16.03.2023.

Kako se FSB bori protiv Ukrajine? Ubistva, teroristički napadi, vrbovanje "krtica", cyber napadi

"Jakuza" - tako vojnici ruske vojske zovu predstavnike Savezne sigurnosne službe Ruske Federacije – FSB u okupiranom Berdjansku. I dodaju: "Mi smo snaga, a oni glava."
Regrutiranje agenata, ubistva, teroristički napadi, cyber napadi, postavljanje "marioneta" na rukovodeća mjesta okupatorske vlasti, suzbijanje proukrajinskih osjećaja - to je posao FSB na teritoriji Ukrajine. Tačnije, nekoliko divizija, koje specijalci među sobom nazivaju "ukrajinskim".
Infiltrirali su se u najzatvorenije državne strukture Ukrajine, imali agente među policajcima, sveštenicima, zastupnicima i običnim građanima koji su bili spremni predati interese Ukrajine.
O ulozi najzatvorenije strukture moći Ruske Federacije u ratu protiv Ukrajine govori tekst portala Ukrainska pravda.
 
"Krtica" u SBU?
 
Februar 2023. 53-godišnji muškarac u sportskoj odeći i sijede brade doveden je u glavni grad pod policijskom pratnjom.  Advokati traže od suda da ga puste iz kaveza u sudnici i da sjedne pored njih. Sudija dozvoljava uz opasku: "Pa, radi se o  ozbiljnoj osobi."
Ovaj čovjek je Oleg Kulinič, bivši šef krimskog odjela SBU, koji je osumnjičen za izdaju. On je već sedam mjeseci u glavnom zatvoru, bezuspješno pokušavajući uložiti žalbu na hapšenje.
Istražitelji vjeruju da je Kulinič bio član kriminalne grupe koju je predvodio Igor Čumakov, načelnik 9. odjela 5. službe FSB-a Rusije. Među "kolegama" potonjeg, istraga je utvrdila još nekoliko službenika FSB-a - Aleksandra Čulindina i Marinu Terentijevu. Dok je radio za FSB, Kulinič je navodno proslijedio obavještajne podatke zemlji agresoru. Sam osumnjičeni to negira i kaže da te osobe ne poznaje.
 
"Za postojanje Igora Čumakova, kao i drugih predstavnika FSB-a Ruske Federacije, saznao sam 17.07. iz teksta u kojem me se sumnjiči", kaže Kulinič. "Nikada se nisam sreo, razgovarao, niti kontaktirao bilo koga od njih."
Istraga smatra da Kuliničevo lično poznanstvo sa Čumakovim nije neophodno za učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi. Prema podacima iz istrage, Rusi su koordinirali aktivnosti šefa krimske SBU preko Volodimira Sivkoviča, bivšeg zamjenika sekretara Vijeća za nacionalnu sigurnost, bivšeg službenika KGB-a SSSR-a, umiješanog u slučaj nasilnog razbijanja protesta na Majdanu.
SBU Sivkoviča naziva "kustosom ukrajinskog pitanja" u ruskim specijalnim službama.
Kako navodi SBU, Kulinič je sakrio informaciju o planovima invazije Ruske Federacije 24. februara 2022. sa teritorije Krima po nalogu ruskih zapovjednika. Osumnjičeni kaže da je sve informacije prijavio rukovodstvu SBU, a zbog svjedočenja nekoliko bivših podređenih protiv njega je pokrenut krivični postupak.
Među ključnim dokazima o njegovoj krivici istraga navodi audio snimke razgovora učesnika u operaciji. U njima su koristili šifre i nadimke. Kulinič je navodno za sebe izabrao nadimak "Kotigoroško".
Sud je muškarca zadržao u pritvoru. Osumnjičeni audio zapise istrage smatra montiranim i uvjerava da će dokazati svoju nevinost u inkriminiranom zločinu. Na pitanje o njegovoj mogućoj razmjeni za ukrajinske ratne zarobljenike u Rusiji, odgovara: "Ne."
 
Struktura "kancelarija" i "ukrajinsko pitanje"
 
Stalni šef FSB-a od 2008. godine je 71-godišnji Aleksandr Bortnikov, jedan od najbližih saradnika iz snaga sigurnosti predsjednika Ruske Federacije.
U državnim sigurnosnim agencijama Rusije radi 47 godina. Radio je kao operativac i bio na rukovodećim pozicijama u kontraobaveštajnim jedinicama KGB-a i FSB-a SSSR-a.
Bortnikov je bio umiješan u korupcionaški skandal koji je uključivao eksproprijaciju zemljišta u odmaralištu Sankt Peterburga na obali Finskog zaliva za ukupno 2,5 miliona dolara. Pod sankcijama je zemalja Evropske unije, Kanade, Švicarske, Japana, Novog Zelanda, SAD-a i Ukrajine zbog skandala sa trovanjem opozicionara Aleksija Navalnog, rata protiv Ukrajine i priznanja samoproglašenih "L/DNR".
 
Strukturu FSB čini osam glavnih službi: granična, kontraobaveštajna, međunarodni odnosi, ekonomska sigurnost, personal, zaštita ustavnog poretka i borba protiv terorizma, naučno-tehnička, kontrola.
Ukrajinskim pitanjima uglavnom se bave 1. kontraobavještajna služba, 2. služba za zaštitu ustavnog poretka i borbu protiv terorizma i već spomenuta 5. služba za operativno informisanje i međunarodne odnose.
 
5. služba - "međunarodni odnosi"
 
Ukrajinske specijalne službe imaju razloga da 47-godišnjeg Igora Kovalenka, službenika 5. službe FSB Ruske Federacije, smatraju mentorom proruskih političara u Ukrajini. Konkretno, on je kum ruskog predsjednika Viktora Medvedčuka i Ilje Kive.
Već spomenuti Igor Čumakov - navodni mentor Olega Kuliniča – također dolazi iz ove jedinice FSB-a.
Peta služba operativnog informisanja i međunarodnih odnosa FSB Ruske Federacije bavi se takozvanim "ukrajinskim pitanjem". Iz ureda u Moskvi, njegovi zaposlenici koordiniraju mrežu agenata u Ukrajini, strukturiraju i analiziraju prikupljene informacije, razvijaju planove za subverzivne operacije.
Šef 5. službe od 2009. godine je Sergej Bjeseda. U FSB-u radi od 2003. godine.
U februaru 2014. došao je u Kijev kako bi navodno osiguravao rusku ambasadu. Pravu svrhu njegove posjete Kijevu još nisu objavili ni ukrajinski ni ruski policajci.
S druge strane, bivši službenik SBU-a Ivan Lukaševič rekao je da su tokom događaja na Majdanu službenici FSB-a imali čak i pratnju na teritoriji Ukrajine, posebno u to vrijeme službenika SBU-a.
"Bili su stacionirani u Konča-Zaspi. Sada se svi boje da pričaju o tome, ali to je utvrđena činjenica, bili su tamo", rekao je Lukaševič. „Ukrajinski oficiri su ostali u SBU, prebačeni na druge položaje i nisu zainteresirani da se javnosti istražuje njihova uloga u ovim događajima."
Ruski nezavisni novinari pisali su da je početkom invazije, nakon prvih poraza ruske vojske, Bjeseda navodno suspendovan sa posla i uhapšen. Međutim, Istražni komitet Ruske Federacije je demantovao ove informacije.
U svojoj istrazi, novinari "The Washington Posta" rekli su da je prije invazije na Ukrajinu utrostručeno osoblje 5. službe.
 
 
Prva služba je kontraobavještajna služba
 
Od 2015. prvu službu ili kontraobavještajnu službu FSB-a kontrolira general-potpukovnik Vladislav Menščikov. Od 1983. do 1995. godine radio je u službama državne sigurnosti, zatim je bio generalni direktor jednog od najvećih ruskih odbrambenih preduzeća, OJSC Concern PPO Almaz-Antej. U vrijeme njegovog imenovanja, Menščikov je bio blizak tadašnjem šefu administracije predsjednika Ruske Federacije Sergeju Ivanovu.
Dmitrij Minaev je među zamjenicima Menščikova. Ukrajinska specijalna služba nazvala ga je glavnim organizatorom ubistava dvojice ukrajinskih obavještajaca Aleksandra Karaberjuša i Maksima Šapovala 2017. godine.  
2020. godine zaposlenici SBU-a pritvorili su svog kolegu Valerija Šajtanova pod sumnjom za izdaju, odnosno da je radio za službenika 1. kontraobavještajne službe FSB-a Igora Jehorova. Prema istrazi, ovaj je regrutovao Šajtanova i dao mu agentski nadimak "Bobil".
Prema riječima bivšeg uposlenika SBU Ivana Lukaševiča, Jehorov je u Ukrajini radio i prije Revolucije dostojanstva, a 2014. godine među njegovim zadacima je bilo poticanje ukrajinskih specijalnih službi na Krimu na izdaju.
„Jehorov se gotovo savršeno nosio sa ovim zadatkom, za šta je dobio medalju „Za zauzimanje Krima“, – rekao je Lukaševič.
Među odjeljenjima 1. kontraobavještajne službe je Centar za informacionu sigurnost ili 18. centar FSB-a. Većina cyber napada na Ukrajinu iz Ruske Federacije djelov je ovog centra.
Jedna od najmoćnijih grupa ruskih hakera u SBU se zove "ARMAGEDON".
Ovo je strukturna jedinica "krimskog" FSB-a, koja uključuje kadrovske službenike specijalne službe i bivše zaposlenike agencija za provođenje zakona Ukrajine. Glavni cilj ruskih cyber napada je kontrola kritičnih infrastrukturnih objekata, krađa i prikupljanje obavještajnih podataka, izvođenje radnji informacijskog i psihološkog uticaja, blokiranje informacionih sistema.
Prema SBU-u, sa početkom agresije, broj cyber napada iz Ruske Federacije porastao je više od tri puta.  
"Danas zemlja agresor u prosjeku izvrši više od 10 cyber napada dnevno", napominju iz SBU.
 
2. služba – zaštita ustavnog poretka i borba protiv terorizma
 
Antiterorističku službu FSB-a vodi Aleksej Sjedov. SBU je optužio jedinicu za provokacije na Majdanu, posebno su govorili o obuci snajperista 2014.
 
U Rusiji ova struktura prati opozicione i omladinske pokrete.
2015. godine, na okupiranom Krimu, predstavnik 2. službe Andrij Tišenin, zajedno sa svojim kolegom Arturom Šambazovim, kidnapovao je i mučio aktivistu Euromajdana Aleksandra Kostenka. Obojica su bivši službenici SBU-a  koji su prešli na stranu okupatora. Mučenjem su pokušali izvući priznanje od Kostenka u navodnom napadu na "Berkutov" na Majdanu. Nakon tri i po godine zatvora, aktivista je pušten na slobodu, a prošle godine je ukrajinski sud proglasio Tišenina i Šambazova krivima u odsustvu za kršenje zakona i običaja ratovanja.
Žrtva, Kostenko, nije čuo za ovu vijest, jer je nestao 2. marta 2022. godine. Tokom komunikacije, još prije rata, Kostenko nam je pričao o navodnim izdajnicima u ukrajinskim patriotskim krugovima koji bi mogli imati veze sa specijalnim službama Ruske Federacije.
Kancelarija FSB-a na okupiranom Krimu dijelom je stvorena od bivših radnika Službe sigurnosti Ukrajine i drugih izdajnika. Prema popisu objavljenom 2016. godine, više od 1.300 službenika SBU prebjeglo je okupatorima i prešlo u redove FSB-a. Oni su ti koji progone krimske Tatare na poluostrvu i kidnapuju druge proukrajinske stanovnike Krima.  
Lozinke, nadzor, zapošljavanje
 
Aleksij Sidorovič, bivši službenik SBU-a iz oblasti Herson, trenutno se nalazi u istom istražnom zatvoru sa Olegom Kuliničem. Njemu se sudi za saradnju sa Vitalijem Korolom, službenikom 5. službe FSB-a Ruske Federacije.
Veza između njih, prema istrazi, bio je bivši oficir ukrajinske specijalne službe Andrij Gutor. Radi zavjere, koristili su posebne programe za šifriranje teksta.
Druga sudska priča vezana je za službenika Kabineta ministra koji je bio agent FSB-a. Prema istrazi, radnik 5. službe ponudio mu je saradnju za nagradu od oko 10.000 američkih dolara.
Za povjerljivu komunikaciju, službenik Kabineta ministara morao je koristiti mobilni telefon koji su mu osigurale ruske specijalne službe sa unaprijed instaliranim specijalnim softverom "ViPNet Client", preko kojeg je skenirane dokumente proslijedio FSB-u.
Ukrajinski službenici za provođenje zakona otkrili su i agencijsku mrežu FSB-a Ruske Federacije među veteranima ATO-a. Oni su navodno prikupljali informacije o kretanju ukrajinskog vojnog osoblja i pokušali odvesti jednog od bivših komandanata Snaga za specijalne operacije u Rusiju. Za to je ruska specijalna služba ponudila nagradu od 100.000 američkih dolara.
 
"Ruski agenti su pripremali diverzantske operacije na teritoriji Nikolajevske oblasti. Među objektima zadiranja bili su i borbeni avioni Oružanih snaga na aerodromu "Kulbakino", - navodi se u materijalima SBU.
Istragom je utvrđeno da su mentori bivših vojnika bili predstavnici FSB - Vadim Dautov i Denis Sobko.
Drugi slučaj se odnosi na saradnju aktivnog ukrajinskog vojnog oficira sa službenikom FSB Ruske Federacije pod kodnim imenom "Bajkal".
„Posredstvom Telegrama, on je uposleniku FSB-a dostavio informacije o rotaciji, kretanju, naoružanju jedinica Oružanih snaga Ukrajine, personalnom sastavu i moralnom i psihičkom stanju trupa, mogućim mjestima koja omogućavaju neprimjetan prodor u unutrašnju teritoriju vojne jedinice, kao i mjesta održavanja vježbi Oružanih snaga Ukrajine na teritoriji Ukrajine“, navodi se u sudskim dokumentima.
Pored toga, agent je napisao dobrovoljnu obavezu da će sarađivati sa FSB-om tokom sastanka sa mentorom u Novomoskovsku i napravio odgovarajuće bilješke na mapi.
SBU, također, ima primjere za svećenike. Konkretno, više od 20 predstavnika UPC-a je već osumnjičeno. Naprimjer, prema istrazi, kolega poglavara Ruske pravoslavne crkve Kiril (Gundjajev) Jonafan (Jelecki) iz Vinice imao je direktan kontakt sa predstavnicima FSB-a. Sam mitropolit uvjerava da "nije neprijatelj Ukrajine".
Među predmetima visokog profila koji se odnose na specijalne službe Ruske Federacije, vrijedi spomenuti pritvaranje Stanislava Jezhova, prevoditelja bivšeg premijera Volodimira Grojsmana, koji je slao informacije svom mentoru na mail "Elena Prekrasnaja". . A, također, i "atentat na Babčenka", koji je režirao Vjačeslav Pivovarnik, navodno u ime ruskih specijalnih službi.
 
Rad FSB-a tokom okupacije
 
U priči ruskog TV kanala promijenjenim glasom govori o "pritvaranju posebno opasnih terorista" koji su navodno planirali izvršiti teroristički napad u "oslobođenom gradu" po uputama ukrajinskog GUR-a. Osumnjičeni su poslani u samozvanu "DNR" "na dalje istražne radnje".
Na nedavno okupiranim teritorijama Ukrajine, predstavnici FSB-a imaju neograničena ovlaštenja.
 
U Berdjansku, od prvih dana zauzimanja grada, FSB je kontrolirao sve procese: imenovanje svojih "vlasti", suzbijanje proukrajinskih skupova, odabir "novinara" za pokretanje propagande, pritisak na preduzetnike i predstavnici državnih organa koji su odbili da sarađuju sa njima. Također, još uvijek traže ukrajinske policajce i vojnike, traže predaju oružja i pritvaraju mještane sa proukrajinskim stavom. Agencije za provođenje zakona kao što je "policija", također, su pod kontrolom FSB-a.
Po istoj shemi, okupatori rade i na drugim okupiranim teritorijama. U okupiranom Energodaru, FSB je angažovan na ubjeđivanju nuklearnih radnika iz ZNPP-a da sarađuju sa Rosatomom.
„Moj prvi sastanak trajao je 20 minuta. To je zapravo bio monolog oficira FSB-a koji je ponudio da se „sprijatelji“ i pokušao uspostaviti kontakt“ – priča nam radnik NEK Andrij Tuz, koji je uspio napustiti okupirani grad.
„Drugi sastanak - postavljaju stolicu na sred sobe, okružuju vas vojsku, lupaju po stolu, viču, prijete, i to prilično uvjerljivo.
Onda su dolazili na posao, zastrašivali kolege, uzimali adrese i telefone. Bilo je otmica. A onda su rekli: "Prijatelju, brate, hajde da radite sa nama!". Odnosno, oni koriste razne metode, pokušavajući shvatiti na koje ćete od njih početi reagirati. Razgovori su trajali sat i po", kaže Tuz.
U grupama na društvenim mrežama, stanovnici okupiranih teritorija govore o "SORM" - sistemu FSB Ruske Federacije za prisluškivanje i praćenje lokalnog stanovništva. Već je aktivan u nekim gradovima samozvane "LDNR" na okupiranom Krimu i implementira se na novoosvojenim teritorijama.
SORM-1 može snimati telefonske razgovore u cijelosti i po ključnim frazama. Na primjer, "eksploziv", "SBU", "Putin". Zbog toga okupatori ometaju ukrajinske komunikacije, namećući svoje SIM kartice lokalnim stanovnicima.
"Feniks" posluje u samozvanoj "DPR", "Lugakom" u takozvanoj "LNR", "Na svjazja" u okupiranom dijelu Zaporiške i Hersonske oblasti, a "Feniks" iz Donjecka, također, pravi svoje veze, "Volna" na okupiranom Krimu.
Uz pomoć SORM-2, FSB može pratiti pozive i poruke preko Interneta, kao i pretraživanja korisnika. Tako, naprimjer, prate ruske donacije za pomoć ukrajinskoj vojsci, prenošenje informacija SBU-u o kretanju ruske opreme itd.
Tada za njih odmah postajete "agent", "terorista", "nacista", "kriminalni autoritet". I dok sami ne priznate (najčešće pred kamerom), rijetko se odluče pustiti vas. Snimanje video zapisa sa navodnim priznanjima je još jedna tipična karakteristika rada ruskih specijalnih službi sa pritvorenicima.
 
Prema našim informacijama, u okupiranom dijelu Harkovske oblasti nalazili su se službenici FSB-a Ruske Federacije sa kodnim imenima "Irbis", "Berkut" i "Uragan". Mještani već oslobođenog Izjuma ispričali su kako su ih ispitivali i mučili.
„Kuću su pregledali, pretukli su me i odveli“, prisjeća se mještanin Aleksandr Komov. „Ukupno je bilo sedam ljudi. Došli su vojnim vozilom sa mitraljezom na vrhu i slovom Z. "
Sa vrećom na glavi muškarac je odveden na nepoznato mjesto.  
"Oni koji su ispitivali odmah su se predstavili: 'Mi smo iz FSB-a'", kaže Aleksandr. "Skinuo sam vreću sa glave i otišao sam kući."  
Jurij, lokalni stanovnik, također, govori o otmici i mučenju, pokazujući svoja slomljena rebra.
„Pitali su me gdje je oružje, gdje sam ga sakrio. A ja sam rekao: „Baci mi ga u baštu, pa ću otići da ga pokažem.“ Mislim da je to bio čisti sadizam. Jer svo vrijeme nisam shvatao, zbog toga sam priveden”, kaže muškarac.
"Vidio sam četvoricu tokom ispitivanja: dvojicu sa strane, jednog iza i starijeg kako sjedi u sredini. Nosili su balaklave."
Prema SBU, mjestom pogubljenja u okupiranom Hersonu koordinirao je Sergej Sinitsin, službenik 5. službe FSB-a sa kodnim imenom "Sabir".
„Kao dio takozvane „privremene operativne grupe br. 8“, on je direktno učestvovao u stvaranju „glavnog odeljenja Ministarstva unutrašnjih poslova Hersonske oblasti“ pod kontrolom Moskve. To je pseudo-formacija koja ispunjava zadatak Kremlja da provodi masovne represije nad stanovnicima okupiranih regiona južne Ukrajine“, navodi se u materijalima SBU.
Osim toga, FSB je bio uključen u stvaranje mreže agenata za obavljanje obavještajnih i subverzivnih aktivnosti u regiji - pokušao je regrutirati bivše službenike za provođenje zakona i lokalne zvaničnike.
 
***
 
Planirali su "zauzeti Kijev za tri dana", ali to nisu uspjeli za godinu dana.
Ukrajinski obavještajci smatraju da je plan propao, posebno zbog pronevjere sredstava dodijeljenih FSB-u.
Ali pitanje "krtica" i izdajnika u SBU i drugim državnim strukturama, vojnim i civilnim, i dalje je jedno od ključnih. Uostalom, agenti FSB-a, posebno ako su u lancu upravljanja, mogu umnožiti napore Oružanih snaga.