Putin neće oprostiti generalima. Šta se dešava u bunkeru ruskog Firera?

U iščekivanju bitke za Donbas, Kremlj se i dalje bori

Sada pratnja Vladimira Putina radi otprilike istu stvar, to je prikazano u čuvenoj seriji “17 trenutaka proljeća” o ruskom špijunu Štirlicu koji se na samom kraju Drugog svjetskog rata nađe u Berlinu. Situacija je tipična. Desilo se to u Hitlerovom bunkeru, i u Staljinovom. Vojni poraz uviijek dovodi do pogoršanja odnosa između Firera i vojske (Generalnog štaba). Moskva je poražena u bici za Kijev i, naravno, sve što se sada dešava u Kremlju je potraga za odgovorom na pitanje "Ko je kriv?" Führer, koji je formulirao besmislene avanturističke zadatke, ili je okrivio vojsku da nije ispunila njegov briljantni plan.

Zapravo, počelo je 25. marta, kada je načelnik Glavnog operativnog odeljenja Generalštaba Oružanih snaga Rusije, general Sergej Rudski, javno izjavio da prilagođavaju svoje planove za rat. I formulisao je nove planove suprotno Putinovim planovima. Prema Putinovim riječima, ovo je potpuna okupacija Ukrajine, uništenje ukrajinske države i denacifikacija. A Rudski je rekao - "i nismo planirali da okupiramo nijedan grad, samo želimo da osiguramo sigurnost Donbasa, pa, možda proširimo teritoriju do granica Luganske i Donjecke oblasti." To su različite koncepcije rata, a Putin je bio primoran da pristane da povuče trupe iz Kijeva i Černihiva. I generali i Putin su se do sada složili da otvore drugu veliku bitku za Donbas, pokušavajući da prošire čitavu teritoriju, a vidjet ćemo šta će biti dalje.

Ali nigdje Putin nije javno odustao od prvobitnih ciljeva rata. On, naravno, nikada neće oprostiti generalima što su pokušali promijeniti ciljeve rata. Imenovao im je drugog komandanta - generala Aleksandra Dvornikova, čiji su nadimci "koljač iz Alepa" i "sirijski krvnik". Mogao se boriti samo gađanjem iz vazduha bespomoćnih gradova koji nisu imali ni avione ni protivvazdušnu odbranu. Ovo su njegovi "podvizi", koje će vjerovatno ponoviti u Ukrajini.

Ali u iščekivanju bitke za Donbas, borba u Kremlju se nastavlja. Slušamo o hapšenju 20 generala, hapšenju general-pukovnika Sergeja Besede i hapšenju ruskog ratnog ideologa Vladislava Surkova. Putin očajnički traži ljude koji bi bili krivi za njegov neuspjeh.

Za sada svi čekaju ishod ove druge bitke za Donbas. Ako se završi jednako loše po Moskvu, kao i bitka za Kijev, a većina vojnih stručnjaka kaže da hoće, jer Putin nije uspio mobilizirati nijednu novu rezervu, borba u Kremlju će ući u odličujuću fazu. Ili će Putin uhapsiti ili streljati sve generale, optužujući ih za izdaju, ili će oni zadati preventivni udarac.

Treba obratiti pažnju na ulogu Surkova. Vjerujem da je namjerno podsticao i huškao na rat, znajući Putinove slabosti i predviđajući da će se to na kraju završiti neuspjehom za njega i njegovo carstvo. Na kraju krajeva, Surkov, kao i svi Čečeni poput Ramzana Kadirova, mrzi, naravno, Rusiju i Ruse zbog svega što su učinili na Sjevernom Kavkazu i Čečeniji posebno u proteklih 200 godina. Svoju misiju je možda vidio kao čečenski patriota, da što više podsjeti Rusiju, promovira ovaj suludi koncept "ruske mjere", rugajući se ruskim gospodarima. Očigledno će za ovo sada morati odgovarati. On je i dalje u kućnom pritvoru, ali čeka da bude odveden u Lefortov, na mučenje, gdje se Beseda već nalazi.

Prije nekoliko dana, iz Kremlja je saopćeno da bi mogli "pogoditi centre za donošenje odluka u Kijevu". I analitičari su se počeli pitati koliko je daleko Putin spreman ići da bi osvetio krstaricu Moskva. Ali gdje se još osvetiti?! Svaki dan čine strašne zločine u Ukrajini. Cijela ova slika se otvara u svim gradovima iz kojih su okupatori otišli. Dovoljno za nastavak. Štaviše, postavljanje ovog krvnika iz Sirije, Dvornikova, za komandanta ruskih trupa u Ukrajini otkriva stvarnu namjeru Moskve. A na ruskoj televiziji se svakodnevno pozivaju da su previše mekani, da trebaju uništiti centar odlučivanja, rukovodstvo Ukrajine

itd. Pa vi se Ukrajinci borite protiv strašnog neprijatelja, fašističke države spremne na svaki zločin. Ali pozitivna vijest protekle sedmice je da je Zapad odlučio da značajnije pomogne Ukrajini isporukom ofanzivnog teškog naoružanja. Zapad je skrenuo pažnju da u slučaju pobede u Ukrajini Putin neće stati, on će ići dalje. Zato je bolje zaustaviti to sada, kada se 40 miliona ljudi bori za sebe i za Zapad na ogromnoj teritoriji. A za dvije sedmice najmotivisanija ukrajinska vojska svijeta imat će najmodernije oružje. Nažalost, Zapad uvijek kasni sa podrškom. Da je ovo oružje postojalo ranije, bitka za Donbas bi se završila oslobođenjem cijelog Donbasa i Krima.

Vjerujem da je najvjerovatniji rezultat ove bitke da će se tamo zaustaviti na nekoj novoj liniji. Uobičajeno govoreći, Rusi će zauzeti Avdijevku, a Ukrajinci Horlivku. Ništa se neće promijeniti. Ali vrijeme radi za Ukrajinu. Dobija sve efikasnije oružje. Strateški, Putin je izgubio rat, što će dovesti do kontrakonflikta u bunkeru, kao u posljednjoj epizodi čuvene erije o Štirlicu.