Evropska unija donira 35 EKG monitora i PCR uređaj

Zdravstvenim institucijama Bosne i Hercegovine su u okviru kontinuirane podrške Evropske unije za borbu protiv pandemije Covid-19 i posljedica koje ona izaziva, u posljednje dvije sedmice isporučena 35 EKG monitora i jedan PCR uređaj.

Donacije su izvršene u okviru projekta koji finansira EU u vrijednosti od 7,7 miliona eura čiji je cilj osigurati zdravstvenim institucijama širom BiH potrebnu medicinsku opremu.

EKG mašine bit će od koristi doktorima koji ispituju i liječe srčane bolesti, a PCR uređaj će pomoći u brzom uzorkovanju testova na Covid-19.

Iako je Covid-19 primarno poznata kao bolest koja utiče na pluća, također se pokazalo da oštećuje i druge organe, uključujući srce. Stoga je zdravstvenim institucijama potreban širok spektar različite opreme.

Evropska unija, u saradnji sa Razvojnim programom UN-a (UNDP), opremila je bolnice i druge medicinske ustanove u Bosni i Hercegovini ventilatorima, rendgen mašinama, ultrazvučnim uređajima i drugom medicinskom opremom, uključujući EKG i PCR uređaje.

Vrijednost EKG monitora je 232.750 KM, a PCR uređaja 75.800 KM. Tridesetpet EKG monitora osigurano je zdravstvenim ustanovama u Mostaru, Livnu, Trebinju, Gradišci, Novoj Biloj, Travniku, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Zenici, Goraždu, Zapadnohercegovačkom, Posavskom i Tuzlanskom kantonu te Brčko distriktu BiH.

Globalna saradnja i solidarnost ključni su za borbu protiv pandemije Covid-19, svugdje osiguravaju brz pristup vakcinama, dijagnostici i liječenju, te predstavljaju početak globalnog oporavka. EU u potpunosti daje svoj doprinos i vodi multilateralni odgovor na krizu. Djelujući pod okriljem Tima Evropa, koji ujedinjuje napore EU i pojedinačnih zemalja članica, EU je aktivirala globalni paket za oporavak kako bi pomogla partnerima širom svijeta, uključujući BiH, da zadovolje potrebe zdravstvene krize i humanitarne potrebe, ojačaju zdravstvene sisteme i daju doprinos ekonomskom oporavku i socijalnoj zaštiti.

Tim Evropa također uspostavlja mehanizam za razmjenu vakcina i započeo isporuku početnih doza osiguranih u okviru ugovora EU o predviđenoj kupoprodaji direktno sa partnerskim zemljama.

U BiH je to omogućeno kroz projekt „EU za zdravlje“ (EU4Health) u vrijednosti od 13,7 miliona eura, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.