• Најголемиот инвестициски грант за Северна Македонија до денес беше потпишан денес во Скопје.
  • Договорот ја прикажува посветеноста на ЕУ и ЕИБ во рамките на Тим Европа да зголемување на регионалната економска и климатска отпорност и за подобрување на условите за живот во земјата.
  • Групацијата ЕИБ досега инвестираше вкупно 750 милиони евра за инфраструктура за вода и отпадни води во Западен Балкан.

ЕИБ Глобално, огранокот на Европската инвестициона банка (ЕИБ) за активности надвор од Европската Унија, потпиша инвестициски грант од 70 милиони евра со владата на Република Северна Македонија за изградба на фабрика за третман на отпадни води во Скопје. Потпишан на Светскиот ден на водата, ова е најголемиот инвестициски грант од ЕУ доделен на земјата во рамките на Инвестициската рамка за Западен Балкан (ИРЗБ). Овој важен еколошки проект е дел од Економскиот и инвестицискиот план на Европската комисија и од Зелената агенда за Западен Балкан, а ќе овозможи подобри услови за живот за околу 500.000 луѓе.

На потпишувањето присуствуваа потпретседателката на ЕИБ, Лилјана Павлова, Вицепремиерот за европски прашања на Република Северна Македонија,Бојан Маричиќ, министерот за финансии Фатмир Бесими, министерката за животна средина и просторно планирање Каја Шукова, амбасадорот на ЕУ во Северна Македонија Дејвид Гир и други високи претставници. Проектот е финансиран од ЕИБ Глобално, Европската банка за обнова и развој, Владата на Северна Македонија и грантови од ЕУ канализирани преку ИРЗБ.

Потпретседателката на ЕИБ Лилјана Павлова, која е одговорна за операциите во Северна Македонија, изјави: „Исклучително сме горди што можеме да дадеме ваков тип поддршка за Северна Македонија во време на продолжена криза и тешки предизвици. Потпишувањето на овој грант е силна демонстрација на пристапот на Тим Европа и посветеноста на ЕУ кон земјата на нејзиниот пат кон ЕУ и регионалната интеграција, како и кон подобар животен стандард за сите. Овој проект се очекува да генерира значителни подобрувања во животната средина и здравствени придобивки, истовремено приближувајќи ја земјата до нејзините цели за заштита на животната средина и климата.“

Во својата подготвителна фаза, проектот искористи различни грантови за техничка помош од ЕИБ, ЕБОР, ИРЗБ и француската влада – доказ за посветеноста на Тим Европа кон Северна Македонија и нејзините приоритетни проекти. Секторот за води е исто така меѓу клучните приоритети за EIB Global во земјата. Ова е втора инвестиција во овој сектор за помалку од пет месеци, по заемот од 50 милиони евра потпишан во ноември 2022 година за изградба и рехабилитација на инфраструктурата за водоснабдување, собирање и третман на отпадни води, како и итни мерки за заштита од поплави за 80 општини. низ Северна Македонија.

Министерот за финансии Фатмир Бесими додаде: „Договорот што го потпишуваме денеска ја носи Република Северна Македонија чекор поблиску до остварувањето на перспективата за ЕУ и приклучувањето кон европското семејство. Република Северна Македонија ги започна преговорите со ЕУ, а активностите на патот дотаму се засилуваат. Паралелно, се забрзуваат реформите насочени кон носењето на Европа дома и спроведувањето на европските стандарди во секојдневниот живот. Покрај усогласувањето со правото на ЕУ, што е дел од овој процес, се преземаат активности и во делот на големи инфраструктурни проекти кои ќе придонесат за севкупен развој и раст на економијата. ЕУ ги препознава дефинираните стратешки проекти, при што на Северна Македонија досега и се доделени средства во износ од 462 милиони евра за реализација на 29 проекти, чија проценета инвестициска вредност изнесува 2,6 милијарди евра.“.

Амбасадорот на ЕУ во Северна Македонија Дејвид Гир истакна: “Патот кон ЕУ е процес на трансформација, на подобрување на животот и животниот стандард. Инвестицијата на Тим Европа во Пречистителната станица во Скопје е практичен пример токму за ова. Фабриката ќе може безбедно да ја третира и исчисти отпадната вода што ја создава речиси една третина од населението во земјата. Тоа ќе придонесе за позелена европска иднина на оваа земја.”

Додека проектот се потпишуваше, владите, меѓународните институции, научниците и другите засегнати страни се собраа во Њујорк за да ја одржат првата Конференција за вода на ОН по половина век. ЕИБ, еден од најголемите светски јавни заемодавци во секторот, учествуваше на конференцијата. Во просек, банката секоја година финансира 3 милијарди евра во водна инфраструктура, со фокус на безбедноста на водата и адаптирањето кон климатските промени. Околу 30 % од проектите на ЕИБ за вода се спроведуваат надвор од Европската Унија, вклучително и во некои од најсиромашните и најпогодените од суша земји во светот. Проектите финансирани заедно со регионалните партнери ги поврзуваат градовите и селата со чиста вода и комунални услуги, овозможуваат инфраструктура отпорна на поплави и ги поттикнуваат заедниците да ја рециклираат својата вода.

Во Западен Балкан, ЕИБ обезбеди близу 750 милиони евра за водоводна и канализациска инфраструктура, подобрувајќи го пристапот на жителите до вода за пиење и комунални услуги. Нашите фондови помогнаа во изградбата на основните системи за дистрибуција на вода и капацитети за отпадни води, како и инфраструктура за заштита од поплави и мерки за најтешко погодените области. Банката бара можности да ги прошири своите инвестиции во овој сектор во согласност со најновата иницијатива на ЕУ „Глобална порта“, чија цел е да мобилизира до 300 милијарди евра за одржливи инфраструктурни проекти ширум светот.

Основни информации

За ЕИБ и ЕИБ Глобално

ЕИБ е институција за долгорочно финансирање на Европската Унија, во сопственост на нејзините земји членки. Таа овозможува долгорочно финансирање за здрави инвестиции со цел да се придонесе кон целите на политиките на ЕУ. ЕИБ поддржува проекти во четири приоритетни области: инфраструктура, иновации, клима и животна средина, како и мали и средни претпријатија (МСП). ЕИБ Глобално е специјализиран огранок на Групацијата ЕИБ посветен на зголемување на влијанието на меѓународните партнерства и развојните финансии и клучен партнер на Глобална порта. Нашата цел е да поддржиме инвестиции во вредност од 100 милијарди евра до крајот на 2027 година, што е околу една третина од целокупната цел на оваа иницијатива на ЕУ. Во рамките на Тим Европа, ЕИБ Глобално негува силни, фокусирани партнерства заедно со другите развојни финансиски институции и граѓанското општество. ЕИБ Глобално ја доближува Групацијата ЕИБ до локалните луѓе, компаниите и институциите преку нашите канцеларии ширум светот.

За ЕИБ во Северна Македонија

ЕИБ е активна на територијата на Северна Македонија од основањето во 1991 година, обезбедувајќи финансии за поддршка на клучните инфраструктурни проекти, локалните власти, како и МСП. ЕИБ обезбеди 1,1 милијарда евра за финансирање на МСП и проекти за транспорт, енергетика и комунална инфраструктура. За повеќе информации во врска со проектите на ЕИБ во Северна Македонија, одете на Северна Македонија и ЕИБ.