Na ruskoj listi stranih agenata, urednik Eho Moskvi, saveznik Navalnog i drugi

Ruske vlasti proglasile su bivšeg šefa nezavisne radio stanice, dugogodišnjeg saveznika zatvorenog opozicionog lidera, i još sedam drugih osoba kao "strane agente" u obračunu koji je intenziviran otkako je Rusija pokrenula sveopšti rat u Ukrajini prije osam sedmica.

Ministarstvo pravde Rusije dodalo je bivšeg glavnog urednika Eho Moskve Alekseja Venediktova i prognanog kritičara Kremlja Leonida Volkova na listu koja sada ima 150 subjekata i građana koji su proglašeni “stranim agentima” i javno etiketirani u zajednici.

Vijest o njihovom uvrštavanju na listu uslijedila je nakon potvrde da je Ministarstvo pravde na listu "stranih agenata" uvrstilo i istaknutog opozicionog aktivistu Vladimira Kara-Murzu, koji je u pritvoru zbog navodnih izjava o ratu u Ukrajini.

Među javnim osobama koje je Ministarstvo pravde RUsije uvrstilo na listu “stranih agenata” koji rade protiv interesa Rusije su TV novinar i bivši zastupnik Aleksandar Nevzorov, suosnivač nagrade RedKollegia nezavisnih medija Sergej Parhomenko, sociolog Viktor Vahštajn, aktivista za LGBT prava iz Jaroslava Jaroslav Sirotkin, novinar Vladimir Voronov i novinari RSE/RL Artur Asafejev i Jekaterina Lušnjikova.

Prvobitni ruski zakon o "stranim agentima" iz 2012. na uradu je imao na nevladine organizacije i grupe za ljudska prava i od tada je proširen i umjeren na kažnjavanje medijskih organizacija, pojedinaca novinara, YouTube vlogere i mnoge druge navodne protivnike za koje se tvrdi da imaju čak indirektne veze sa vanjskim finansiranjem.

Venediktov Eho Moskvi bio je vodeći medij koji je, zajedno sa brojnim drugim preostalim nezavisnim provajderima vijesti, ugašen od kraja februara zbog izvještavanja o ratu.

Volkov je dugogodišnji saradnik zatvorenog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog koji je bio među nekoliko Navalnijevih saveznika koji su pobjegli iz Rusije prošle godine prije nego što je stavljen na vladinu listu ekstremista i terorista.

Ruske vlasti su pokušale predstaviti Navaljnog i njegove pristalice kao subverzivne operativce koje podržava Zapad, a koji pokušavaju destabilizirati Rusiju.

Mnogi Navaljnijevi saveznici pobjegli su iz Rusije umjesto da se suoče sa ograničenjima slobode ili zatvorom kod kuće.

Venediktov, koji je Jevrejin i česta meta prokremljanskog zlostavljanja, prijavio je da je pronašao odsječenu glavu svinje na vratima svog stana u Moskvi krajem prošlog mjeseca i poruku na kojoj je pisalo „Judensau“, ili „jevrejska svinja“.

Opozicionog aktivistu Kara-Murzu Ministarstvo pravde Rusije je označilo kao “agenta Ukrajine”.

Ruski sud je 22. aprila odredio pritvor Kara-Murzi zbog navodnog širenja lažnih informacija o ruskoj vojsci, rekao je njegov advokat.

Još devet osoba dodato je na listu "stranih agenata" 15. aprila, uključujući YouTube vlogera Jurija Dudu, politikologa i publicistkinju Jekaterinu Šulman, karikaturistu Sergeja Elkina, osnivača i glavnog urednika Insajdera Romana Dobrohotova i novinarku i LGBT aktivisticu Karen Šainijan.