Planet Buča, ne Zemlja

Bucha, Vorzel, Irpen ... Za mene, kao i mnoge Kijevce, ovo su sjećanja iz djetinjstva: šuma, jezero, gljive u šumi, jagode, ljetna kiša, duga, pareno mlijeko, mladi roditelji ... Koliko sretnih asocijacija!

Sada će za mene i za cijeli svijet ova mjesta biti povezana sa smrću: ubojstva, mučenja, mučenja, masovne grobnice, leševi na ulicama. To su sada Bucha, Vorzel, Irpen.

Samo smo mi znali ta imena. Sada će ih svi znati. A pamtit će i kad se zaboravi riječ "Putin". Pa čak i kad zaborave riječ "Rusija".

Zašto ne? Tko se danas sjeća imena zemalja koje su u antičko doba istrijebile Židove? Biblija čovječanstvu čuva samo sjećanje na samo istrebljenje i na one koji su ga zaustavili.

Ne mogu reći da sam iznenađen ovom viješću. Začuđen, šokiran, uznemiren - ali ne iznenađen, ne.

Tridesetih godina prošlog stoljeća moji su kolege uvjeravali svijet da Staljin govori o uništenju ukrajinskog naroda. Svijet nije vjerovao, mnogi su vjerovali da je Holodomor samo “višak” nemarne ekonomske politike boljševika. Razmjeri zločina postali su jasni tek desetljeće kasnije. Nekoliko godina kasnije bilo je mnogo onih koji su tvrdili da je Hitlerov cilj potpuno istrebljenje Židova, ali svijet nije vjerovao, vjerovao je da Reich samo želi izolirati "nevjernike", gledali nacistički dokumentarac iz Varšavskog geta s kinima i bolnice. Razmjeri zločina postali su očigledni tek kada su saveznici ušli u koncentracijske logore, ali su bile potrebne godine da se shvati situacija.

Od prvih dana rata Rusije protiv Ukrajine upozoravam da njezin glavni cilj nije samo okupacija ukrajinske zemlje, nego masovno istrebljenje i protjerivanje ukrajinskog naroda. Predsjedniku Ukrajine nije se vjerovalo kada je ovaj rat usporedio s holokaustom, ali uzalud.

Ovo je holokaust i holodomor u jednom, jer Putin istovremeno uništava ljude i infrastrukturu!

Čini sve da ljude ubijaju i protjeruju, a da nemaju šanse preživjeti.

Putinu ne trebaju Ukrajinci kao pokoreni narod, jer ih se boji i mrzi. Trebaju mu stotine kilometara devastirane zemlje za isporuku projektila, to je sve.

Zašto?

A zašto je Staljinu trebalo uništeno ukrajinsko selo suočeno s vječnom nestašicom kruha?

A zašto su Hitleru trebali milijuni židovskih leševa?

Zašto Putinu treba ova devastirana zemlja, kada sama provincijska Rusija još uvijek izgleda kao smetlište prašine i pepela u 21. stoljeću?

Trebate pronaći odgovor na ovo pitanje?

Ako treba, naći ću. Ovo je moj posao, mogu održati dugo predavanje o ovom ludilu. Međunarodni sud će također utvrditi da postoje kvalificirani stručnjaci.

Zašto pokušavati razotkriti logiku paranoje? Zašto satima tragati za razumijevanjem ciljeva cijele države koja je krenula putem zločina protiv čovječnosti i pretvorila se u terorističku organizaciju?

Važno je razumjeti cilj, cilj.

Cilj je uništenje i protjerivanje ukrajinskog naroda. Cilj je genocid.

A to je postalo očito ne za nekoliko desetljeća, ne za nekoliko godina, već za nekoliko tjedana.

Nismo lagali kada smo na ovo upozoravali. Nismo pretjerivali. Bila je to izjava potkrijepljena činjenicama.

Dakle, nije važno zbog čega su tu, pa čak ni kakvo oružje odaberu.

Važno je samo jedno: što je teže.

A spas, nažalost, nije neka neutralnost Ukrajine ili naše „odricanje od nuklearnog oružja“, kao da ga imamo.

Ne, spas je demilitarizacija, denuklearizacija i denacifikacija terorističke zajednice pod gromoglasnom zastavom „Ruske Federacije“.

Jer smo tek prvi na listi golova.

Ali vjerujte, ne posljednji.

Da, postojanje Putinovog režima izravna je prijetnja čovječanstvu. Apsolutna opasnost.

Čovječanstvo to ili razumije ili nestaje brže nego što možemo zamisliti.

A onda bi budući gosti ovog osakaćenog planeta mogli odlučiti da mu je pravo ime planet Bucha.

Ne neka Zemlja.