Hitno ispitati poslovanje i dokapitalizaciju ruske „Optima grupe“

BANJALUKA – Nadležne institucije u Republici Srpskoj i BiH trebaju pod hitno da izvrše kontrolu poslovanja ruske „Optima grupe“ i utvrdide gdje je završilo 1,77 milijardi maraka sa kojima je ovo preduzeće navodno dokapitalizovano, s obzirom da, osim u izvodima iz sudskog registra, koje je portal CAPITAL juče objavio, ne postoje tragovi o transakcijama u finansijskim izvještajima preduzeća.

Portal CAPITAL je u posjedu i finansijskih izvještaja ovog preduzeća za prošlu godinu. Zatražili smo da ove izvještaje i kao druge zvanične podatke institucija u BiH analizira ekonomista i bivši ministar finansija Republike Srpske Svetlana Cenić.

Ona kaže da joj pregledani finansijski izvještaji i drugi podaci o poslovanju „Optima grupe“ otvaraju desetine pitanja na koje nema logičnog odgovora.

Sud je registrovao da je uplaćen ogromna suma novca po osnovu dokapitalizacije. Međutim, taj iznos nije evidentiran u stranim direktnim investicijama, nije ga registrovala ni Centralna banka BiH koja evidentira promet i transakcije, a novca nema ni u izveštajima o poslovanju. Institucije treba da izvrše kontrolu i utvrde gdje je sada taj novac, odakle je došao i preko koga. Napominjem, sud nije mogao da registruje promenu u kapitalu bez dokaza o uplati, što znači da i to treba proveriti. Da li je neko uneo pare u koferu u zemlju, ili možda banka preko koje je sve to išlo nije prijavila transakciju? Sve to treba što pre proveriti“, smatra Cenićeva.

Prema njenim riječima, ni finansijski izvještaji „Optima grupe“ ne ukazuju da su se u preduzeće slile ogromne količine novca.

Tako su primjera radi pokazatelji poslovanja jako loši, što nije logično ako je toliko para uloženo u ovo preduzeće.

Postoje stotine i stotine nejasnoća kada je njihovo poslovanje u pitanju. Na primer, godinama posluju negativno dok svi ostali iz njihove grane delatnosti posluju mnogo bolje. Kada pogledate racio likvidnosti on je daleko ispod ostalih preduzeća u istoj branši. Ispada da oni kao preduzeće koje se bavi trgovinom kupuju po skupljoj ceni a prodavaju jeftinije. To je smešno i nije u svetu zabeleženo“, kazala je Cenićeva.

Ona  dodaje kako se svaka veća strana investicija u BiH primjeti za razliku od ove, o kojoj niko ne zna ništa.

Podsjećam, ukupne investicije u prošloj godini su iznosile oko 400 miliona KM, u cijeloj zemlji“, kaže Cenićeva.

Podsjećamo, portal CAPITAL je objelodanio kako su investitori iz Rusije, za nepune tri godine upumpali u „Optima grupu“ 1,77 miliona maraka.

Tačnije, uplate u novcu i promjene u kapitalu je registrovao Okružni privredni sud u Banjaluci dok ostale institucije i nadležni organi to nisu registrovali, što je nevjerovatno ako se uzme u obzir da je riječ o najvećoj investiciji u Republici Srpskoj od njenog postojanja.

Naime, od 21. decembra 2018. godine do 27. aprila ove godine izvršeno je šest dokapitalizacija u novcu nakon kojih se, od prvobitno uplaćenih 50.000 maraka, došlo do sume od nevjerovatnih 1.777.618.089 KM.

Portal CAPITAL je zatražio objašnjenje od Vladi Republike Srpske ali su se svi, bar za sada, odlučili da ćute i ignorišu naše upite.

Brojne druge nadležne institucija danas smo ponovo pitali da namjeravaju izvršiti kontrolu i utvrditi da li je oštećen budžet i prekršeni zakoni, ali do objave teksta nismo dobili odgovore.

Ćute i u „Optima grupi“ iako bi se svaki investitor koji je uložio toliki novac sigurno ponosio, ako je sve u skladu sa zakonom.

CAPITAL: D. Tovilović