkretnim obećanjem da nikada neće dozvoliti Ukrajini da se pridruži NATO-u;

· Nema vojnih aktivnosti NATO-a u Istočnoj Evropi, Ukrajini, na Kavkazu ili centralnoj Aziji;

· Dodatne NATO snage ne smiju biti raspoređene u istočnoevropske zemlje koje su postale članice NATO-a nakon 1997. (to znači da bi Poljska, baltičke države i druge bile isključene iz dalje pomoći NATO-a);

· Nema vježbi NATO-a u Istočnoj Evropi bez ruske dozvole;

· Sjedinjene Države i Rusija neće postaviti nuklearno oružje u inostranstvo; Američke nuklearne rakete u Evropi će biti vraćene;

· Nijedna strana neće postaviti rakete kratkog ili srednjeg dometa u dometu druge.

Ako se ovi zahtjevi ne ispune, Rusija je obećala “vojni odgovor” sličan po veličini kubanskoj raketnoj krizi.

 

Ovi zahtjevi ne bi oživjeli Gvozdenu zavjesu i Varšavski pakt, ali bi bili značajan korak u tom pravcu. Ako bude dogovoreno, SAD i NATO bi prešli liniju koju su odbili da pređu: dajući Rusiji pravo glasa u vanjskim odnosima drugih zemalja. Ukrajina i druge zemlje postali bi neka vrsta drugorazrednih država, koja ne bi mogla da se udalji od Rusije bez ruske dozvole. SAD bi javno proglasile da je Rusija gospodar Istočne Evrope i da SAD tamo djeluju samo uz dozvolu Rusije.

Mnogi su očekivali da će SAD nekontrolisano odbaciti takve zahtjeve - a još uvijek ima vremena da Washington to učini. Ali jedan anonimni visoki zvaničnik administracije rekao je da, iako "postoje neke stvari u tim dokumentima za koje Rusi znaju da su neprihvatljive", druge "zaslužuju diskusiju". Dakle, ovaj dokument može postati polazna tačka za neku vrstu velike pogodbe oko Istočne Evrope.

Ali postoji još jedan "slučajan" događaj koji olakšava ozbiljno shvatanje Rusije. Sav ovaj pritisak počeo je ubrzo nakon što su Rusija i Njemačka završile svoj plinovod Sjeverni tok 2. Ovaj projekat je mnogo više od nafte i gasa. To je omogućilo Rusiji da ucjenjuje zemlje Centralne i Istočne Evrope tako što će im isključiti gas, dok nastavlja da prodaje gas unosnijim zapadnoevropskim klijentima.

Gasovod Sjeverni tok 2 dramatičan je znak zajedničkog rada Njemačke i Rusije – toliko da su ga neki poljski zvaničnici nazvali plinovodom Molotov-Ribentrop 2, nakon zloglasnog sporazuma kojim su Adolf Hitler i Josif Staljin podijelili Istočnu Evropu između sebe.

Zašto bi Rusija započela ovaj pritisak odmah nakon što se gasovod završi? Ima li više u ovom aranžmanu između Rusije i Njemačke?

Ukrajina se već žali da joj Njemačka blokira pridruživanje NATO-u i blokira drugim članicama NATO da prodaju Ukrajini oružje.

 

U časopisu Trumpet od novembra-decembra 2008., glavni urednik Gerald Flurry je napisao:

 

“Da li ste znali da su Njemačka i Rusija vjerovatno već riješile svoje najhitnije razlike? … Vjerujem da su njemački lideri možda već pristali na dogovor sa Rusijom, moderni pakt Hitler-Staljin u kojem Njemačka i Rusija dijele zemlje i imovinu između sebe. Ovaj sporazum bi svakome omogućio da usmjeri nišane na druge ciljeve. Svaki takav sporazum koji je možda postignut između Njemačke i Rusije je preteča rata!”

 

Ako takav dogovor bude na snazi, on bi morao da pokrije ruske akcije u istočnoj Evropi. Da li završetak Sjevernog toka 2 znači da dolazimo do nove faze u ovom partnerstvu?

 

U svom tekstu iz 2018. „Tajni rat Njemačke i Rusije protiv Amerike“,Flurry je primijetio da Njemačka izgleda namjerava uništiti NATO.

“Sjeverni tok 2 povezuje Rusiju i Njemačku zajedno na način koji podriva NATO”, napisao je. „U stvari, iako Rusija i Njemačka to neće reći, ovaj projekt gasovovoda je jasno namijenjen da uništi nato.

 

„Mnogi elitni Nijemci smatraju da je njihova nacija sada dobila sve što je mogla od SAD-a i spremni su da krenu dalje“, napisao je Flurry. “Neki moćni Nijemci danas sve više razmišljaju o Svetom Rimskom Carstvu i žele da moderna Njemačka preuzme više vlastite moći u duhu tog carstva. Oni žele da uspostave Evropu kao moćnu supersilu predvođenu Njemačkom.”

 

Najnoviji zahtjevi Rusije bi uništili NATO. To bi onemogućilo Poljsku, baltičke države i druge koji se osjećaju u opasnosti da ovise o Sjedinjenim Državama. Nesposobni da se sami suprotstave Rusiji, morali bi Ameriku, kao temelj svoje odbrane, zamijeniti Evropom. A to zaista znači Njemačka.

 

Učinak ruskih zahtjeva, dakle, neutralizirao bi uticaj SAD-a u Evropi i podijelio kontinent između Rusije i Njemačke. To je upravo ona vrsta dogovora na koji već godinama upozoravamo na sklapanje Rusije i Njemačke.

Ova priča se i dalje odvija, a ima još puno nepoznanica. Možda će SAD odbiti da se pomaknu ni za centimetar. Možda će Vladimir Putin, pošto nije uspio dobiti ono što želi putem zastrašivanja, krenuti invaziju na Ukrajinu.

Ali kako se stvari sada odvijaju, jasnije je ako pogledajte rusko-njemačke odnose. Kao što je Flurry snažno opisao u svom najnovijem programu Davidov ključ, ta veza otkriva mnogo toga o modernoj Njemačkoj. To pokazuje da moćni elementi rade na tome da Njemačku odvedu u radikalno novom smjeru – da se odvoji od svog saveza sa Sjedinjenim Državama i umjesto toga dominira Evropom na način koji je Njemačka imala u prošlosti. Njemačka zna da Rusija ima potencijal da bude moćan neprijatelj. Ali isto tako zna da bi Rusija mogla biti njen najveći saveznik za postizanje ovih neposrednih ciljeva.

Ruski zahtjevi su čudni i gotovo smiješni – kao da dolaze iz drugog svijeta, svijeta u kojem se velike sile sukobljavaju i nacije brinu da će biti napadnute.

U Americi i Britaniji, lako je uvjeriti sebe da ne živite u ovakvom svijetu. Zahtjevi Rusije su poziv za buđenje.

„Istorija pokazuje da Njemačka i Rusija zapravo nisu partneri“, napisao je g. Flurry. “Kada uđu u mirovne sporazume i ekonomska partnerstva, to je signal da se jedan ili oboje pripremaju za neku vrstu imperijalističkog podviga. To čini dogovor sa Sjevernim tokom 2 izuzetno zabrinjavajućim.”

„Jeremija 1:13 bilježi da je Bog pokazao proroku viziju ’uzavrelog lonca; a lice mu je okrenuto prema sjeveru', upozorio je. “Ovaj simbolički jezik opisuje modernu Njemačku. Ispod površine, ta nacija je puna tinjajućeg nezadovoljstva trenutnim svjetskim poretkom. Nijemci su ljuti na SAD, a posebno bijesni na predsjednika Trumpa. Imperijalistička ambicija koja je navela Nemačku da započne oba svetska rata je živa i zdrava. "Kripi"!"