Misija OEBS-a u Crnoj Gori podržala dnevne novine Dan i portal Libertas Press

Pružanje tačnih, blagovremenih, provjerenih i objektivnih informacija javnosti, sa bilo kog mjesta u zemlji, od izuzetne je važnosti, zbog čega crnogorski novinari treba da budu adekvatno opremljeni i tehnički podržani u profesionalnom izvještavanju, kazala je šefica Misije OEBS-a Crnoj Gori Dominique Waag, prilikom uručivanja mobilne novinarske opreme za dva crnogorska medija.

Ambasadorka Waag je 12. aprila 2022. godine novinarima dnevnog lista Dan uručila devet kompleta mobilne novinarske opreme, dok su 15. aprila NVO Kontekst i njenom istraživačkom portalu Libertas Press isporučena tri kompleta opreme za mobilno novinarstvo, tri laptopa, dva štampača i dron.

Oprema uključuje pametne telefone sa postoljima, mobilne komplete za intervjue sa mikrofonima, komplete za stative i komplementarne tehničke dodatke za efikasno korišćenje opreme. Ova oprema će omogućiti novinarima da vode intervjue, prave video zapise i montiraju materijal na jednom uređaju, praveći vijesti brzo, uz istovremeno očuvanje kvaliteta.

Ambasadorka Waag je kazala da je Misija svjesna izazova sa kojima se crnogorski mediji danas suočavaju, posebno u pogledu ukupnog funkcionisanja i održivosti. „Profesionalni novinari koji rade sa tehnološki prilagođenom opremom doprinose pravovremenom i tačnom informisanju javnosti i pluralizmu medija. Na malom tržištu kao što je crnogorsko, važno je pomoći medijskim organizacijama da opstanu i snađu se na sve zahtjevnijoj medijskoj sceni“, kazala je ambasadorka Waag, pohvalivši ulogu istraživačkih medija u Crnoj Gori.

Izvršni direktor i urednik Dana Mladen Milutinović kazao je da setovi oprema reporterima pružaju priliku da svoj primarni cilj – pravovremeno i pouzdano informisanje javnosti – obavljaju na lakši i primjereniji način. „Naša medijska kuća je, prateći i prepoznajući trendove u medijima, nedavno osavremenila svoj portal, pa oprema dolazi u pravom trenutku i predstavlja podršku našem planu da olakšamo rad svakog pojedinca, u skladu sa najsavremenijim standardima profesije“, kazao je Milutinović.

Izvršna direktorica NVO Kontekst i direktorka i glavna i odgovorna urednica portala Libertas press Olivera Lakić kazala je da je ova donacija veoma značajna njihovoj maloj i novoj redakciji. „Veoma smo zahvalni OEBS-u i želimo da ovo bude početak duge saradnje koja će biti korisna Libertasu, ali i OEBS-u. Vrata naše redakcije su otvorena svima koji žele sa nama da unaprijede crnogorsko novinarstvo i kojima je sloboda medija i nezavisno novinarstvo važno kao što je to nama.

Misija je u 2019. godini organizovala obuku o mobilnom novinarstvu za sedam medija i nastaviće da pruža podršku crnogorskim medijskim kućama i novinarima u skladu sa obavezama OEBS-a i principima slobode medija.