EU i EIB će poboljšati energetsku efikasnost i obnoviti nastavne objekte i studentske domove ukrajinskih univerziteta

Evropska investicijska banka (EIB) ulaže 120 miliona eura u sveobuhvatnu toplinsku obnovu šest ukrajinskih univerziteta u okviru Ukrajinskog projekta visokog obrazovanja, koji je sastavni dio zajedničke podrške EIB i EU, koja se pruža Ukrajini u području energetske efikasnosti. Projekat, također, sufinansira Nordic Environment Finance Corporation (Nefco) u iznosu od 30 miliona eura.

Oko 49 miliona eura bit će uloženo u šest državnih visokoškolskih ustanova u Černihivu, Harkovu, Lavovu, Poltavi, Sumyju i Vinnytsiji. U junu su potpisani ugovori sa Gopa Infra (Njemačka), koja je izabrana za savjetnika za dizajn i nadzor u okviru implementacije projekta. Osim toga, ovi univerziteti će dobiti sredstva granta u iznosu od 10 miliona eura kroz Fond za partnerstvo u energetskoj efikasnosti i životnoj sredini u Istočnoj Evropi (E5P). Glavni partner projekta je Ministarstvo obrazovanja i nauke Ukrajine.

Nacionalni univerzitet Chernihiv Polytechnic National University, Lviv Polytechnic National University, Nacionalni tehnički univerzitet „Kharkiv Polytechnic Institute“, Nacionalni univerzitet „Yuri Kondratiuk Poltava Polytechnic“, Sumy State University i Vinnytsia National Technical University aktivno učestvuju u prvoj fazi Ukrajinskog projekta visokog obrazovanja za poboljšanje njihovih nastavnih i istraživačkih kapaciteta. Uskoro će im se pridružiti još osam visokoškolskih ustanova, koje su na konkurentnoj osnovi odabrane za učešće u drugoj fazi projekta. Ovo je važan korak na putu unapređenja energetske efikasnosti i prilagođavanja na klimatske promjene u sektoru visokog obrazovanja u Ukrajini. Očekuje se da će provedba radova toplotne modernizacije na univerzitetima prve faze početi na jesen 2022.

Ulaganja u sveobuhvatno energetski efikasno obnavljanje 86 zgrada pomoći će značajno smanjiti troškove grijanja i električne energije, omogućiti studentima ugodne uslove za studiranje i život i dodijeliti ušteđena sredstva u razvoj tehničke infrastrukture i istraživačkih objekata univerziteta učesnika. Istovremeno će ostvariti više od 19.200 tona ili 48 posto smanjenja emisije stakleničkih plinova (GHG) godišnje, smanjenje potrošnje energije za gotovo 44 posto i više od 3,5 miliona eura ušteda u budžetu godišnje u odnosu na osnovnu potrošnju.

Ukrajinski ministar obrazovanja i nauke Serhiy Shkarlet rekao je: „Zahvaljujući saradnji sa Evropskom investicionom bankom i uz podršku Evropske unije, Ministarstvo obrazovanja i nauke Ukrajine pokreće sveobuhvatnu modernizaciju infrastrukture visokoškolskih ustanova . Pomoći će poboljšati studiranje,

rad, higijenske i sanitarne uslove na univerzitetima, poboljšati kvalitet obrazovnog procesa, proširiti mogućnosti za akademske i istraživačke aktivnosti, smanjiti operativne troškove i postići značajne uštede. Osim toga, energetski efikasni, ekološki odgovorni i klimatski otporni univerziteti doprinijet će prelasku na zelenu ekonomiju i održivi razvoj lokalnih zajednica i cijele zemlje. ”

Šef stalnog predstavništva EIB-a za Ukrajinu Jean-Erik de Zagon rekao je: „Ukrajinska omladina je budućnost zemlje i potrebno joj je omogućiti visokokvalitetno obrazovanje, kao i ugodno okruženje za učenje. Sveobuhvatno termičko obnavljanje ukrajinskih univerziteta pruža značajne mogućnosti visokoškolskim ustanovama da privuku nove studente i smanje troškove komunalnih usluga, rada i održavanja. Također, doprinosi zelenoj tranziciji obrazovnog sektora. To su svakako dobre vijesti za učenike, nastavnike i okoliš. ”

 

Zamjenik šefa Delegacije EU u Ukrajini Rémi Duflot rekao je: „EU snažno podržava transformaciju usmjerenu na energetsku efikasnost u svim sektorima ukrajinske ekonomije. Ovaj projekt cilja na univerzitete i visokoškolske ustanove s ulaganjima u toplinsku izolaciju, moderno grijanje, ventilaciju i rasvjetne sisteme. Osim direktnog rezultata u smislu uštede energije i izbjegavanja emisija, on donosi i socijalne beneficije pružajući udobne, efikasne i ekološki prihvatljive sadržaje za studente i nastavnike. Radujemo se brzoj i glatkoj implementaciji novih dizajna u praksi. ”

Evropska investicijska banka (EIB) kao dugoročna kreditna institucija Evropske unije u vlasništvu je njenih država članica. Omogućuje dugoročna finansijska sredstva za zdrava ulaganja kako bi se doprinijelo ciljevima politike EU. EIB radi s Ukrajinom od 2007. Ukrajina je bila glavna zemlja primateljica pomoći EIB -a u Istočnom susjedstvu, čineći više od 60 posto kreditnih aktivnosti EIB