Odbor EIB-a odobrio 668 miliona eura trenutne finansijske podrške Ukrajini

Na vanrednom sastanku sazvanom 4. marta radi razmatranja hitne podrške Evropske investicione banke Ukrajini, Upravni odbor Evropske investicione banke (EIB) jednoglasno je izrazio zgražavanje i osudu brutalne, nezakonite i neopravdane agresije Rusije na Ukrajinu.

Odbor je odobrio 668 miliona eura trenutne finansijske podrške Ukrajini. Ovaj početni paket podrške za ratom razorenu zemlju koristi garanciju EU u okviru mandata za eksterno kreditiranje i nadopunjuje druge inicijative koje su najavile institucije EU. To će pomoći ukrajinskim vlastima da zadovolje najhitnije finansijske potrebe, uključujući kupovinu hrane, medicinske opreme i goriva za svoje građane. Trenutna podrška će biti dostupna za nekoliko dana. EIB će isplatiti sredstva dostupna u okviru dva zajma EIB-a koji su prvobitno odobreni za podršku malim i srednjim preduzećima i poljoprivrednom sektoru u Ukrajini.

Pored toga, Odbor se složio da EIB treba nastaviti sa daljim inicijativama u okviru hitnog paketa solidarnosti za Ukrajinu. To uključuje:

1. Finansiranje kritičnih infrastrukturnih potreba u Ukrajini prenamjenom obaveza infrastrukturnih projekata, kako bi se zadovoljile trenutne potrebe ulaganja i rekonstrukcije. Oni će pokrivati transport, energetiku, urbani razvoj i digitalne investicije. Ovaj novac može biti dostupan vrlo brzo, čim ukrajinske vlasti budu u poziciji da potpišu izmjene postojećih ugovori.

2. Pomaganje u obnovi svega što ruska vojska uništi, finansiranjem nove kritične ekonomske i socijalne infrastrukture potrebne čim se uspostavi slobodna i nezavisna Ukrajina nakon rata. Za to će EIB koristiti svoje iskustvo sa Ukrajinskim programom ranog oporavka koji je podržao, nakon ruske agresije 2014. godine, rekonstrukciju 238 projekata općinske i socijalne infrastrukture poput škola i vrtića, bolnica i socijalnih stanova.

Osim toga, stručnjaci EIB-a trenutno procjenjuju potrebe zemalja u susjedstvu Ukrajine i unutar EU koje dočekuju izbjeglice iz Ukrajine ili su pogođene ratom na druge načine. EU banka radi sa nacionalnim i lokalnim vlastima, nacionalnim promotivnim institucijama i drugim partnerima kako bi finansijska i tehnička pomoć bila hitno dostupna ovim zemljama i regijama. Finansiranje bi moglo biti u obliku brzog preispitivanja prioriteta postojećih, još neisplaćenih zajmova regijama i opštinama, ili odobravanja novih operacija u vezi sa izbjeglicama koje bi EIB mogla finansirati do 100 posto umjesto uobičajenih maksimalnih 50 posto.

Werner Hoyer, predsjednik Evropske investicione banke, rekao je: “Suočeni sa šokantnom vojnom agresijom Rusije, dirnut sam odlučnošću, hrabrošću i spremnošću ukrajinskog naroda. Odlučni smo da učinimo sve što možemo da podržimo Ukrajinu i konkretno pokažemo evropsku solidarnost sa zemljom. Uz ključnu podršku Evropske komisije, sastavili smo značajan finansijski paket kao dio ukupnog trenutnog odgovora EU. Danas se naš Odbor složio da stavi na raspolaganje 668 miliona eura prijeko potrebne likvidnosti za podršku ukrajinskim vlastima. Ovo je prvi dio našeg hitnog paketa solidarnosti za

Ukrajinu. Osim toga, Banka traži načine da ubrza isporuku dodatnih 1,3 milijarde eura ulaganja. Čim uslovi budu dozvolili pomoći ćemo da se obnovi ono što je invazija uništila u Ukrajini. Također ćemo se uključiti da pomognemo svim pogođenim zemljama, bilo unutar EU ili u njenom susjedstvu, da se izbore sa dolaskom izbjeglica iz Ukrajine i ekonomskom štetom koju je donio ovaj užasni rat.”

Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik Evropske komisije, rekao je: „Ovaj dobrodošao i značajan paket EIB-a je posljednja demonstracija nepokolebljive solidarnosti EU-a s Ukrajinom, kada se zemlja suočava s ogromnim potrebama. To će pružiti trenutnu likvidnost ukrajinskoj vladi dok se bori protiv ilegalne i okrutne agresije Rusije. Evropska komisija neće stati u pružanju maksimalne podrške Ukrajini, radeći sa državama članicama i drugim institucijama i tijelima EU.”