Donacija EU: Deset mobilnih digitalnih rendgena za bolnice u Crnoj Gori

U cilju jačanja bolničkih kapaciteta u borbi protiv Covid-19, nabavljena savremena rendgenska oprema vrijedna 286.855 eura

Podgorica, 23. jun 2020. godine –  U Crnu Goru je dopremljen još jedan kontigent medicinske opreme od deset mobilnih digitalnih rendgena, koje je donirala Evorpska unija. Savremeni rendgenski uređaji omogućiće precizniju i bržu radiografsku dijagnostiku u bolnicama u Baru, Nikšiću, Beranama, Pljevljima, Bijelom Polju, kao i u Kliničkom centru Crne Gore – na Infektivnoj klinici, Klinici za neurologiju, Institutu za bolesti djece, Centralnoj intezivnoj njezi i Intenzivnoj metaboličkoj jedinici. Ova oprema osiguraće dugoročno unapređenje bolničkih kapaciteta u Crnoj Gori, ali i efikasniju pripremu za eventualni drugi talas epidemije koronavirusa. Donacija, vrijedna 286.855,00 eura, dio je projekta Evropske unije za hitnu podršku Crnoj Gori u borbi protiv Covid-19 ukupne vrijednosti od 3 miliona eura, koju sprovodi Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori.

Povodom primopredaje opreme, šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, ambasador Aivo Orav izjavio je: „Od samog početka epidemije, Evropska unija, zemlje članice EU i naši građani stoje rame uz rame sa Crnom Gorom, pružajući kako neposrednu podršku zdravstvenim radnicima i radnicama, tako i dugoročnu podršku zdravstvenom sistemu, ekonomiji, preduzećima i ranjivim kategorijama stanovništva pogođenim ovom situacijom. Zahvalni smo crnogorskim vlastima što su odgovorile na krizu na odgovoran i efikasan način ali, kao što je i bilo očekivano, virus se vratio i moramo biti oprezniji više nego ikad. Vjerujem da je naša donacija deset mobilnih rendgenskih aparata vrlo vrijedna i da će omogućiti javnom zdravstvenom sistemu da se još bolje pripremi za drugi talas virusa. Ali, čak i kad se pandemija završi, rendgenski aparati će ostati tu, u korist zdravlja građana. Zdravstvenom sistemu Crne Gore potrebna je modernizacija i dugoročno ulaganje, zbog čega EU namjerava da finansira izgradnju dvije nove klinike za zarazne bolesti i dermatovenerologiju u okviru Kliničkog centra Crne Gore.“

Potpredsjednik Vlade, Milutin Simović je zahvalio Delegaciji Evropske unije i Kancelariji UNDP u Crnoj Gori na nastavku realizacije nabavke medicinske i lične zaštitne opreme iz projekta Evropske unije za podršku Crnoj Gori u borbi protiv Covid 19. „Kontinuirana realizacija ovog projekta još je jedna potvrda solidarnog i partnerskog odnosa EU i Crne Gore u suočavanju sa izazovima očuvanja zdravlja tokom pandemije novog korona virusa. Zajedničkim jačanjem kapaciteta zdravstvnog sistema još spremniji ćemo biti za odgovore na moguće nove talase epidemije i život sa virusom, i tako obezbjediti da dodatna pažnja bude usmjerena na snažan ekonomski oporavak i dalje građenje imidža Crne Gore kao bezbjedne i sigurne države za sve njene građane, turiste, privrednike i investitore“, kazao je potpredsjednik Simović.

Daniela Gašparikova, stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori istakla je da UNDP teži da bude pouzdan partner građanima, državi i međunarodnoj zajednici, o čemu svjedoči i konkretna podrška koju ova organizacija pruža u odgovoru na epidemiju, ali i u procesu oporavka koji tek predstoji. „Savremena rendgenska oprema koju smo obezbijedili zahvaljujući sredstvima EU, samo je dio naše kontinuirane podrške Crnoj Gori. Kako bi se očuvao već ostvareni napredak u razvoju po mjeri čovjeka, UNDP posebnu pažnju posvećuje dugoročnom jačanju zdravstvenog sistema. S obzrom da je zdravlje stanovništva osnovni preduslov za poboljšanje kvaliteta života, nastavićemo da ulažemo napore u uvođenje digitalnih tehnologija, koje će usavršiti procese i protok informacija u sektoru zdravstva, prevashodno u Kliničkom centru Crne Gore. Uvjerena sam da će to obezbijediti kvalitetniju zdravstvenu zaštitu pacijenata,“ zaključila je Gašparikova. 

Delegacija Evropske unije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori potpisali su početkom aprila ugovor u vrijednosti od 3 miliona eura za nabavku neophodne medicinske opreme i lične zaštitne opreme za zdravstvene radnike. Ugovor se finansira iz sredstava EU, a nabavku sprovodi UNDP u bliskoj saradnji sa nadležnim institucijama. Pored pomenutih 10 rendgena, iz ove donacije omogućena je nabavka ukupno 100 respiratora i lične zaštitne opreme za medicinske radnike, uključujući: 171.550 hirurških maski, 32.800 zaštitnih maski N95, 90.000 hirurških rukavica, 10.000 hirurških navlaka za obuću, 10.000 hirurških kapa, 10.200 zaštitnih naočara, 10.000 nepromočivih kombinezona i 10.000 kecelja. Ukupna podrška EU Crnoj Gori za borbu protiv Covid-19 i saniranje posledica zdravstvene i ekonomske krize iznosti 53 miliona eura.