Evropska unija podržava modernizaciju teretnog železničkog saobraćaja u Srbiji

Novi projekat tehničke pomoći koji finansira Evropska unija, vredan 800.000 evra, nedavno je pokrenut u Srbiji kako bi se podržala rekonstrukcija postojećeg i izgradnja drugog koloseka na deonici Ostružnica - Batajnica Beogradskog ranžirnog kolodvora. Zadatak tehničke pomoći, uključujući izradu Studije izvodljivosti, Procene uticaja na životnu sredinu i društvo i Idejnog projekta, ima za cilj modernizaciju i održivi razvoj sistema železničkog saobraćaja Srbije, kako bi se zadovoljili zahtevani nivoi kapaciteta EU i standardi kvaliteta relevantni za Transevropsku transportnu mrežu (TEN-T).

 

Projekat je od velikog strateškog značaja za razvoj transportne mreže u Srbiji, a posebno za jačanje Beogradskog ranžirnog kolodvora, kao važnog železničkog teretnog čvora na Zapadnom Balkanu. Železnička pruga Ostružnica-Batajnica duga 22 km jedan je od ključnih železničkih pravaca u Srbiji, a značajna je za međunarodni i tranzitni saobraćaj, kao deo Panevropskog koridora X u Srbiji. Vodeća međunarodna finansijska institucija je Evropska investiciona banka (EIB), a projekat ima koristi od granta tehničke pomoći iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF). EIB, također, podržava pripremu projekta putem svojih savetodavnih usluga u partnerstvu JASPERS s Evropskom komisijom.

 

Železnički koridor X jedan je od paneuropskih koridora i deo je indikativnog proširenja koridora TEN-T Orijent/Istok-Med na Zapadni Balkan. Povezuje Srbiju sa Hrvatskom, Mađarskom, Bugarskom i Severnom Makedonijom (i južnije s Grčkom). Za modernizaciju železničkog Koridora X u Srbiji, već je odobreno 86,1 milion evra bespovratnih sredstava EU kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan.

 

Miroslav Prokić, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije: „Ministarstvo se zahvaljuje na još jednom grantu WBIF -a odobrenom za dalje poboljšanje železničke infrastrukture u Srbiji. Zaobilazna železnička pruga na nivou Ostružnica - Batajnica vrlo je važna kako na nacionalnom tako i na međunarodnom nivou, s obzirom na broj međunarodnih teretnih vozova kojima ova linija saobraća. Ministarstvo će pružiti svu potrebnu podršku u provođenju aktivnosti u okviru ovog potprojekta s ciljem njegovog završetka u planiranim rokovima ”.