Misija OEBS-a u Crnoj Gori potpisala Memorandum o razumijevanju sa Vrhovnim državnim tužilaštvom u cilju podrške projektu praćenja suđenja

Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Dominik Vag i vršiteljka dužnosti Vrhovnog državnog tužioca Maja Jovanović potpisali su Memorandum o razumijevanju 16. juna 2022. godine.

Memorandum će dodatno doprinijeti efikasnoj implementaciji tekućeg trogodišnjeg projekta „Podrška efikasnijem sprovođenju pravde u slučajevima organizovanog kriminala i korupcije kroz praćenje suđenja“, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Misija OEBS-a u Crnoj Gori. Ovo je dio regionalnog projekta, koji takođe sprovode OEBS-ovo Prisustvo u Albaniji, Misija u Bosni i Hercegovini, Misija u Skoplju i Misija na Kosovu.

Ambasadorka Vag je objasnila da projekat podrazumijeva praćenje suđenja posmatranjem sudskih saslušanja i pregledom spisa predmeta. Prikupljeni podaci se obrađuju nakon konsultacija sa sudijama i tužiocima. Trenutno se prate 43 predmeta koji su prvenstveno u nadležnosti Specijalnog tužilaštva.

„Projekat uključuje i analizu medija, koja istražuje kako mediji izvještavaju o tekućim slučajevima i kada može biti narušena nezavisnost tužilaštva. Nadam se da će nalazi i preporuke projekta podržati efikasnije sprovođenje pravde u slučajevima organizovanog kriminala i korupcije, što može biti od koristi ne samo tužiocima, već i drugim važnim akterima u sektoru pravde“, kazala je ambasadorka Vag.

Vršiteljka dužnosti Vrhovnog državnog tužioca Jovanović pozdravila je potpisivanje Memoranduma i istakla da i na ovaj način Državno tužilaštvo pokazuje da je u potpunosti otvoreno da dâ pun doprinos projektu. Ona se istovremeno zahvalila na kontinuiranoj podršci koju Državno tužilastvo dobija od Misije OEBS-a, ukazujući na spremnost Misije da im pruži podršku obezbjeđivanjem profesionalne opreme za konferencijsku salu.

„U potpunosti sam uvjerena da bi to u velikoj mjeri doprinijelo povećanju transparentnosti državnotužilačke organizacije”, kazala je Jovanović i dodala da je neophodna i podrška Uprave za katastar i državnu imovinu koja bi trebalo da im pomogne u obezbjeđivanju adekvatnog prostora.

Vag i Jovanović su, takođe, razgovarale o načinima borbe protiv govora mržnje i tekućim i budućim zajedničkim aktivnostima u vezi sa nasiljem u porodici rodno zasnovanim nasiljem, trgovinom ljudima, zaštitom djece od onlajn eksploatacije i policijskim radom vođenim obavještajnim podacima.