Održana radionica povodom partnerstva između IRF-a i AFD-a

Investiciono-razvojni fond Crne Gore (IRF) i Francuska agencija za razvoj (AFD) su danas otpočeli aktivnosti u Crnoj Gori u cilju implementacije projekta od 50 miliona EUR, u svrhu podrške finansiranju malih i srednjih preduzeća i opština, u skladu sa ciljevima održivog razvoja.

Dvodnevna radionica u Podgorici ima za cilj edukaciju i podršku na operativnom nivou za sprovođenje finansiranja zajmova koje će IRF dodjeljivati korisnicima za klimatske investicije i investicije koje će biti namijenjene ranjivim grupama iz opština ispod prosječnog indeksa razvijenosti. 

Izvršna direktorica IRF-a dr Irena Radović izrazila je zahvalnost na značajnoj podršci predstavnika AFD-a u okviru francuske strategije za Zapadni Balkan, s ciljem snaženja crnogorske ekonomije u postpandemijskom periodu. Naglasila  je značaj ulaganja finansijskih sredstava u izgradnju održivog društva u Crnoj Gori, koje će se temeljiti na efikasnom korišćenju svih prirodnih resursa i niskokarbonskom razvoju.

„U okviru dvostruke socijalne i klimatske komponente, ovaj program nudi integrisani odgovor na zahtjeve naših klijenata i mobilizaciju prilagođene tehničke i finansijske podrške na putu ka ekološkoj tranziciji, što je garancija održivog ekonomskog oporavka. Raduje me ostvarenje ovog prvog partnerstva sa AFD-om i početak dugoročne saradnje između naše dvije institucije.“ – saopštila je direktorica Radović.Projekt menadžer AFD-a Maxime Lebovics izrazio je zadovoljstvo zbog pokretanja ovog programa, koji je plod strateškog i operativnog dijaloga uspostavljenog sa IRF-om. Ukazao je da IRF može da računa na finansijsku i tehničku podršku AFD-a u procesu tranzicije ka smanjenju emisije ugljen-dioksida i postizanju zelenog rasta uz očekivanje da se IRF pozicionira kao vodeća finansijska institucija u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja u Crnoj Gori.

Kroz ovaj program, koji je rezultat zajedničke inicijative, AFD i IRF pokazuju punu posvećenost u sprovođenju evropskih prioriteta klimatske politike i kreiranju institucionalnog okruženja za razvoj zelenih i klimatski otpornih infrastruktura u Crnoj Gori na nacionalnom i lokalnom nivou s ciljem podsticanja pozitivne dinamike reformi u svim sektorima obuhvaćenim Zelenim dogovorom EU (Green Deal) i Zelenom agendom za Zapadni Balkan.