03.02.2024.

Hrvatski grad koji je iskoristio najviše europskog novca za gradske projekte

Đurđevac je među gradovima koji su proteklih devet godina iskoristili najviše europskog novca za gradske projekte! Gotovo da nema područja u koje se nije ulagalo. Upravo je završen projekt Centra za osobe s invaliditetom.

U đurđevačkom Centru za osobe s invaliditetom postavlja se namještaj u kuhinje. Sobe su spremne i čekaju prve stanare. Stigli su i ugovori mjerodavnog ministarstva o financiranju socijalnih usluga.

– Na boravcima će boraviti 10 korisnika u poludnevnim, 10 u dnevnim boravcima i 32 korisnika u organiziranom stanovanju s različitim stupnjevima podrške, rekla je za HRT Mirjana Šandor, tajnica Gradskog društva osoba s invaliditetom.

Bivša zgrada gradske uprave, koja je vapila za obnovom, postala je prava ljepotica, a uskoro će biti i topli dom za pedesetak osoba s invaliditetom. Uz visok standard opreme i uređenja, korisnike, koje će prema određenim kriterijima odabrati tamošnji centar za socijalnu skrb, pratit će i podrška stručnjaka, njegovatelja i terapeuta.

<iframe id="ffONNPcb5ac1ca7341849833da63e336c95d4c17069585942621" data-mce-fragment="1"></iframe>

– Upita imamo jako puno, ljudi su zainteresirani, potreba postoji čak i izvan područja grada Đurđevca, izjavila je Šandor.

U zgradi je obnovljeno čak 140 prostorija, uređen je okoliš i kupljeno je vozilo za osobe s invaliditetom. Sve je financirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, riječ je o 2 milijuna eura. Novi projekti čekaju rješenja o financiranju.

Za sad nam je prijavljena dogradnja škole za uvođenje jednosmjenske nastave, prijavljeno nam je i uređenje utvrde Stari grad s uređenjem okoliša za razvoj turističkih aktivnosti, pripremamo se i za razvoj u ruralnim dijelovima grada za razvoj infrastrukture, priopćio je Hrvoje Janči, gradonačelnik Đurđevca.

Poljoprivredu planiraju razvijati u sklopu centra za vinarstvo jer oko dvije tisuće malih vinograda i vinogradara u okolici Đurđevca – velik je potencijal. Razvojni zamah ovoga grada u srcu Podravine potvrđuje i proračun od 20-ak milijuna eura, dok je prije deset godina bio 20-ak milijuna kuna.