Vijetnamski radnici u Srbiji štrajkuju protiv urslova rada za kineske investiture

Stotine vijetnamskih radnika u Srbiji stupilo je u štrajk u znak protesta što kineska fabrika ne garantuje uslove života i plate zaposlenima.

Kada je Dung Ngujen otišao iz Vijetnama da radi u inostranstvo, 37-godišnji muškarac je rekao da mu je obećano da će raditi za nemačku kompaniju u Srbiji. Međutim, na kraju je odveden u kinesku fabriku i oduzet mu je pasoš.

Nguyen i stotine vijetnamskih radnika započeli su 17. novembra štrajk protiv uslova života i rada u kineskoj fabrici, privlačeći pažnju grupa za ljudska prava i štampe. Vijetnamski radnici angažovani su da izgrade fabriku za kompaniju guma Linglong u Zrenjaninu, malom gradu na severu Srbije koji se smatra centrom investicija Pekinga u ovoj zemlji.

Vijetnamski radnici štrajkuju od 19. novembra kako bi pozvali na poboljšanje uslova života na gradilištu fabrike guma Linglong kod Zrenjanina, Srbija.

Nguyen je rekao da uslovi života i rada na gradilištu nisu zagarantovani, niti su onakvi kakvi su im obećani prilikom zapošljavanja.

“Živimo u zatvoru. Kinezi nam oduzimaju pasoše čim izađemo sa aerodroma”, rekao je Nguyen na snimku poslanom iz dnevnog boravka. „Ne mogu reći više od straha da ne ugrozim druge.”

Prije štrajka, zaštitari su sprečavali pristup u blizini radničkog doma pored fabrike, novinarima je onemogućen pristup. Organizacija za ljudska prava A11 i ASTRA objavile su ranije ove nedelje zajednički izveštaj, zahtevajući „hitnu akciju“ srpskih vlasti.

“Različiti podaci sugerišu da bi ovi radnici mogli biti žrtve trgovine ljudima u svrhu radne eksploatacije”, navodi se u izveštaju.

Shodno tome, vijetnamski radnici nemaju grijanje, struju ili toplu vodu. Danilo Ćurčić, advokat za ljudska prava A11, rekao je da "ovdašnji uslovi nisu pogodni za život".

"Ne preterujem kada kažem da neki ljudi ni ne drže životinje u takvim uslovima", rekao je Ćurčić.

A11 je rekao da su građevinski radnici u Zrenjaninu organizovali dva štrajka u poslednjih šest meseci zbog nedostatka plate i adekvatne hrane. Kratki dokumentarac koji je N1 emitovao ovog meseca takođe prikazuje radnike koji žive u skučenim uslovima u improvizovanim spavaonicama.

 

“Nije prihvatljivo da potencijalna država članica EU prihvata ovakvu situaciju na svojoj teritoriji i šuti o mogućim slučajevima prisilnog rada u Evropi”, kritizirala je Viola von Cramon, članica Evropskog parlamenta.

Iz fabrike Linglong je saopšteno da nisu direktno regrutovali vijetnamske radnike, nego preko kineskog podizvođača.

"Jedina obaveza Linglonga prema podizvođaču je da plati prema uslovima ugovora", navodi se u saopštenju kompanije, dodajući da planira razgovore sa podizvođačima kako bi ih "obavestili o vrednostima koje će podizvođač platiti. ” Kompanija procenjuje i traži da se radnici presele na “bolja mesta za život”.

Linglong nije odgovorio na AFP-ov zahtev za dalji komentar.

 

Portparolka vijetnamskog ministarstva inostranih poslova Le Thi Thu Hang izjavila je 18. novembra da je kontaktirala vijetnamsku ambasadu u Rumuniji istovremeno sa Srbijom i da provjerava informacije koje je objavila štampa.

 

"Prve informacije ambasade ukazuju da nije bilo napada ili premlaćivanja", rekao je Hang, dodajući da ambasada pomno prati situaciju, kontaktira lokalne vlasti i poduzima mjere za njihovu zaštitu. štiti prava i interese i bezbednost vijetnamskih radnika u Srbiji.

Peking je poslednjih godina uložio milijarde dolara u Srbiju i svoje balkanske susede, nadajući se da će proširiti svoj ekonomski uticaj u centralnoj Evropi. Srbija pokušava da privuče interesovanje i investicije iz Kine, ali Beograd je više puta optužen da dozvoljava kineskim kompanijama da rade slobodno, ignorišući zabrinutost za životnu sredinu i kršenje ljudskih prava.

Srpske vlasti su odbacile optužbe protiv Linglonga. Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da se vijetnamski radnici premeštaju u prikladniji smeštaj.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić proširio je veze sa Pekingom od dolaska na vlast, potvrdivši da je prijateljstvo dve zemlje „čvrsto kao čelik“. Srbija je jedna od prvih zemalja u Evropi koja je dobila vakcinu protiv Covid-19 iz Kine. Vučić je prošle godine poljubio kinesku zastavu nakon što je primio medicinske potrepštine koje je Peking poslao tokom epidemije.