REGIONAL CHALLENGE FUND: 14,5 MILIONA EURA IZDVOJENO ZA 37 NAJUSPJEŠNIJIH PROJEKATA U 2021.

Regional Challenge Fund (RCF) je tokom prve godišnje regionalne konferencije podijelio je rezultate i iskustva sa regionalnog poziva koji je podržao ulaganja u kooperativne obuke. Ranije 2021. godine, od februara do aprila, RCF je otvorio poziv i primio 205 prijava od konzorcijuma instituta za stručno osposobljavanje i preduzeća iz svih ekonomija Zapadnog Balkana. U uži izbor ušlo je 66 konzorcijuma koji su pozvani da pripreme pune prijedloge projekata. Pored toga, odluka Komisije za izbor o raspoloživim sredstvima za prvi poziv rezultirala je time da je za finansiranje predloženo 37 najuspješnijih projekata, kojima je regionu dodijeljeno oko 14,5 miliona eura.

Frieder Woehrmann, vođa tima RCF-a je ovom prilikom izjavio „Misija Fonda i ovog projekta bila je jačanje kvalitete i važnosti stručnog obrazovanja i obuke na tržištu rada, finansiranjem ulaganja u opremu i infrastrukturu za odabrane projekte kooperativne/dualne obuke koji se provode kroz partnerstvo između instituta za stručno osposobljavanje i preduzeća. Izuzetno nam je drago što je toliko prijavljenih dalo svoje prijedloge i što možemo stati iza više od 35 uspješnih projekata. Nastavit ćemo sa Drugim pozivom početkom 2022. godine i radujemo se pružanju podrške u ovoj važnoj oblasti.”

Regional Challenge Fund (RCF) je finansijski instrument dizajniran da poveća zapošljivost mladih. On podstiče konkurentnost preduzeća u ekonomijama Zapadnog Balkana finansiranjem investicija u opremu i infrastrukturu za odabrane projekte dualnog ili kooperativnog treninga koji se provode kroz partnerstvo između instituta za stručno obrazovanje i preduzeća. Bespovratna sredstva se dodjeljuju kroz konkurentni regionalni izazov.

Regional Challenge Fund je najbolji primjer pozitivnih efekata koji se mogu postići razvijanjem sinergije svih učesnika u obrazovnom procesu – kreatora politika, instituta i privatnog sektora. Implementacija regionalne ekonomske agende, ali i napredak regiona u oblastima digitalizacije i zelene transformacije, duboko zavise od ponude kvalifikovane radne snage, obučene kroz relevantnu i tržišno odgovarajuću edukaciju uključujući obuku na radnom mestu, a mi kao regionalno udruženje šest nacionalnih komora regiona Zapadnog Balkana, rado aktivno učestvujemo u ovim procesima kroz RCF, izjavila je Tatjana Shterjova Dushkovska, generalni sekretar Investicionog foruma šest komora Zapadnog Balkana.

Balša Čulafić, koordinator projekta RCF ispred Komorskog investicionog foruma WB6, rekao je da „Komorni investicioni forum 6 Zapadnog Balkana zapravo predstavlja odgovor poslovne zajednice na političke i ekonomske procese u regionu. Iz dosadašnjih priprema za ovaj projekat postalo je jasno da poslovna zajednica WB6 pruža snažnu podršku slobodnom kretanju roba i usluga u cijelom regionu kako bi se smanjili troškovi i omogućilo našim ekonomijama da budu konkurentnije na globalnom tržištu. Odluka da KIF koordinira Regional Challenge Fund donesena je nakon sveobuhvatnog pregleda ekonomskih prilika od strane naših partnera u saradnji sa Njemačkom razvojnom bankom (KFW).”

Santiago Alonso Rodrigues, šef odjela za Jugoistočnu i Istočnu Evropu, Južni Kavkaz, Federalnog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) izjavio je „Regional Challenge Fund je namijenjen regionalnoj integraciji i mogućnostima za ekonomski rast. Govorimo o stvaranju održivih i pravednih

prilika za mlade ljude da preuzmu budućnost u svoje ruke, posebno mlade žene. RCF je naš program svjetionik. Već smo u prvim mjesecima implementacije uspjeli okupiti privatni sektor i institute za stručno osposobljavanje za dobrobit svih učesnika. Stoga, drago mi je što mogu najaviti da bismo mogli mobilizirati dodatnih 13,5 miliona eura za grantove, čime se naša podrška povećava na 33,5 miliona eura.”

Klaus-Martin Müller, direktor, KfW razvojna banka za jugoistočnu Evropu i Tursku, napomenuo je „Često vidimo da nije tako lako motivirati privatni sektor da se aktivno uključi u stručnu obuku. Stoga dosta razmišljamo o razvoju koncepata i pristupa. Veoma smo srećni što smo sada sa RCF uspjeli veoma uspješno motivirati privatni sektor i da se udružimo sa stručnim školama u podnošenju prijedloga. To je daleko iznad očekivanja koja smo imali.”

RCF također prepoznaje tri dodatna aspekta koji prelaze ekonomske sektore i granice i njihov potencijal za izgradnju vještina relevantnih za tržište rada u skladu sa trenutnim političkim inicijativama: zelena tranzicija, regionalna integracija i digitalizacija. Prva godišnja konferencija okupila je zvaničnike i stručnjake iz EU, javnih institucija i organizacija koje djeluju u oblasti stručnog obrazovanja i obuke, privrednih komora, međunarodnih i regionalnih organizacija, preduzeća i OCD.

Regional Challenge Fund je inovativan program koji nastoji povećati produktivnost i konkurentnost poslovanja na Zapadnom Balkanu. RCF je projekt Njemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj koji realuzira KfW razvojna banka, a provodi ga Komorski Investicioni forum Zapadnog Balkana WB6-CIF), kao zajedničku inicijativa privrednih komora iz regiona.