Nastavljaju se radovi na izgradnji Eko-efikasne zgrade u Podgorici

Uprava javnih radova u saradnji sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ministarstvom ekološke tranzicije Republike Italije, u saradnji sa PROCON-om, nastaviće radove na izgradnji II faze Eko-zgrade u Podgorici, koja se nalazi na Cetinjskom putu, u blizini Rektorata. Radove će izvoditi austrijska firma Strabag, koja je izabrana na tenderu, a sa kojom je Boro Lučić, direktor Uprave javnih radova danas potpisao ugovor.

Potpisivanju ugovora je prisustvovao ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ratko Mitrović.

Vrijednost ponude je skoro 15 miliona eura, a rok završetka radova je 18 mjeseci od uvođenja izvođača u posao.

„Drago mi je što, nakon pauze, danas nastavljamo rad na izgradnji Eko-efikasne zgrade u Podgorici, koja predstavlja opipljiv dokaz naše posvećenosti očuvanju životne sredine i izgradnji objekata koji su energetski efikasni. Očekujem da radovi budu završeni u planiranom roku", poručio je ministar Mitrović. Kako je dodao, ovo je samo početak realizacije velikih, kapitalnih projekata koji nas očekuju, jer je u planu izgradnja dvije klinke-za infektivne i mentalne bolesti, gradska bolnica, škole, vrtići.

„Ovu kalendarsku godinu završavamo još jednim značajnim dogovorom o izgradnji eko zgrade koja bi trebalo da bude putokaz i primjer svake buduće gradnje u Crnoj Gori. Već od sljedeće godine nas očekuje preko 100 projekata i Crna Gora će biti jedno veliko gradilište. Gradimo Crnu Goru za buduće generacije", poručio je Boro Lučić.

Eko-efikasna zgrada biće sjedište Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Jedinice za ekologiju Univerziteta Crne Gore.

Projekat izgradnje Eko-efikasne zgrade finansira se iz crnogorsko–italijanskog finansijskog instrumenta za zaštitu životne sredine (EMIF – Environment Montenegrin–Italian Facility), uspostavljenog sa ciljem promocije ekoloških vrijednosti i politika kroz bilateralnu saradnju dvije zemlje.