Prilika za mlade preduzetnike iz Crne Gore da steknu iskustvo u inostranstvu

Evropska unija već 12 godina sprovodi program prekogranične razmjene „Erasmus za mlade preduzetnike“, koji novim ili budućim preduzetnicima daje priliku da borave u inostranstvu i uče od iskusnih kolega. Pravo da se prijave imaju i preduzetnici iz Crne Gore, koji to mogu uraditi preko online platforme www.erasmus-entrepreneurs.eu bilo kada, s obzirom na to da je poziv uvijek otvoren.

Program je detaljnije predstavljen tokom Info dana, koji su u EU info centru organizovali Evropska unija u Crnoj Gori i Agencija za lokalnu demokratiju, u saradnji sa Ministarstvom za ekonomski razvoj i Unijom mladih preduzetnika. Ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa je tom prilikom istakla da Erasmus za mlade preduzetnike podržava nove biznise u krucijanoj fazi njihovog razvoja i pomaže im da rastu.

Crna Gora je član programa od 2015. godine i do sada su naši preduzetnici pretežno boravili u Švedskoj, Njemačkoj i Španiji. Iz ugla države, za ovaj program je zaduženo Ministarstvo  ekonomskog razvoja.

Ljiljana Belada iz Ministarstva ekonomskog razvoja kazala je da se EYE sprovodi u 45 zemalja, što znači da naši preduzetnici mogu boraviti ili biti domaćini preduzetnicima iz svih ovih zemalja. To su svakako sve zemlje članice EU, zemlje kandidati, ali i Kanada, Amerika, Singapur, Izrael, Tajvan, Južna Koreja.

„Cilj programa je podrška evropskim preduzetnicima da steknu iskustvo, da uče, da se umrežavaju i to boraveći određeni period kod iskusnih preduzetnika u zemljama EU ili drugim zemljama učesnicama programa. Na taj način jačaju preduzetnički duh, stiču potrebne vještine, stvaraju kontakte i time uslove za prekogranično poslovanje, dakle razvijaju internacionalizaciju i konkurentnost“, navela je Ljiljana.

Ona je podsjetila da je EK donijela novi Program za 2021-2027, Single Market Program, u okviru kojeg će se nastaviti podrška ovim i sličnim projektima, Ministarstvo je stim u vezi već iskazalo interesovanje za učešćem, i započelo prve formalne pregovore. Potpisivanje Sporazuma za novi finansijski okvir se očekuje početkom 2022. godine.

„Na ovaj način želimo da nastavimo obezbjeđivanje preduslova crnogorskim preduzećima za učešćem u ovom EU programu, sa nadom da će što više mladih preduzetnika uzeti učešće i iskoristiti benefite koje ovaj projekat pruža,“ zaključila je Belada.