EU će osigurati Moldaviji 60 miliona eura za rješavanje energetske krize

Iz Evropske unije je rečeno da će osigurati Moldaviji 60 miliona eura (70 miliona dolara) kako bi pomogla zemlji u upravljanju krizom prirodnog gasa izazvanom neuspjehom Kišinjeva da se dogovori o novom energetskom sporazumu sa tradicionalnim dobavljačem Rusijom.

Najava predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen 27. oktobra uslijedila je nakon što je Moldavija ranije sedmice kupila milion kubnih metara prirodnog gasa od Poljske.

Vlada je saopćila da je to prva kupovina gasa iz alternativnih izvora u istoriji nezavisne Moldavije.

Zemlja koja se nalazi između članice EU Rumunije i Ukrajine proglasila je vanredno stanje prošle sedmice nakon što je krajem septembra istekao ugovor o gasu sa ruskim Gazpromom, koji je pod kontrolom države, najvećim dobavljačem prirodnog gasa za Evropu, a dvije strane nisu uspjele dogovoriti detalje novog dugoročnog ugovora.

Gazprom je produžio ugovor do kraja oktobra, dok je svoje isporuke gasa smanjio za oko trećinu i podigao cenu na 790 dolara po kubnom metru sa 550 dolara. Vlada u Kišinjevu kaže da će nastaviti razgovore sa Gazpromom i tražiti "fer" cijenu.

Moldavska premijerka Natalia Gavrilita okrivila je Moldovagaz, čiji je glavni akcionar Gazprom, da ne isporučuje potrebnu količinu gasa -- optužba koju je kompanija odbacila. Gavrilita, koja je boravila u Briselu na sastanku Vijeća za pridruživanje EU-Moldavija 28. oktobra, zahvalila je von der Leyen na pokazanoj solidarnosti EU. Najvljeni iznos od 60 miliona eura je u obliku granta, a ne kredita.

Neki stručnjaci kažu da je Moskva povećala cijene kako bi uzvratila Moldaviji nakon što je ta zemlja prošle godine izabrala prozapadnog predsjednika Maia Sandua.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je 27. oktobra da su razgovori sa vladom Moldavije o cijenama gasa bili "isključivo komercijalni".

"Ovdje nema politizacije i ne može je biti", rekao je on.

Zemlja sa 2,6 miliona stanovnika troši 2,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Energetska kriza u Moldaviji dolazi jer su cijene prirodnog gasa u Evropi i drugim dijelovima svijeta posljednjih sedmica skočile na rekordne nivoe usljed globalne krize u opskrbi.