AMERIKA I SLOVAČKA POMAŽU BESKUĆNICIMA DA SE IZBORE SA IZAZOVIMA PANDEMIJE

BEOGRAD - 28. maja 2021.g. Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Slovačke Republike najavili su početak projekta namenjen beskućnicima i svima onima koji žive u neuslovnim objektima u Beogradu i to obezbeđivanjem čiste vode, sanitarnih i higijenskih usluga, preventivnih pregleda, zdravstvene zaštite i psiho-socijalne podrške. Projekat sprovodi Agencija hrišćanske adventističke crkve za pomoć i razvoj (ADRA).

„Treba li reći koliko je COVID-19 svima otežao prošlu godinu. Ali zamislite kako je ljudima koji nemaju dom“, rekao je američki ambasador Entoni Godfri. „U okviru više od 4,6 miliona dolara pomoći Američke vlade Srbiji za borbu protiv COVID-a, bili smo partneri organizacija kao što su Crveni krst Srbije i UNICEF, ali i lokalnih organizacija civilnog društva. Cilj je bio da neki od posebno ugroženih stanovnika Srbije dobiju hranu, sredstva za higijenu i drugu neophodnu pomoć. Impresionirani smo onim što su agencija Slovak Aid i organizacija ADRA uradile za beskućnike u Beogradu. Danas izdvajamo 120.000 dolara da bismo, u saradnji sa njima, nastavili ove napore i obezbedili podršku za još više ljudi“.

Kroz ovaj projekat, USAID će podržati stalne mobilne usluge koje ADRA pruža beskućnicima u Beogradu, pod nazivom “DrumoDom”, i to do januara 2022. “DrumoDom” je autobus posebno opremljen tuševima, toaletima i prostorijom za medicinske preglede, u kojem se pomenute usluge pružaju na raznim lokacijama u Beogradu.

“Drago mi je da je USAID prepoznao značaj ovog projekta, kojim se beskućnicima obezbeđuje zdravstvena zaštita i osnovne higijenske potrebe, ali istovremeno i pruža osećaj sigurnosti da neko o njima misli i brine. Kroz zvanični razvojni program Republike Slovačke koji se sprovodi pod nazivom SlovakAid, opredelili smo skoro 100.000 evra za ove potrebe, i to je samo jedan od projekata kojim Slovačka pomaže građanima Srbije u borbi protiv COVID-19. Prošle godine naša podrška u okviru SlovakAid Srbiji iznosila je 187.000 evra, a ove godine isporučili smo materijalnu humanitarnu pomoć za borbu protiv COVID-19 u iznosu od 97.000 evra“ rekao je slovački ambasador Fedor Rosocha.