Rusija mora odgovoriti svijetu': raste globalna osuda ubistava u Ukrajini

Kijev -- Međunarodna zajednica nastavlja izražavati šok i bijes nakon što su se pojavili dokazi da su ruske snage počinile zločine nad civilima u Ukrajini. Moskva je te izvještaje odbacila kao "provokaciju".

“Izvještaji o ukrajinskim civilima koje su ruske trupe ubile, silovale i teško ranile su za svaku osudu”, rekla je premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern novinarima u Wellingtonu 4. aprila.

„Rusija mora odgovarati svijetu za ono što su uradili“, dodala je ona, rekavši da će njena vlada razgovarati o dodatnim mjerama za podršku Ukrajini u njenoj borbi protiv ruske invazije.

Japanski premijer Fumio Kishida opisao je prijavljene incidente kao "kršenje međunarodnog prava".

Izjave su uslijedile nakon što su objavljeni izvještaji da su ruske snage koje su se povukle iz tog područja, nakon što su ga nekoliko sedmica kontrolisale, stotine civila strijeljale i bacile u masovne grobnice ili ostavile na ulicama u kijevskom predgrađu Buča.

Fotografije na kojima se vide tijela mrtvih civila sa vezanim rukama šokirale su mnoge i podstaknule pozive na pojačane sankcije Rusiji i krivično gonjenje počinitelja.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u radijskom intervjuu 4. aprila da postoje indicije da su ruske snage počinile "ratne zločine" u Buči.

"Ono što se dogodilo u Buči zahtijeva novu rundu sankcija i vrlo jasne mjere", rekao je Macron, dodajući da bi dodatne sankcije trebale biti usmjerene na ruski izvoz uglja i nafte.

Španski premijer Pedro Sanchez rekao je istog dana da su ruske snage možda otišle toliko daleko da su počinile "genocid" u Buči.

"Učinit ćemo sve da osiguramo da oni koji su počinili ove ratne zločine ne ostanu nekažnjeni", rekao je Sanchez u Madridu.

Govoreći na državnoj televiziji kasno 3. aprila, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova odbacila je te optužbe kao "provokaciju". Ona je rekla, bez dokaza, da su Sjedinjene Države i NATO "naručili" slike kako bi diskreditovali Rusiju.

„U ovom slučaju, čini mi se da činjenica da su te izjave date u prvim minutama nakon što su se pojavili ovi materijali ne ostavlja nikakvu sumnju ko je ’naručio’ ovu priču“, rekla je Zaharova.

Ranije je rusko Ministarstvo odbrane, također, bez dokaza tvrdilo da su slike iz Buče "još jedan inscenirani performans kijevskog režima" i da su sve ruske snage napustile grad do 30. marta.

Moskva je zatražila od Vijeća sigurnosti UN-a da se sastane 4. aprila kako bi razgovarali o, kako je nazvala, "provokaciji ukrajinskih radikala" u Buči.

Ruski istražni komitet je 4. aprila objavio saopštenje u kojem najavljuje "istragu" optužbe da je Ukrajina širila "namjerno lažne informacije" o akcijama ruskih snaga u Buči.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy je 3. aprila optužio ruske snage da su počinile "genocid" u gradu i poručio čelnicima Kremlja da bi trebali doći u Buču da vide šta je njihova vojska uradila.

„Želim da svi lideri Ruske Federacije vide kako se njihove naredbe ispunjavaju“, rekao je Zelenskiy u video obraćanju, prelazeći sa ukrajinskog na ruski.

"Ovakva naređenja. Ovakva vrsta ispunjavanja. I postoji zajednička odgovornost. Za ova ubistva, za ovo mučenje, za oružje... za hice u potiljak", rekao je on.

On je rekao da ruski predsjednik Vladimir Putin i ruska vojska moraju biti odgovorni za akcije trupa te zemlje u Ukrajini.

"Kada nađemo ljude ruku vezanih na leđima i obezglavljenih, ne razumijem", rekao je on o scenama žrtava razbacanih na ulicama Buče, grada oko 35 kilometara sjeverozapadno od glavnog grada Kijeva.

Dopisnik Ukrajinske službe RSE/RL je 2. aprila vidio tijela koja su izgledali kao civili po ulicama malog grada. Samo na jednoj lokaciji dopisnik je vidio do 10 tijela na ulici.

Novinari AP-a vidjeli su tijela najmanje 21 osobe na raznim mjestima u okolini Buče. Tijela jedne grupe od devet ljudi -- svi u civilnoj odjeći -- bila su razbacana u blizini mjesta za koje su lokalni stanovnici rekli da su ruske snage koristile kao bazu. Činilo se da su žrtve ubijene iz neposredne blizine.

Ukrajinske vlasti su saopštile da su tijela najmanje 410 civila pronađena u oblasti oko Kijeva koju su do prošle sedmice kontrolirale ruske snage.