Projekti UN u Crnoj Gori u 2021. godini 

Kako je Crnu Goru teško pogodio COVID, UNCT je svoju podršku osmislio sa velikom fleksibilnošću, kako bi osigurao efikasnu podršku onima koji su u opasnosti da budu ostavljeni.
Više od 6.000 zdravstvenih radnika dobilo je podršku UN-a za održavanje osnovnih usluga. Podržano je više od 500 malih i srednjih preduzeća. Podršku za ublažavanje uticaja pandemije na ranjive grupe dobilo je organizacija civilnog društva... Ovo su samo neki od rezultata zajedničkog rada porodice UN u Crnoj Gori u prethodnoj godini, objavljeni u godišnjem Izveštaju UN Country Results Report 2021 koji daje pregled ključnih rezultata UNCT-a postignutih u Crnoj Gori tokom 2021. godine.
Prethodnu godinu ponovo je obilježila snažna reakcija na COVID-19 i kontinuirana podrška nacionalnim poticajima za borbu protiv uticaja na zdravstveni sistem, uključujući pomoć u olakšavanju dolaska prvih COVAX vakcina. Kako je Crna Gora bila teško pogođena, UNCT je pažljivo kreirao i upravljao podrškom koju je pružio, osiguravajući da je ponuđen visok stepen fleksibilnosti. To je omogućilo prilagođavanje programa novim i teškim okolnostima, uključujući pogoršane strukturne slabosti i rizik da bude ostavljen. Osim toga, rad UNCT-a je, također, uključivao fokus na Agendu klimatskih mjera uoči COP26, kao i snažan naglasak na nastavku uključivanja Agende 2030. sa pristupanjem EU.
„Postizanje efikasnog odgovora na ove izazove zahtijevalo je visok nivo koordinacije između razvojnih partnera tokom 2021. godine“, istaknuli su u zajedničkom saopštenju Đorđe Radulović, ministar inostranih poslova Crne Gore i Peter Lundberg, rezidentni koordinator UN-a u Crnoj Gori.
U 2021. godini tim UN-a za državu nastavio je da podržava zemlju u postizanju nacionalnih prioriteta kroz strukturu od 4 stuba trenutnog Okvira razvojne pomoći UN-a (UNDAF) 2016-22: socijalna uključenost, demokratsko upravljanje, ekonomsko upravljanje i ekološka održivost.
Podrška UNCT-a u 2021. godini bila je posebno usmjerena na određena područja uključujući: odgovor na COVID i oporavak; pružanje socijalnih usluga; reforma javne uprave i javnih finansija; učešće građana; upravljanje okolišem i finansiranje; inovacije; energetski efikasna ekonomija i održivo korišćenje prirodnih resursa; efikasnost i transparentnost pravosuđa, kao i jačanje strateškog i političkog okvira. U godini akutne COVID krize koja pogađa sve oblasti, pažnja je posvećena i prikupljanju informacija i redovnom praćenju socio-ekonomskog uticaja COVIDA.
Implementacija UNDAF-a dostigla je 69 miliona USD iskorištenih sredstava za pet godina implementacije, čime je plan finansiranja programa premašio 24 posto. Prioritetni SDG u okviru raspoloživih sredstava uključivali su 16 (mir, pravda i jake institucije), četiri (kvalitetno obrazovanje), osam (pristojan rad i ekonomski rast), 12 (odgovorna proizvodnja i potrošnja) i tri (dobro zdravlje i blagostanje).