EBRD, EU i Austrija finansiraju uštedu energije u Bosni i Hercegovini

Zajam od dva miliona eura ProCredit banci za pomoć domaćinstvima koja žele ulagati u energetski efikasne tehnologije

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ulaganja u poboljšanje energetske efikasnosti u domaćinstvima u Bosni i Hercegovini putem zajma za ProCredit Bank dd BiH u iznosu od dva miliona eura.

Sredstva će biti dostupna klijentima za ulaganja u poboljšanje izolacije, prozore, toplinske pumpe, solarne panele i druge vrste poboljšanja, s ciljem povećanja energetske efikasnosti domova i smanjenja energetskog intenziteta. Nakon uspješne provedbe, zajmoprimci će imati pravo na povrat sredstava do 20 posto iznosa zajma, poticaj koji finansira Evropska unija.

Sredstva u iznosu od 135 miliona eura su osigurana kroz Program finansiranja zelene ekonomije (GEFF) za Zapadni Balkan, koji podržava energetski efikasna rješenja za izgradnju zelenije i održivije ekonomije. Program podržavaju EU, Investicijski okvir za Zapadni Balkan (WBIF) i austrijsko Savezno ministarstvo finansija, a dio je Regionalni programa energetske efikasnosti (RPEE) za Zapadni Balkan.

Tim povodom Manuela Naessl, direktorica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu, je izjavila: „Zadovoljstvo nam je ponovno sarađivati s ProCredit bankom i vidjeti da će kroz našu GEFF liniju biti omogućeno povoljno finansiranje domaćinstvima u Bosni i Hercegovini za ulaganja u mjere energetske efikasnosti što će voditi boljem kvalitetu života, ali i nižim računima za struju. U zemlji u kojoj prevladavaju onečišćenje zraka i visoki energetski intenzitet, ovo je izuzetno važno. Ovaj zajam dio je zelene agende EU-a za Zapadni Balkan i nastavit ćemo usko surađivati sa našim partnerima, EU, Austrijom i WBIF-om, radi poboljšanja energetske efikasnosti u svim sektorima privredei smanjenja energetskog intenziteta u regiji.”

Amir Salkanović, predsjednik Uprave ProCredit Bank, izjavio je: „ProCredit Bank je istinski posvećena očuvanju životne okoline, energetskoj efikasnosti, smanjenju emisije štetnih gasova i jedna smo od vodećih banaka u finansiranju svih ekološki prihvatljivih projekata za privrednike u BiH. Očuvanju okoliša doprinosimo i vlastitim primjerom, koristeći vozila na hibridni pogon i ostalim internim mjerama. Upravo zato smo ponosni na potpisivanje nove kreditne linije za poboljšanje energetske efikasnosti sa EBRD, a koja će mnogim domaćinstvima u BiH obsigurati postizanje viših standarda energetske efikasnosti. Pod određenim uslovima klijenti će biti u prilici da u svojim domaćinstvima zamijene sisteme grijanja, ugrade modernije i efikasnije prozore i vrata, utople dom, ali i smanje troškove.„

Do danas je u GEFF program u Bosni i Hercegovini uključeno više od 2.300 domaćinstava i osigurano zajmova u iznosu većem od osam miliona eura za pojedinačne projekte putem partnerskih finansijskih institucija. To je doprinijelo uštedi više od 6000 MWh el. energije i smanjenju za više od 2100 tona CO2 emisije godišnje. Najčešće se finansira zamjena prozora i vrata, izolacija, kotlovi na biomasu i toplinske pumpe.