Misija OEBS-a u Crnoj Gori podržala umrežavanje policajki iz Crne Gore i Sjeverne Makedonije

Misija OEBS-a u Crnoj Gori, zajedno sa Misijom OEBS-a u Skoplju, podržala je organizaciju sastanka između Udruženja policijskih službenica Crne Gore i policajki iz Sjeverne Makedonije, 17. i 18. maja 2022. godine u Skoplju.

U okviru stalne podrške koju Misija u Crnoj Gori pruža policijskim službenicama, sedam članica Udruženja otputovalo je u Skoplje kako bi se sastale sa svojim koleginicama i podijelile iskustva u zalaganju za rodnu ravnopravnost u policiji.

Državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije Magdalena Nestorovska istakla je potrebu za podrškom na visokom nivou kada je u pitanju uvođenju rodne ravnopravnosti u policiju. Ona je pohvalila mentorski program koji je realizovan uz podršku Misije OEBS-a u Skoplju, a koji je pružio podršku mladim ženama zaposlenim u policiji da se prilagode radu u radnom okruženju u kom dominiraju muškarci i prepoznaju i prevaziđu profesionalne barijere, identifikujući mogućnosti za napredovanje u karijeri.

Predsjednica Udruženja policijskih službenica Crne Gore Biljana Dulović istakla je dosadašnje rezultate u povećanju broja i stručnom usavršavanju žena u policiji. Ona je zahvalila Misiji OEBS-a u Crnoj Gori na podršci od samog osnivanja Udruženja i istakla konkretne rezultate postignute kroz prošlogodišnju kampanju „Mi smo snaga tima – za više žena u policiji“, koju Policijska akademija sprovodi i u 2022. godini. Ona je podsjetila da su prošle godine, od ukupnog broja kandidata primljenih na Policijsku akademiju, 38,8 odsto bile žene, što je najveći procenat do sada.

Misija OEBS-a će nastaviti da pomaže Crnoj Gori u daljem unaprjeđenju učešća žena na svim nivoima policije.