Prvi ruski vojnik kojemu se sudi u Ukrajini za ratne zločine

Dok proširenje NATO-a pojačava pritisak na Vladimira Putina, dvadesetjednogodišnji Vadim Šišimarin,  optužen je za ubojstvo 62-godišnjeg civila.
Sud u Kijevu održat će prvo suđenje za ratne zločine otkako je Vladimir Putin naredio invaziju na Ukrajinu, dok se Kremlj ustremio na Finsku koja želi pristupiti NATO-u, a Švedska je pokrenula mehanizme kojima će slijediti primjer Finske.

U ovom prijelomnom trenutku, ruski vojnik bit će optužen za ubistvo 62-godišnjeg civila kada se pojavi na optuženičkoj klupi, a slučaj dolazi jer je broj zločina koje je zabilježio ukrajinski glavni tužitelj nadmašio brojku od 11.000, a UNICEF je izvijestio da je najmanje 100 djece ubijeno u ratu samo u aprilu.
Optuženik koji će se pojaviti na okružnom sudu u Kijevu je Vadim Šišimarin, 21-godišnji komandant tenkovske divizije Kantemirovskaja, koji se trenutno nalazi u ukrajinskom pritvoru. 
Navodno se Šišimarin, narednik, borio u regiji Sumy na sjeveroistoku Ukrajine kada je 28. veljače ubio civila u selu Chupakhivka. On je optužen da je pucao na civilni automobile, nakon što je njegov konvoj vojnih vozila napadnut od strane ukrajinskih snaga. Potom je odvezao automobil sa još četiri vojnika dok je pokušavao pobjeći od ukrajinskih vojnika.
Šišimarin je ubio nenaoružanog muškarca, koji je bio na biciklu i razgovarao telefonom, nakon što mu je naređeno da "ubije civila kako ih ne bi prijavio ukrajinskim braniteljima", navode tužitelji.
Zločin se, kako se navodi, dogodio "desecima metara" od žrtvine kuće i počinjen je puškom AK-74.
Slučaj je ove sedmice podnijet kaznenom sudu. 
"On je ovdje, u Ukrajini, imamo ga", rekla je u utorak glavna ukrajinska tužiteljica Irina Venediktova iz svog snažno utvrđenog sjedišta u Kijevu.
Glasnogovornik tužilaštva rekao je: “Tužitelji i istražitelji SBU- ukrajinske tajne službe - prikupili su dovoljno dokaza o njegovoj umiješanosti u kršenje zakona i običaja ratovanja, u kombinaciji s ubistvom s predumišljajem. Za ove radnje prijeti mu kazna od 10 do 15 godina zatvora ili doživotna kazna.”
Dva druga slučaja vjerojatno će biti procesuirana na sudu za nekoliko dana, uključujući suđenje u odsutnosti protiv Mihaila Romanova, ruskog vojnika optuženog za silovanje i ubistvo. Optužen je da je u martu provalio u kuću u selu u regiji Brovarskij u blizini Kijeva, ubio muškarca, a zatim više puta silovao njegovu suprugu dok je “prijetio njoj i njenom maloljetnom djetetu nasiljem i oružjem”.
Suđenje je još jedan propagandni trijumf Kijeva i još jedan diplomatski potez koji povećava pritisak na Vladimira Putina sa planom Finske da se prijavi za članstvo u NATO-u i očekivanjem da će Švedska slijediti primjer Finske.
Moskva je najavu Finske nazvala neprijateljskom i zaprijetila odmazdom, uključujući nenavedene "vojno-tehničke" mjere.
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da će FInce dočekati "topla dobrodošlica" i obećao "glatki i brzi" proces pristupanja. Jen Psaki, glasnogovornica Bijele kuće, rekla je: "Podržali bismo zahtjev Finske za pristupanje NATO, kao  i/ili Švedske,  ako se prijave."
Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss na sastanku ministara vanjskih poslova G7 pozvala je da se Ukrajina opremi po standardima NATO-a i zadržala sankcije Rusiji,  dok se ruska vojska u potpunosti ne povuče iz Ukrajine.
BBC je izvijestio da je Truss na sastanku u Njemačkoj rekla: “Putin se ponižava na svjetskoj pozornici. Moramo osigurati da se suoči sa porazom u Ukrajini, koji mu uskraćuje bilo kakvu korist i u konačnici ograničava dalju agresiju. Najbolja dugoročna sigurnost za Ukrajinu će proizaći iz toga što će se moći obraniti. To znači osigurati Ukrajini jasan put do NATO standardne opreme.”

Ukrajinske vlasti su tvrdile da su oštetile logistički brod ruske mornarice u blizini Ostrva zmija Snake u Crnom moru, dok se Kremlj bavio prijetnjama Finskoj koja se jasno opredjelila za pridruživaje  NATO, a Švedska je krenula slijediti njihov primjer.
"Zahvaljujući akcijama naših pomoraca, zapalio se pomoćni brod Vsevolod Bobrov - jedan je od najnovijih u ruskoj floti", rekao je Serhij Bratčuk, glasnogovornik regionalne vojne uprave Odese.
Satelitske snimke koje je dala Maxar, privatna američka kompanija, pokazale su posljedice, kako je navedeno, vjerovatnih raketnih napada na rusko desantno plovilo klase Serna u blizini ostrva, blizu morske granice Ukrajine sa Rumunijom. Maxarove slike, također, su pokazale nedavna oštećenja zgrada na ostrvu. Rusko ministarstvo obrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.
Obnovljene borbe oko Ostrva zmija posljednjih dana mogle bi postati borba za kontrolu nad zapadnom obalom Crnog mora, prema nekim dužnosnicima obrane, dok se ruske snage bore za napredak na sjeveru i istoku Ukrajine.
Izvještava se da su ukrajinske snage istjerale ruske trupe iz regije oko drugog po veličini grada, Harkova. Novinska agencija Reuters objavila je kako su njeni novinari potvrdili da Ukrajina kontrolira teritoriju koa se proteže do obala rijeke Siverskii Donetsk, oko 40 kilometara istočno od Harkova.  
Regionalne vlast obavijestile su o kontinuiranim raketnim napadima oko Poltave i granatiranju Dergača, u blizini Harkova, u kojem su poginule dvije osobe. Ruska vojska saopćila je da je u četvrtak napala Donjeck i Harkov, ubivši više od 170 ljudi i uništivši ukrajinske dronove i rakete.
Borbe su nastavljene na jugu i istoku Ukrajine. Ukrajinsko predsjedništvo je reklo da se granatiranje nastavilo po cijelom Lugansku - dijelu regije Donbas gdje se ukrajinske snage bore protiv ruskih oklopnih jedinica i separatista koje podržava Kremlj.
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelensky je u svom obraćanju naciji u četvrtak rekao da su ruske snage uništile 570 zdravstvenih ustanova u zemlji, uključujući 101 bolnicu. "Za što? To je besmislica. To je barbarstvo.”
U sjeveroistočnoj regiji Černihiv tri su osobe poginule, a 12 ih je ranjeno u četvrtak u napadu na školu u Novgorod-Siverskom, saopćila je hitna služba.
Irina Vereščuk, potpredsjednica ukrajinske vlade, rekla je da su u toku "teški razgovori" o evakuaciji 38 teško ranjenih vojnika iz čeličane Azovstal u Mariupolju. 
“Započeli smo novi krug pregovora oko mape puta za operaciju evakuacije. A počet ćemo od onih koji su teško ranjeni”, rekla je za televiziju 1+1.
Sporovi su se intenzivirali oko ruskih isporuka energije Evropi - još uvijek najvećeg izvora sredstava Moskve i najvećeg izvora toplote i energije u Evropi.
Iz Moskve je saopćeno da će zaustaviti dotok plina u Njemačku kroz glavni plinovod preko Poljske, dok je Kijev rekao da neće ponovno otvoriti rutu plinovoda koju je zatvorio ovog sedmice ako ne povrati kontrolu nad područjima od proruskih boraca. Cijene plina u Evropi su porasle.