06.12.2023.

Putin naredio povećanje broja vojnika za 170.000 u ruskoj vojsci  

Ruske oružane snage imat će ukupno 1,32 miliona pripadnika nakon najnovijeg povećanja, dok se nastavlja invazija na Ukrajinu
 
Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je ruskoj vojsci da poveća broj vojnika za gotovo 170.000 na ukupno 1,32 miliona, dok se invazija Moskve na Ukrajinu nastavlja i traje već 22. mjesec.
Kremlj je krajem novembra objavio Putinov dekret koji je odmah stupio na snagu. Nakon ove naredbe ukupan broj ruskog vojnog osoblja se iznositi oko 2,2 miliona, uključujući 1,32 miliona vojnika.
Ovo je drugo značajno povećanje broja vojnika od 2018. godine. Prethodno povećanje za 137.000 vojnika, koje je naredio Putin u augustu 2022. godine, stavilo je brojnost vojske na oko dva miliona pripadnika i oko 1,15 miliona vojnika.
Ministarstvo obrane Rusije saopćilo je kako naredba ne podrazumijeva nikakvo "značajno proširenje regrutacije", pojasnivđi u saopćenju da će se povećanje dogoditi postupno regrutiranjem većeg broja dobrovoljaca. Ministarstvo odbrane Rusije je kao razloge povećanja broja pripadnika ruske vojske navelo ono što je nazvalo "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini i širenjem NATO saveza.
“Povećanje broja ruskih trupa bio je prikladan odgovor na "agresivne aktivnosti NATO bloka", saopćeno je iz Ministarstva odbrane Rusije.
Prošlog decembra, ruski ministar obrane, Sergej Šojgu, izjavio je da su zemlji potrebne snage od 1,5 miliona pripadnika vojske “kako bi se garantiralo ispunjavanje zadataka osiguranja ruske sigurnosti”. Nije rekao kada će vojska dostići taj broj pripadnika.
Kremlj je ranije smatrao da je veličina njegove vojske dovoljna, ali računica se promijenila nakon što je nade u brzu pobjedu nad susjednom Ukrajinom razbijene žestokim ukrajinskim otporom.
Kako se neprijateljstva nastavljaju, veličina ruskih i ukrajinskih vojnih gubitaka ostaje neizvjesna. Ruska vojska potvrdila je samo nešto više od 6.000 žrtava na ratištu, ali zapadne procjene o ruskim gubicima su mnogo veće. U oktobru je Ministarstvo odbrane Velike Britanije sapćilo je da je Rusija “vjerovatno pretrpjela 150.000 do 190.000 trajnih gubitaka”, broj koji uključuje vojnike koji su ubijeni ili trajno ranjeni.
 
Ruske su vlasti poduzele su različite napore kako bi ojačale vojsku. U augustu 2022. godine Putin je naredio povećanje veličine ruske vojske na 1,15 miliona počevši od 1. januara 2023. godine. Već u septembru prošle godine naredio je mobilizaciju 300.000 rezervista kako bi pojačao ruske snage u Ukrajini. Taj se broj računa kao dio trenutne snage vojske.
Iako je Putin rekao da nema potrebe za dodatnim povećanjem broja vojnika, njegova uredba o mobilizaciji je neograničena, dopuštajući vojsci da pozove dodatne rezerviste kada se god za to ukaže potreba. Tom uredbom vojnicima dobrovoljcima se zabranjuje raskid ugovora o službi.
Diljem ogromnog teritorija Rusije mjesecima je u toku kampanja za privlačenje većeg broja vojno sposobnih muškaraca, s oglasima koji obećavaju novčane bonuse, regrutima koji upućuju pozive drugim muškarcima koji ispunjavaju uvjete i uredima za regrutaciju koji rade na univerzitetima i agencijama za socijalnu zaštitu kako bi privukli studente i nezaposlene muškarce.  
Neki medijski izvještaji i grupe za ljudska prava kažu da ruske vlasti, također, nude amnestiju zatvorenicima u zamjenu za odlazak na vojnu dužnost.
Ovi napori su u vrhu prioriteta redovne mobilizacije, koja poziva oko 120.000 do 140.000 muškaraca dva puta godišnje na jednogodišnju obaveznu službu u ruskoj vojsci. Vlasti insistiraju na tome da se muškarci koji su regrutirani za obaveznu službu ne upućuju u Ukrajinu.
Svi ruski muškarci u doni od 18 do 27 godina moraju odslužiti jednu godinu u vojsci, ali veliki dio izbjegava mobilizaciju iz zdravstvenih razloga ili odgode koja se daje studentima. Udio muškaraca koji izbjegavaju regrutaciju posebno je velik u Moskvi i drugim većim gradovima. Vlasti su ove godine podigle gornju starosnu granicu za obaveznu službu na 30 godina starosti, počevi od 1. januaru.