EBRD i donatori podržavaju 5.000 preduzeća koja vode žene na Zapadnom Balkanu

• 65 miliona eura kredita datih preduzećima koja vode žene na Zapadnom Balkanu • Finansiranje i savjetodavna podrška pomogli su ženama poduzetnicama da unaprijede svoje poslovanje • Inicijativa podržana donatorskim sredstvima od strane Švedske, Luksemburga i Italije

Oko 5.000 firmi koje vode žene na Zapadnom Balkanu dobilo je finansijsku i savjetodavnu podršku od EBRD-a i donatora od 2014. godine, pomažući im da razviju svoje poslovanje i postanu konkurentniji.
Finansiranje preduzeća koja vode ili su u vlasništvu žena prošireno je u okviru EBRD-a i programa „Žene u biznisu“ finansiranog od strane donatora, koji promovira poduzetništvo žena i njihovo učešće u biznisu tako što im omogućava pristup finansijama i znanju.
Kako bi obilježila rezultate i podijelila naučene lekcije, EBRD je organizirala događaj koji je okupio 13 partnerskih finansijskih institucija iz svih šest zemalja u regionu Zapadnog Balkana, uključujući velike komercijalne banke i nebankarske mikrofinansijske institucije.
Do danas je nešto više od 65 miliona eura dodijeljeno mikro, malim i srednjim preduzećima koja vode žene u okviru ovog programa. Više od 60 posto ovih kredita bilo je za žene u ruralnim i manje razvijenim područjima izvan glavnih urbanih centara.
Procjena uticaja prve faze programa, koja je završena 2019. godine, pokazala je da je 96 posto preduzeća povećalo prihode kao rezultat podrške programu, od čega je trećina dostigla rast između 25 i 50 posto. Također je procijenjeno da je 94 posto korisnika povećalo broj zaposlenih, otvarajući skoro 3.000 radnih mjesta u regionu.
Kako od zajmova, žene poduzetnice imaju koristi od grantova koji subvencioniraju konsultantske projekte, programe obuke, mentorstva i aktivnosti umrežavanja. Ove grantove su finansirali Švedska, Luksemburg i Italija.
Aleksandra Vukosavljević, direktorka Finansijskih institucija, Zapadni Balkan, EBRD, rekla je: „Podruzetništvo že na igra ključnu ulogu u otvaranju radnih mesta i pokretanju ekonomskog rasta. Čvrsto vjerujemo da stvaranje jednakih mogućnosti za žene u biznisu nije samo pitanje rodne ravnopravnosti, već i ekonomski prioritet. Zato u zemljama u kojima radimo podržavamo žene poduzetnice da uspiju i budu više angažirane u poslu.”
Program je prvi put pokrenut u Bosni i Hercegovini 2014. godine, nakon čega se proširio na još pet zemalja Zapadnog Balkana. Program trenutno podržava Švedska.
Maria Melbing, šefica odjela za Zapadni Balkan i Tursku, Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju, rekla je: “Uključivanje žena i osiguravanje da žene poduzetnice učestvuju u ekonomskom životu pod jednakim uslovima, kao i muškarci su od suštinske važnosti za svaki dugoročni inkluzivni ekonomski razvoj. Ekonomski pad nakon uticaja pandemije i ruskog rata u Ukrajini posebno je teško pogodio preduzeća u vlasništvu žena. Za ekonomski oporavak, funkcionalan finansijski sektor sa pristupom kapitalu i finansijskom znanju ključan je za mala i srednja preduzeća uopće, a posebno za ona u vlasništvu žena. Sa ekspertizom i iskustvom EBRD-a u pružanju podrške pristupu finansiranju kroz kreditiranje i izgradnju kapaciteta,  uvjereni smo da ćemo i dalje biti velika podrška programu ekonomskog osnaživanja žena na Zapadnom Balkanu.”
Na Zapadnom Balkanu, žene poduzetnice se i dalje suočavaju sa rodno specifičnim izazovima, kako u pogledu pristupa finansijama, tako i pristupa know-howu, smanjujući ekonomske mogućnosti za osnivanje i razvoj svog poslovanja. Kako bi se prijavile za finansiranje i savjetodavne usluge, žene poduzetnice trebaju se obratiti slijedećim partnerskim finansijskim institucijama:

Intesa Sanpaolo Bank Albania sh.a.
Unicredit banka Banja Luka
Raiffeisen banka
Sparkasse Bank AD Skoplje
NLB Banka AD
TEB Kosovo
AFK
Kreditimi Rural Kosoves
KEP
NLB Banka Podgorica
Alter Modus
Banca Intesa Beograd
UniCredit Bank Srbija