Kako se Evropska unija približava naftnom embargu, hakeri hakuju RuTube


Nakon gotovo 80 dana rata u Ukrajinii sve više stranih kompanija odbija saradnju sa Rusijom.  Ruske kompaniju iz dana u dan se susreću sa novim problemima, a zemlje civilizovanog svijeta proširuju sankcije Rusiji i sve je bliže embargo na ruske energente, kako bi se dodatno zaustavila ruska ekonomija. Odjednom su četiri kompanije prestale sarađivati sa partnerima i klijentima iz Rusije. Najveća svjetska mreža za trgovinu dijamantima RapNet odbila je trgovati ruskim dragim kamenjem zbog sankcija protiv rudarenja dijamanata ALROSA, a najmanje tri kompanije za krstarenje Carnival Cruise Line, Princess Cruises i Costa Cruises prestao je prodavati svoja putovanja za Bjeloruse.
Iako među međunarodnim biznisima ima čudnih "optimista" koji i dalje drže do ruskog tržišta. Francuski trgovac Auchan nikada nije odlučio napustiti Rusiju, uprkos lancu prodavnica u Odesi, koje je prije neki dan bombardovala ruska raketa. Čini se da se švedski proizvođač namještaja IKEA, također, nada povratku u Rusiju: kompanija je nastavila isplaćivati plaće za 15.000 svojih ruskih radnika do augusta, iako je trebala obustaviti isplate u maju. Međutim, malo je vjerovatno da će se njihove nade ostvariti.
Čak i ako se moralni aspekt i aspekt reputacije izvuku iz zagrada, sankcije bez presedana ometaju normalno poslovanje kompanijama. Osim toga, sankcije stvaraju velike probleme ne samo stranim, nego i ruskim kompanijama. Najmanje tri ruske kompanije imaju nove prepreke: Anonimni hakeri blokirali su RuTube (ruski analog popularnog video servisa) sa nejasnim izgledima za oporavak sadržaja. Prodaja automobile u Rusiji, uključujući AvtoVAZ, pala je za skoro 80 posto u aprilu, a nafta koju je Gazprom odobrio za prodaju sve teže se plasira na tržište. Tako je Gazprom morao prodati udio u svojoj srpskoj "kćerki firmi" kako ne bi paralizovao njen rad.
Istovremeno, broj sankcija raste svakim danom. Novi Zeland je uveo sankcije brojnim ruskim "glasnicima Kremlja". Japan je uveo nove sankcije protiv zemlje agresora i nepriznatih "DPR" i "LPR" - na meti su 130 ljudi i 71 organizacija. Finska je prestala plaćati ruskoj kompaniju Faberlic, a zaplijenila je i imovinu bivšeg glavnog urednika propagandnog Moskovskog komsomola. To pokazuje da su pored ekonomije, zemlje širom svijeta počele raditi na borbi protiv ruske propagande i dezinformacija. 
S druge strane, u Evropi se nastavlja borba za energetski embargo protiv Rusije. Svakim danom Rusija ima sve manje šanse da energetski ucjenjuje Evropu. Kako bi dobila saglasnost zemalja članica za zabranu uvoza ruske nafte, Evropska unija razmatra mogućnost finansijske kompenzacije Mađarskoj. Njemačka priprema plan u slučaju prestanka isporuka ruskog gasa, posebno razmatra opciju, zapravo, nacionalizaciju rafinerije Rosnjeft. U međuvremenu, Bugarska je već pristala da joj se isporučuje gas iz Sjedinjenih Američkih Država, po nižoj cijeni nego što ga je nabavljala od Gazproma.
Čini se da je Rusiji sve teže naći adekvatne odgovore na ono što se dešava, tako da je kurs rublje jednostavno smiješan. Na primjer, Kremlj je odlučio da uvede "zrcalne" sankcije zapadnim kompanijama, uključujući bivše evropske "kćerke Gazproma". Da podsjetimo da su neke zemlje, poput Njemačke, uvele lokalnu administraciju u ovakva preduzeća, kako bi ih izolovale od uticaja Ruske Federacije. Dakle, zapravo, Rusija svojim postupcima čak i pomaže u uvođenju novih sankcija.