Opunomoćenici Moskve u četiri regije najavljuju datume 'referenduma' za pridruživanje Rusiji, Ukrajina i Zapad protiv

Ruski opunomoćenici na okupiranim teritorijama četiri ukrajinska regiona najavili su da će održati "referendume" o pridruživanju Rusiji od 23. do 27. septembra.
Zastupnici na teritorijama Donjecke i Luganske oblasti na istoku pod kontrolom Moskve, kao i Hersonske i Zaporoške oblasti na jugu, objavili su svoje planove 20. septembra.
Kijev je upozorio da nezakoniti referendumi kojima se priznaje aneksija neće promijeniti stav Ukrajine u vezi s ruskim ratom.
“Rusija je bila i ostala agresor koji je nezakonito okupirao dijelove ukrajinske zemlje. Ukrajina ima svako pravo osloboditi svoju teritoriju i nastavit će ih oslobađati šta god Rusija bude imala kazati”, rekao je ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba.
Ukrajina je ranije jasno dala do znanja da neće biti mirovnih pregovora, ako Rusija odluči održati namještene referendume na okupiranim teritorijama.
Zapadni zvaničnici su, također, osudili planove Moskve o održavanju "referenduma". Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da Washington "nedvosmisleno" odbija svako takvo glasanje. Francuski predsjednik Emmanuel Macron nazvao je takve planove "parodijom" i "cinizmom", dok ih je njemački kancelar Olaf Scholz osudio kao "lažiranje".  
Rusija je prvi put ilegalno anektirala teritoriju Ukrajine 2014. Nakon lažnog "referenduma" na poluostrvu Krim, Moskva ga je proglasila ruskom teritorijom. Većina zemalja i dalje priznaje Krim kao dio Ukrajine.
Moskva već dugo govori o održavanju lažnih "referenduma" na jugu i istoku Ukrajine tokom invazije u punom obimu, ali nije ih uspjela ostvariti.
Najave referenduma dolaze usred uspješne kontraofanzive Ukrajine na sjeveroistoku i kontinuiranog napredovanja na jugu.
Ruski parlament je usvojio amandmane kojima se pooštravaju zatvorske kazne na 10-15 godina za predaju, pljačku i druge slične radnje tokom. U ruski Krivični zakon uvedeni su pojmovi „mobilizacija, vojno stanje i ratno vrijeme“.
Među novim mjerama je i to da se onima koji odbiju služiti vojsku sada prijeti kazna do tri godine zatvora. Krivična odgovornost sada čeka i rezerviste koji se ne pojave, ako su pozvani na vojnu obuku.  
Ukrajinske snage nastavljaju svoje napore da povrate više teritorija na jugu.
Južna operativna komanda Ukrajine izvijestila je da se nastavljaju "aktivne operacije" u Hersonskoj oblasti kako bi se nanijeli logistički problemi ruskim trupama. Komanda nije dala detalje.
Portparol komande Natalia Humeniuk rekla je da postoje "dobre vesti" koje čekaju Hersonsku oblast. Izazov je to što su Rusi izgradili nekoliko linija odbrane tokom svoje "duge" okupacije regiona, ali Ukrajina "postepeno" probija, dodala je.
 
U međuvremenu, sjeveroistočna kontraofanziva je usporila, rekao je vojni analitičar Oleksii Izhak za Kyiv Independent.
Ruske trupe još uvijek kontroliraju neke teritorije između rijeke Oskil u uglavnom oslobođenoj Harkovskoj oblasti i okupiranoj granici Luganske oblasti, kaže Izhak.
 
Mogućnost mirovnih pregovora
U intervjuu za PBS Newshouse turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan neočekivano je rekao da je Putin spreman "okončati ovaj (rat) što je prije moguće".
Erdogan je saopćio tu informaciju komentirajući susret sa Putinom tokom regionalnog samita u Uzbekistanu.
Oleksandr Khara, saradnik Centra za odbrambene strategije sa sjedištem u Kijevu, rekao je da bi Rusija mogla tražiti pregovore sa Kijevom kako bi zamrznula sukob ili pregovarala o prekidu vatre kako bi mogla ojačati svoje trupe u Ukrajini.
S obzirom da prekid vatre nije u interesu Ukrajine nakon nedavnog uspjeha na bojnom polju, Ukrajina će se vjerovatno morati fokusirati na potiskivanje moskovskih snaga iz zemlje vojnim putem, rekao je Khara.
„Zaista sam skeptičan u pogledu mira sa Rusijom“, rekao je Khara za Kyiv Independent.
Zapovjedništvo ukrajinske vojske je 20. septembra izvestilo da su ruske snage izvele sedam raketnih i 20 vazdušnih napada na vojnu i civilnu infrastrukturu širom Ukrajine.
Nedavno oslobođeno selo Hrušivka u Harkovskoj oblasti, na zapadnoj strani reke Oskil, ponovo se našlo pod vatrom. U ruskom raketnom udaru poginule su najmanje dvije osobe i povrijeđeno devetoro drugih, uključujući četvoro djece, prema riječima guvernera Harkovske oblasti Oleha Synyehubova.
U Donjeckoj oblasti, jedan civil je ubijen u Toretsku, sjeverno od okupiranog grada Donjecka, dok je 12 drugih ranjeno širom regiona u toku jednog dana, izvijestio je guverner oblasti Pavlo Kirilenko.
Oko ponoći, ruski zračni napad pogodio je višespratnicu u gradu Bakhmutu, u Donjeckoj oblasti, na prvoj liniji fronta, pri čemu su se srušila tri ulaza u zgradu, rekao je Kirilenko.