10.08.2021.

EU financira biciklističku utrku koja promovira prekogranični turizam

Park prirode Blidinje bio je domaćin biciklijade koju je finansirala Evropska unija, sa ciljem promocije turizma u Bosni i Hercegovini. Na biciklijadi je učestvovalo 180 biciklista, uglavnom rekreativaca koji su pvozili rutu dugu oko 50 kilometara, a koja se smatra jednim od najlješih krajilika u Parku prirode i cijeloj BiH. Ova aktivnost je dio projekta „Ruralni biciklizam koji finansira Evropska unija, a čiji je cilj poboljšati prekograničnu saradnju u zajedničkom prirodnom i kulturnom nasljeđu BiH i Crne Gore. To je peta u nizu rekreativnih vožnji biciklom organiziranih u okviru projekta.

Projekt će, također, uvesti standard kvaliteta „Bike Friendly Concept“, dodajući vrijednost turističkoj ponudi u cijeloj regiji, što će direktno dovesti do povećanja aktivnosti u ruralnim područjima Herceg Novog, u Crnoj Gori i Zapadnohercegovačkom kantonu u BiH.

Na dan održavanja biciklijade održana je I radionica koja je dala uvid u razvoj turističkih proizvoda. Projekt će rezultirati stvaranjem nove i atraktivnije turističke ponude pod markom “Ruralni biciklizam”, koja će biti uključena u turističku ponudu obje zemlje, kao i u ukupnu turističku ponudu jadranskog zaleđa.