KANTON SARAJEVO DOBIJA NOVE TRAMVAJE

Ministarstvo transporta Kantona Sarajevo i kompanija Stadler Rail potpisali su danas ugovor za nabavku 15 novih tramvaja koji će zamijeniti postojeći vozni park

Ministarstvo transporta Kantona Sarajevo i kompanija Stadler Rail potpisali su danas ugovor za nabavku 15 novih tramvaja koji će zamijeniti postojeći vozni park. Ceremoniji potpisivanja prisustvovali su predstavnici lokalnih vlasti, ambasade Švedske i kompanije Stadler, kao i Evropske investicijske banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Ove dvije banke finansiraju ovaj projekat usmjeren ka poboljšanju javnog prevoza u Kantonu Sarajevo kroz modernizaciju mreže tramvaja i trolejbusa, zamjenu postojećih vozila i izgradnju novih pruga i tračnica.

EIB je tokom 2021. već uložio 40 miliona eura za ovu značajnu investiciju koja će pomoći da se ublaže neki od problema sa kojima se stanovnici Sarajeva suočavaju na svakodnevnom nivou – zagađenje zraka, saobraćajne gužve i bezbjednost. Efikasniji i pouzdaniji javni prevoz omogućit će prelazak sa privatnog na javni model prevoza, što će doprinijeti poboljšanju kvaliteta života u gradu i životnoj sredini.

Predstavnica EIB-a za Bosnu i Hercegovnu i Crnu Goru Sandrine Friscia izjavila je ovim povodom“Drago nam je kad vidimo da investicije EIB-a direktno mijenjaju živote ljudi nabolje. Novi tramvaji će smanjiti vreme provedeno u prevozu i broj saobraćajnih nesreća, što će poboljšati uslove živote. U isto vreme, smanjit će se i nivo buke i zagađenja u gradu, što će nas približiti strategiji Evropske unije (EU) za Zapadni Balkan i klimatskim ciljevima EIB-a. Kao klimatska banka EU, želimo da pomognemo regionu da pređe na održivije opcije transporta, što će doprinijeti čistijoj životnoj sredini i mogućosti da se efikasnije borimo sa klimatskim promjenama”.