EBRD i EU pomažu Vitinki u modernizaciji proizvodnje vode

Smještena u Kozluku, selu u istočnoj Bosni i Hercegovini, Vitinka je vodeća tvrtka u bocama mineralne vode smještena u prirodnom raju klisura, špilja i bujnih podzemnih potoka.

Vlasnici Vitinke svoje mjesto smatraju darom prirode svom malom gradu. Tokom godina nastojali su da njihova proizvodnja ostane lokalna, a voda kristalno čista kao izvori iz kojih teče.

 

Kroz Program potpore konkurentnosti malih i srednjih poduzeća, koji je podržan sredstvima Europske unije (EU), EBRD je pomogao Vitinki da pojača svoju ekološku proizvodnju i uloži u modernu opremu.

 

Program pruža namjenske kreditne linije partnerskim finansjskim institucijama za posudbu lokalnim poduzećima na zapadnom Balkanu. Sredstva pomažu malim poduzećima da uvedu EU standarde i ojačaju svoju konkurentnost na lokalnom i međunarodnom tržištu.

 

Svježe od izvora

 

Prvi put osnovana 1974. godine, u regiji bogatoj izvorima s nekim od najvećih sadržaja minerala, Vitinka je evoluirala u poznatu i cijenjenu flaširanu vodu. Tiokom posljednjih pet desetljeća izgradila je etiketu koja je postala sinonim za ljubav i duboko poštivanje prirodnih resursa.

 

Todor Panić, generalni direktor Vitinke, uvrstio je Vitinkinu priču u jednu popularnu lokalnu izreku: - Voda uvijek pronađe svoj put. Nekako smo i mi bili odneseni energijom vode i privučeni svom izvoru.

- Naš je cilj zaštititi ovaj okoliš uspostavljanjem potpuno modernog sistema za vađenje vode i svakodnevnu provjeru njezine kvalitete, dodaje.

 

Iako Vitinkina ivoda izvire izravno iz planina kanjona Drine, nedostajala joj je tehnologija za izradu vlastite ambalaže i potpuno proizvodnju vlastite proizvodnje.

 

Ubrzavanje inovacija

 

- Ulaganje nam je pomoglo da povežemo slobodne krajeve u našem proizvodnom ciklusu. U samo nekoliko godina nakon investicije, brzo smo proširili svoje poslovanje i razvili potpuno novi pristup marketingu našeg proizvoda širom Bosne i Hercegovine, kaže Todor.

 

Modernizirani proizvodni sistem pomogao je timu da se približi potrebama tržišta. Kao rezultat toga, posao s mineralnom vodom otvorio je nove distribucijske centre, lansirao nove proizvode i proširio svoj domet na Crnu Goru i Srbiju.

 

Nakon početnog uspjeha nakon prve investicije, Vitinka je dobila još jedan zajam u okviru programa konkurentnosti u 2019. godini kako bi poboljšala kvalitetu proizvoda.

 

Budući da Vitinka ponovno koristi i reciklira staklene boce, njezini bi zaposlenici provodili mnogo sati dnevno pregledavajući boce jednu po jednu. Kreditna linija, također olakšana Programom potpore za konkurentnost malih i srednjih poduzeća, finansirala je Vitinkino ulaganje u stroj koji automatski pregledava i čisti boce s vodom prije nego što se napune. Zahvaljujući novoj tehnologiji, Vitinka očekuje da smanji svoj ugljični otisak i time otvori put ka zelenijoj budućnosti flaširane vode.

 

Manuela Naessl, šefica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu rekla je:

- Ponosni smo što podržavamo mnoge kompanije širom Bosne i Hercegovine poput Vitinke, koje poboljšavaju svoju konkurentnost, a istovremeno jačaju zelene i održive načine rada. Oni uistinu krče trag za drugima. Naš program za konkurentnost malih i srednjih poduzeća imao je ključnu ulogu u pomaganju malim poduzećima na zapadnom Balkanu da pristupe investicijama koje grade održivo i izdržljivo poslovanje koje će podnijeti trenutnu i buduću krizu.

 

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH veleposlanik Johann Sattler rekao je da je pandemija jako pogodila sektor malih i srednjih poduzeća ne samo u BiH, već i širom svijeta. Potencijal za inovacije i rast malih i srednjih poduzeća i obiteljskih poduzeća pokretač je svakog gospodarstva i zasigurno će biti pokretač oporavka. U tom smislu, Europska unija poduzela je snažnu akciju podržavajući mala i srednja poduzeća u BiH da održe svoje proizvodne kapacitete i zadrže zaposlenike na radnom mjestu.

 

- Naša najnovija podrška malim i srednjim poduzećima u BiH vrijedna 30 miliona eura usmjerena je na povećanje njihove konkurentnosti i modernizaciju primjenom novih standarda, tehnologija i vještina. Vitinka je dobar primjer da uz pravilno planiranje i odgovarajuću potporu tvrtke mogu prevladati nad pandemijom, pa čak i napredovati, kazao je Sattler.