Finalna rang lista javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava u svrhu digitalne transformacije malih i srednjih preduzeća na području Republike Srpske i Brčko distrikta

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) objavio je javni poziv potencijalnim korisnicima bespovratnih sredstava u svrhu digitalne transformacije malih i srednjih preduzeća Republike Srpske i Brčko distrikta u okviru projekta DigitalBIZ.

Po zatvaranju javnog poziva 3. decembra 2021. godine, zaprimljen je ukupno 41 projektni prijedlog. Nakon isteka roka za dostavljanje prijava izvršeno je komisijsko vrednovanje i bodovanje svih prijava po administrativnim i kvalitativnim kriterijima javnog poziva, te je sačinjena je preliminarna rang lista odabranih prijava za finansiranje putem projekta DigitalBIZ.

Krajnji rok za podnošenje prigovora na preliminarnu rang listu bio je 31. januar 2022. godine do 17:00 sati, te po završetku rada Komisije za obradu prigovora, 3. februara 2022. godine, formirana je finalna rang lista korisnika bespovratnih sredstava:

 

 

Br.

Podnosilac prijave

Sjedište

Suma ostvarenih bodova

1

Technics Programme Engineering

Laktaši

56

2

Delfin Trgotrans

Šnjegotina Velika

55

3

Metalogradnja

Bijeljina

51

4

Topinox

Prnjavor

42

5

Agrokombinat

Banja Luka

41

6

Way Seven

Banja Luka

40

7

Drvna galanterija Milinković

Banja Luka

40

8

Geoinova - informatički inžinjeirng

Banja Luka

39

9

Hidra stil

Brčko distrikt

39

10

Yumco-Drvar

Banja Luka

39

11

Procesna oprema Inžinjering

Laktaši

36

 

 

Projekat “DigitalBIZ” ima za cilj podržavanje preduzeća koja žele uvesti korištenje digitalnih alata i opreme sa ciljem digitalne transformacije kroz unapređenje sopstvenih procesa rada i proizvodnje, otvaranja novih poslovnih mogućnosti i tržišta, te jačanja otpornosti na rizike i vanjske utjecaje.

U konačnici, podrška malim i srednjim preduzećima kroz kombinaciju pojedinačnih mjera dovest će do učinkovitijih i potpunijih odgovora na njihove poslovne potrebe. Istovremeno ovom podrškom promovišu se napredni pristupi poslovanju malih i srednjih preduzeća, te stavlja fokus na razvoj neophodnih znanja i vještina zaposlenih s ciljem lakšeg i bržeg pristupa tržištima.

Kroz ovu podršku direktno će se povećati konkurentnost malih i srednjih preduzeća, povećati produktivnost i omogućiti brži ekonomski rast.