EBRD finansira ključna poboljšanja infrastrukture na međunarodnom aerodromu Almaty

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) olakšava bolju regionalnu i međunarodnu povezanost zračnog prometa putnika u Kazahstanu, dogovorenim kreditom od 150 miliona dolara namijenjenih razvoju ključne infrastrukture na međunarodnom aerodromu Almaty u Kazahstanu.

Finansiranje će biti osigurano konzorciju investitora predvođenih globalnim aerodromskim operaterom TAV Airports, koji je uvršten na Istanbulsku berzu. Finansirat će najveća privatna ulaganja u aerodromsku infrastrukturu u Kazahstanu i Centralnoj Aziji. To će pomoći u jačanju rada najprometnijeg regionalnog aerodroma, kojeg je prije pandemije COVID-19 koristilo gotovo sedam miliona putnika godišnj, a sa kojeg se obavljalo do 220 letova dnevno.

Finansiranje doprinosi ukupnim troškovima investicionog programa od 780 miliona dolara, a Međunarodna finansijska korporacija (IFC) također je dala kredit od 150 miliona dolara. EBRD i IFC zajedno mobiliziraju jednake paralelne zajmove Euroazijske razvojne banke (EDB) i DEG -a, njemačke institucije za finansiranje razvoja, u ukupnom iznosu od 78 miliona dolara.

Predsjednica EBRD-a Odile Renaud-Basso rekla je: „Vrlo smo ponosni što se udružujemo s IFC-om, EDB-om i DEG-om kako bismo podržali tako važan infrastrukturni projekt i za Kazahstan i za Centralnu Aziju. Pomoći će u stvaranju velikog regionalnog transportnog čvorišta i podržati oporavak nakon pandemije COVID-19. Dugi niz godina sarađivali smo sa TAV aerodromima na različitim tržištima i uvjereni smo da će spoj naših financijskih sredstava i njihovog iskustva ovo učiniti još jednim uspješnim zajedničkim poduhvatom. ”

Zahvaljujući bespovratnim sredstvima u iznosu od 600.000 američkih dolara koje je osigurao Globalni fond za zaštitu okoliša, novi aerodromski terminal postat će prvi EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) aerodrom sa naprednom certifikacijom u Centralnoj Aziji. TAV Aerodromi će koristiti svoje međunarodno iskustvo za primjenu EDGE standarda u efikasnosti korištenja resursa korištenjem visokokvalitetnih izolacijskih materijala, opreme efikasne u korištenju vode i napredne prakse za smanjenje buke, svjetlosti, otpada i emisije stakleničkih plinova i zagađenja zraka, u skladu sa preporukam Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva ICAO.

U sklopu projekta - i u bliskoj saradnji sa Almaty akademijom civilnog vazduhoplovstva i vazduhoplovnim fakultetom - TAV Airports će takođe razviti inkluzivni program obuke za mlade žene i muškarce, koji će povećati mogućnosti zapošljavanja.

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Kazahstanu. Do danas je EBRD uložila više od 8,4 milijardi američkih dolara u kazahstansku ekonomiju kroz 290 projekata.