10 načina da se zaobiđu sankcije kojima Rusi pribjegavaju

10 načina da se zaobiđu sankcije kojima Rusi pribjegavaju

Najpopularnije šeme koje ruske kompanije koriste da zaobiđu sankcije.

Pitanje sankcija je sa pravom postalo pitanje broj dva, odmah nakon oružja i neprijateljstava, i za diplomate, i za političare, i za advokate, ekonomiste i na kraju za društvo.
Neviđeni broj sankcija koje je demokratski svijet uveo Rusiji ima konkretan uticaj na ekonomiju i tok rata. Kao i u ratu, tema sankcija ima svoju ofanzivu, povlačenje, ima zaobilaznih puteva.
Zadržat ćemo se na manevrima zaobilaženja [zaobilaženja sankcija] kojima su pribjegli Rusi. Ovo i sheme prodaje nafte, i "turneje sa kartama", i spas vlastite imovine oligarha, i trgovina "zabranjena" preko posrednika - u nastavku pišemo o svim glavnim šemama.
Cilj je jednostavan: učiniti ono što je zabranjeno, minimizirati destruktivni uticaj sankcija. Mora se priznati da se zaobilaženje sankcija ne može raditi samostalno - uvijek postoje partneri, ponekad čak i u demokratskim društvima. 
Utoliko je zanimljivije pronaći takve načine, spriječiti ih i nastaviti pritisak novim sankcijama, što radi grupa Ermak-McFaul.

1. "Latvijsko-turkmenska mješavina nafte i tankera bez odredišta"; "Mongolska mješavina" uglja.
Istraživanja kažu da se ruska nafta miješa sa drugom, pretvarajući je u mješavine - "latvijsku mješavinu" i "turkmensku mješavinu". Na primjer, 49,99 posto nafte je iz Rusije, a 50,01 je je nafta drugog porijekla.
Dakle, tehnički, nafta na ovaj način više nema rusko porijeklo. Sama trgovina odvijala se od ruskog Primorska do Ventspilsa, latvijske luke, gdje je proizvod bio "miješan". 
Zapadne kompanije često krše sankcije. Kako pomažu Rusiji da ih zaobiđe? 
Od invazije na Ukrajinu, samo u "latvijskoj mješavini" prodato je 11 miliona barela ruske nafte. Shell se kasnije izvinio zbog šeme i obećao da će prestati kupovati ovu naftu.
Mongolija je počela izvoziti mnogo više uglja preko ruskih luka na Dalekom istoku. Istovremeno, nije najavljivano ni otkriće ni razvoj novih nalazišta uglja u Mongoliji pa su svi odlučili da je ovo dostojan odgovor na "latvijsku mješavinu" - "mongolski ugalj".

Također, mogu se samo napraviti drugi dokumenti o nafti, trik poznat još od sankcija protiv Iraka, može se pretovariti u drugi tanker na otvorenom moru (trik Sjeverne Koreje. Zatim s tu “tankeri bez odredišta” - tankeri bez planiranog odredišta na ruti na kojima je utovareno više od 11,1 miliona barela, što je više nego u bilo kojoj zemlji.
Predlaže se da neke od ovih šema budu zatvorene šestim paketom sankcija EU, ali Rusija sada povećava sopstvenu flotu tankera.

2. Trgovina preko posrednika (reeksport robe), novi trgovinski partneri
Omogućavauvoz zabranjene robe. Kako se to radi? Naprimjer, sankcije zabranjuju isporuku određene opreme iz Njemačke. Potpišu se dva ugovora, između rusko-turske kompaniju i drugi između tursko-ruske.   
Turci kupuju zabranjenu opremu i onda je šalju Rusima preko Turske ili Azerbejdžana. Originalna roba se uvozi iz SAD i Evrope i preko Kazahstana.
Istovremeno, evropski proizvođači unaprijed znaju kome i gdje prodaju svoje proizvode. Naravno, ova shema u varijacijama se reproducira u drugim slučajevima. Ujedinjeni Arapski Emirati su postali moćan "partner", posebno zbog pogodnosti premještanja poslovanja tamo.

Tamo, kao I u Turskoj, boravišnu dozvolu možete dobiti kupovinom nekretnine, što otvara put za osnivanje legalne kompanije.
Reuters tvrdi da se broj zahtjeva Rusa za kupovinu nekretnina u UAE povećao deset puta. Međutim, izvoz EU u Rusiju pao je za 55 posto, barem službeno.

3. Automatsko ponovno izdavanje Visa i Mastercard kartica u sistemu "Mir" i bankovnih kartica u zemljama u okruženju
Nakon odlaska međunarodnih platnih sistema, Rusi su se počeli masovno obraćati bankama u Kazahstanu i susjednim zemljama da im izdaju lične bankovne kartice na njihovo ime za plaćanja širom svijeta.
Na internetu su se pojavile desetine kompanija koje nude "apsolutno zvanične" usluge izdavanja bankovne kartice u drugoj zemlji. Međutim, sredinom maja 2022. godine sve kazahstanske banke prestale su izdavati bankovne kartice Rusima.
Čak i ako Rus sam dođe u Kazahstan i dobije TIN i kupi lokalnu SIM karticu, postoji 99 posto šanse da će mu takva usluga biti uskraćena.
To je zbog nevoljnosti banaka da potpadnu pod sankcije. Sada su Rusi počeli putovati u Minsk da bi dobili Visa i MasterCard kartice od bjeloruskih banaka. Ne možete ih platiti na ruskim platformama i u ruskim trgovinama, ali uz njihovu pomoć Rusi će moći plaćati strane usluge i pretplate u App Store-u i Google Play-u.
Najvjerovatnije će se ovaj "kartični turizam" nastaviti: Uzbekistan, Švicarska, online banke (ko je rekao Tinkoff?)
Ruske banke će automatski ponovo izdati Visa i Mastercard, koje su istekle, u platnom sistemu MIR.
Kupci neće morati ni da idu u banku, naprimjer, Tinkoff će vam kurirskom službom donijeti karticu, a kartice će raditi u Rusiji, Turskoj, Vijetnamu... Neke banke daju sve svoje Visa i Mastercard kartice na neodređeno vreme tako da nema potrebe za ponovnim izdavanjem.
Kaže se da se kartice mogu koristiti dok se plastika ne istroši. Zanimljivo je da je razlog proširenja kartica nedostatak plastike i čipova za kartice. Zapravo, ovo je i zaobilaženje sankcija.

4. Paralelni uvoz: uvoz robe bez dozvole vlasnika TM
Ranije je zakonodavstvo Ruske Federacije zabranjivalo uvoz u zemlju robe koja je poslana na prodaju na tržištu druge zemlje, bez saglasnosti vlasnika žiga sadržanog u toj robi.
Međutim, novim državnim dokumentom dozvoljen je uvoz robe namijenjene prodaji na drugom tržištu bez saglasnosti nosioca autorskih prava. U ove robe spadaju automobili, tehnologija, metali, lijekovi i odjeća.

U skladu sa tim, možete kupiti Tesla automobile, na primjer, u Kazahstanu, a zatim ih prodati u Rusiji, uklanjajući problem kršenja prava nositelja prava.

5. Kupovina pojedinačnih elektronskih komponenti za dalju masovnu montažu zabranjene robe
Umjesto gotove elektronike, pokušavaju se kupiti komponente za dalju montažu. Zabranjena je prodaja serverske i mrežne opreme sa američkom tehnologijom Rusiji.
Proizvođači u Kini mogu isporučiti samo pojedinačne dijelove, kao što su memorijski moduli i matične ploče, iako im je isplativije prodavati gotove proizvode. 
Lenovo, Huawei i ZTE mogu djelovati kao dobavljači potrebnih rezervnih dijelova i elektronike. Sva gotova rješenja kineskih proizvođača korisničke, serverske i infrastrukturne opreme na ovaj ili onaj način sadrže američko intelektualno vlasništvo.
U ovoj situaciji, oprema je predmet sekundarnih sankcija. Ali moguće je kupiti neke komponente iz Kine koje ne podliježu ograničenjima.

6. Alternativni sistemi plaćanja

Visa, Master, JCB, Pay Pal odbili su raditi sa ruskim kompanijama. Da, postoje isključenja nekoliko banaka sa SWIFT-om.
Međutim, uprkos tome, manje je poteškoća od pune zabrane plaćanja. Na tržištu još uvijek postoje platni sistemi koji omogućavaju međunarodne transakcije: MIR je dobro poznat sistem u Rusiji koji postoji od 2015. godine. Lista zemalja interakcije je ograničena.
UnionPay je kineski platni sistem koji radi od 2008. godine. Zastupljen je u 180 zemalja.
Neke ruske banke planiraju izdati Mir-UnionPay kartice. Zlatna kruna je sistem transfera novca sa evropskom podružnicom KoronaPay, iako je ograničen maksimalnim iznosom transfera od 5.000 dolara. Kontakt, Skrill i Unestream usluge omogućavaju transfer novca u inozemstvo.
Istovremeno, sekundarne sankcije efikasno funkcioniraju sa platnim sistemima.  Naprimjer, takve američke sankcije protiv Transcapitalbank (TCB) uništile su platne rute između azijskih zemalja u međunarodnoj trgovini.
Banka se našla pod sankcijama 20. aprila jer je "nudila usluge nekoliko banaka u Aziji, uključujući Kinu i Bliski istok, kako bi zaobišla međunarodne sankcije".
TKB je svojim klijentima ponudio mogućnost obavljanja transakcija putem vlastitog sistema internet bankarstva, poznatog kao TKB Business, alternativnog komunikacijskog kanala za SWIFT. Naravno, plaćanja u kriptovalutama i Havala rade.

7. Ponovo uspostaviti "bilateralne" kompanije kao što su nove aviokompanije u Turskoj

Turska je stvorila aviokompanije koje će služiti samo Rusima, kako bi Rusija i Turska mogle zaobići sankcije EU i SAD i obnoviti turizam u zemlji.
Novostvorene kompanije letjet će samo za Rusiju, tako da će izbjeći rizike. U Evropu i nazad iz EU u Rusiju možete doći preko Srbije (Airserbia), Turske (Istanbul), UAE (Dubai ili Abu Dabi) ili Armenije, Azerbejdžana, Gruzije ili Kazahstana.
Možemo se kladiti da su "specijalne" aviokompanije samo jedan primjer zaobilaženja sankcija.
8. Strane kompanije otvaraju račune u rubljama za plaćanje gasa
Evropska komisija je saopćila da bi otvaranje računa u rubljama za plaćanje gasa prekršilo sankcije. Italijanski Eni je odmah nakon toga najavio otvaranje računa u rubljama kod Gazprombanke, kako bi ispunio zahtjeve Rusije za prodaju gasa.

Ranije je javljeno o desetinama kompanija koje su pristale da plaćaju Rusiji u rubljama. U suštini, ovo je i zaobilaženje sankcija i kršenje ugovora.

9. Zaobilaženje korporativnih struktura i likvidacija preduzeća
Generalno, radi se o banalnom korporativnom restrukturiranju poslovanja sa jednostavnim ciljem: da se fizička ili pravna lica uklone iz sankcija. Kretanje u ciklusu: dobio sankcije - restrukturiran - otišao - ponovo dobio.
Na primjer, Švicarci aktivno pomažu u restrukturiranju kompaniju i tako skrivaju krajnjeg stvarnog vlasnika.
Sankcije su nedavno ukinute ruskoj hemijskoj kompaniji Eurochem nakon što je milijarder Andrej Melničenko prestao da biti njen vlasnik, a sada je vlasnica njegova supruga.
Zanimljivo je i smisliti nešto vrijedno: obično imovina pojedinca ovisi o kompaniji ili trustu, gdje je na ovaj ili onaj način sankcionirana osoba vlasnik. Zamrzavanje imovine znači nemogućnost korištenja, što je samo po sebi žalosno.
Što je još gore, čuvanje imovine košta - šta ako je sve zamrznuto? Odgovor: staviti firmu u likvidaciju. Ispravni likvidator ima pravo dodijeliti sredstva za održavanje imovine. U suštini, ključni zadatak je zadržati cijenu imovine od pada.

10. Trikovi servisa od advokata i savjetovanja o tome "kako zaobići sankcije"
Ekskluzivni izvori u vodećim advokatskim kancelarijama u Londonu i New Yorku potvrđuju da je došlo do talasa upita Rusa (i ruskog biznisa) o tome "kako zaobići sankcije" ili barem "kako živjeti sa sankcijama".
Istovremeno, bilo vlade ili regulatori struke zabranjuju savjetovanje o zaobilaženju sankcija. Međutim, postoje nijanse, naprimjer, zabrana savjetovanja poslova sa sankcioniranim korisnikom nije tako stroga ako se korisnik promijeni.
Za advokate postoji direktna zabrana uzimanja novca za takve konsultacije, kao i smjernice, ali evo šta su advokati smislili: savjetovati “pro bono” pa tek onda račun za nasumične usluge.
Druga opcija za ovakvu vrstu savjetovanje je "moj prijatelj": kompanija koja je, sticajem okolnosti, tačna kopija strukture i poslovanja kompanije sankcioniranog vlasnika - jednostavno pripada drugoj osobi, koja nije sankcionirana. A savjeti advokata se na isti način odnose i na stvarnog sankcioniranog klijenta. 
Tradicionalno, napori da se spriječi savjetovanje o zaobilaženju sankcija su dobrodošli, ali treba poticati pozive na istinski efikasne zabrane i kriminalizaciju zaobilaženja sankcija.

Sankcije rade korak naprijed - korak u stranu - korak nazad, i opet. Što znači samo jedno: potrebno je više sankcija!