Kosovës i kërkohet të fillojë të kundërshtojë dezinformimin e mediave ruse

Një raport nga një think-tank me qendër në Prishtinë i bëri thirrje qeverisë së Kosovës të fillojë të ndërmarrë veprime për të kundërshtuar rrëfimet e mediave ruse që kërkojnë të minojnë shtetësinë dhe sovranitetin e Kosovës.

Një raport i publikuar të martën nga Instituti Kosovar për Kërkimin dhe Zhvillimin e Politikave, KIPRED, në lidhje me potencialin që dezinformimi i mediave ruse të minojë shtetësinë e Kosovës u kërkon autoriteteve t'u drejtohen shteteve anëtare të OKB -së me një strategji të përshtatshme për ta kundërshtuar atë.

 

Drejtori ekzekutiv i Institutit Kosovar për Kërkimin dhe Zhvillimin e Politikave, Lulzim Peci, tha në një konferencë për shtyp se autoritetet nuk po bëjnë asgjë për të kundërshtuar atë që ai e quajti "lufta diplomatike ruse kundër Kosovës".

 

"Reagimet e institucioneve të Kosovës kanë ardhur pa një politikë të duhur se si të veprohet ndaj Rusisë dhe të njëjtat institucione nuk kanë ndërtuar ndonjë narrativë për shtetin rus," tha Peci.

 

Raporti, i titulluar ‘Observatori i Kosovës: Lufta Diplomatike Ruse dhe Dezinformimi i Medias’, analizoi deklaratat, konferencat për shtyp, artikujt dhe dokumentet e tjera nga Rusia që u botuan nga 1 qershori deri më 15 gusht të këtij viti.

 

Peci tha se raporti llogariste se "nga 500 artikuj lajmesh që lidheshin drejtpërdrejt ose tërthorazi me Kosovën, 96 ose 19.2 përqind e tyre përmbanin dezinformata".

 

Sipas raportit, numri më i madh i artikujve që përmbajnë dezinformata janë botuar nga Sputnik Serbia (71 artikuj), e ndjekur nga TASS (nëntë), Russia Today (katër), UNZ (katër), Sputnik International (tre), Russian Insider (dy ), The Duran (dy) dhe Newsfront (një).

 

Raporti arrin në përfundimin se Rusia po përpiqet të minojë shtetësinë e Kosovës dhe angazhimin perëndimor në Kosovë dhe rajon, dhe të ndryshojë tregimet për krimet e luftës në ish -Jugosllavi, duke minuar kështu themelet e drejtësisë ndërkombëtare.

 

Artikujt e mediave ruse kanë akuzuar gjithashtu Kosovën për shtypjen e serbëve lokalë dhe kishën ortodokse serbe, dhe për mosrespektimin e një marrëveshjeje për krijimin e një Asociacioni të Komunave me Shumicë Serbe.

 

Raporti paralajmëron se ka ardhur një moment kritik në fund të një moratoriumi të rënë dakord në Uashington që Kosova të mos kërkojë në mënyrë aktive anëtarësimin në organizatat ndërkombëtare dhe që Serbia të mos bëjë fushatë kundër njohjes së Kosovës.

 

"Ky moment mund të përdoret nga Rusia për të punuar së bashku me Serbinë për të zbatuar një fushatë agresive për mosnjohjen e Kosovës," thuhet në raport.