Kineska 'Diplomatija dužničkog ropstva” - mračna sjena nad međunarodnim poretkom

Kineska inicijativa Pojas i put postaje jedan od najambicioznijih globalnih infrastrukturnih projekata ikada osmišljenih. Plan vrijedan više triliona dolara, koji je 2013. najavio kineski predsjednik Xi Jinping, privukao je pažnju zemalja širom svijeta.

Za neke nacije, međutim, Pekingov projekat rasipničke veličine izazvao je uznemirujuće, ali i radoznalo raspoloženje. Za sada, Zapad se nije protivio inicijativi. Ipak, u martu je predsjednik Joe Biden otišao toliko daleko da je izrazio interes za razvijanje infrastrukturne šeme među demokratskim zemljama koja bi izazvala inicijativu Pojas i put.

"Predložio sam da bismo, u suštini, trebali imati sličnu inicijativu, povlačeći se iz demokratskih država, pomažući onim zajednicama širom svijeta kojima je, zapravo, potrebna pomoć", rekao je Bajden novinarima, prenosi Reuters.

Ali takva inicijativa može biti nepromišljena, jer je pekinški BRI mnogo više od jednostavnog međunarodnog infrastrukturnog plana.

"Oni žele uspostaviti drugi sistem za suprotstavljanje postojećem svjetskom poretku koji su SAD uspostavile nakon Drugog svjetskog rata sa svojim saveznicima", rekao je Heng He, komentator na Sound of Hope radiju i Focus Talk-u u intervjuu za The Western Journal.

 

 

„Ovo je način da se … izvozi [revolucija]. Ali oni to više ne nazivaju revolucijom, oni je nazivaju kineskim modelom.”

 

Šta je jedan pojas, jedan put?

Zasnovana na originalnom Putu svile — koji je nastao kao okosnica međunarodne trgovine prije otprilike 2000 godina — Inicijativa Pojas i put prvobitno se sastojala od dva dijela: Ekonomskog pojasa Puta svile i Pomorskog puta svile, koji se u njihovom kombinovanom obliku naziva Jedan pojas, jedan put.

Peking ima geopolitičke i ekonomske interese u širenju projekta.

Plan je prvobitno tvrdio da podstiče trgovinu i ekonomski rast među zemljama istočne i južne Azije kao sredstvo da se "približe naši narodi", rekao je Xi u obraćanju Udruženju nacija jugoistočne Azije 2014.

Od tada, projekat je porastao u obimu i veličini.

Koristeći zajmove sa niskim kamatama od Azijske infrastrukturne banke sa sjedištem u Kini – poznate kao Fond Puta svile – očekuje se da će Xi potrošiti više od osam milijardi dolara investicija tokom životnog vijeka projekta, navodi se u sažetku državnih medija.

Sada su zemlje u Evropi, Africi, Južnoj i Latinskoj Americi i Karibima vezane za BRI kroz ogromnu mrežu infrastrukturnih projekata, uključujući željeznice, brane, nuklearne elektrane, plinovode, luke i autoputeve, koji promoviraju korištenje kineske valute i šire geopolitički utjecaj Pekinga.

Utjecaj BRI-a se sada širi na sve kontinente i uključuje zemlje koje čine više od dvije trećine svjetske populacije.

 

Od januara, prema Centralnom univerzitetu za finansije i ekonomiju u Pekingu, 140 zemalja pridružilo se Inicijativi Pojas i put.

Iako je BRI uokviren da privuče nacije na globalnom jugu, projekt je značajno osigurao članstvo iz 34 zemlje u Evropi i centralnoj Aziji - od kojih je 18 u Evropskoj uniji.

Peking je iskoristio inicijativu za izgradnju međusobnih veza sa zemljama koje se nalaze na kritičnim geopolitičkim linijama, uključujući Rusiju, Mijanmar i Pakistan.

 

Šta to znači za Zapad?

U međuvremenu, neke zapadne vlade strahuju da je ta inicijativa trojanski konj kojim će Kina proširiti svoj međunarodni uticaj.

Međunarodne kritike su se fokusirale na to kako Kina privlači države članice Inicijative Pojas i put i kako njihov status članstva dugoročno utiče na zemlje.

Analitičari i javni zvaničnici vide kinesku BRI aplikaciju kao pokušaj da se zemlje namame u "diplomatiju dužničkog ropstva".

Brahma Chelaney, profesor u Centru za istraživanje politike u New Delhiju, rekao je da ulaganje u inicijativu Pojas i put "nije samo po sebi loše" za zemlje s nižim prihodima, ali ih u većini slučajeva "ostavlja ranjivim na uticaj Kine".

Slične stavove prošle godine dijelili su i članovi State Departmenta.

Kineska diplomatija dužničkog ropstva često vezuje zemlje za međunarodnu viziju Pekinga. U većini slučajeva, kineski zvaničnici nude velike sume ulaganja moćnim elitama zemlje, koje prihvataju kredite za modernizaciju infrastrukture svoje zemlje. Ipak, krediti su često praćeni

odredbama koje zahtijevaju da projekt koristi kineski građevinski materijal ili partnerstvo sa kineskim kompanijama.

Prema State Departmentu, nekoliko zemalja u Africi, Latinskoj i Južnoj Americi i Južnoj Aziji čak je propustilo isplate u vezi s projektima, jačajući kinesku kontrolu nad svojom unutrašnjom infrastrukturom i ekonomijom. U Šri Lanki je vlada izgubila kontrolu nad velikom lukom nakon što nije platila zajam kineske vlade.

Ova metoda omogućava Kini da iskoristi svoju ekonomsku i političku moć, oblikujući međunarodni poredak na imidž koji je povoljniji za ambicije Komunističke partije, pored toga što osporava ulogu Zapada u podsticanju međunarodne trgovine i investicija.

“Stranka danas koristi svoju ekonomsku moć da kooptira i prisiljava zemlje širom svijeta, učini društva i politike stranih nacija prilagođenijim specifikacijama KPK i preoblikuje međunarodne organizacije u skladu sa kineskim brendom socijalizma”, navodi se u izvještaju iz Trumpove ere.

Bajdenova administracija koristila je trostruki pristup izazivanju liderstva Pekingu - suprotstavljeni, konkurentski i kooperativni odnos.

Međutim, suprotno vanjsko političkoj retorici administracije protiv Trampa, Bajden je uglavnom kooptirao sentiment svog prethodnika prema Kini.

Sjedinjene Države su pomjerile svoj geopolitički fokus sa Bliskog istoka na Indo-Pacifik, što je kulminiralo planovima za simbolično povlačenje američkih vojnih snaga iz Afganistana nakon dvije decenije rata. Ovaj pomak, koji se materijalizirao u američkoj političkoj svijesti tokom Trumpove ere, doveo je do upornije kineske politike.

Washington je produbio svoju odlučnost da zaštiti međunarodnu konkurenciju i mir tradicionalnim sredstvima kojima su zemlje historijski

težile - ali administracija nastavlja da gleda na kinesku vladu kao na geopolitičku prijetnju.