Upozorenja da Rusi koriste smrtonosnije oružje u ratu

Ukrajinski i britanski zvaničnici upozorili su da se ruske snage oslanjaju na oružje koje je sposobno da dovede do masovnog stradanja civila, dok pokušavaju da napreduju u borbi za osvajanje regije u istočnoj Ukrajini.

Ruski bombarderi su vjerovatno lansirali desetine teških protubrodskih projektila iz ere 1960-ih u kopnenim napadima na Ukrajinu, saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane.

 

Rakete Kh-22 su prvenstveno dizajnirane za uništavanje nosača aviona upotrebom nuklearne bojeve glave.

Neprecizne brodske rakete

Kada se takve rakete koriste u kopnenim napadima sa konvencionalnim bojevim glavama, one su “veoma neprecizne i stoga mogu uzrokovati ozbiljnu kolateralnu štetu i žrtve”, navodi ministarstvo.

Rusija vjerovatno koristi protivbrodske rakete od 5,5 tona jer joj nedostaju preciznije moderne rakete, saopštilo je britansko ministarstvo.

Ministarstvo nije dalo detalje o tome gdje se tačno smatra da su takve rakete bile raspoređene u Ukrajini.

I ruske i ukrajinske snage potrošile su velike količine oružja u iscrpljujućem ratu za istočni regiju punu rudnika uglja i fabrika – poznatu kao Donbas, vršeći tako ogroman pritisak na resurse i zalihe oružja.

Ukrajinski guverner istočne provincije Lugansk takođe je optužio Rusiju da je koristila zapaljive rakete “bacače plamena” na selo Vrubivka, jugozapadno od gradova Sjeverodonjecka i Lisičanska, gdje se vode žestoke borbe.

I dok je upotreba bacača plamena na bojnom polju legalna, guverner Serhij Haidai tvrdi da su napadi preko noći nanijeli veliku štetu domovima civila.

Navodi o korištenju zapaljivog oružja

Haidai je također rekao da ruske snage uništavaju ključne industrijske objekte, uključujući željeznička depoa, ciglanu i fabriku stakla. Guvernerove tvrdnje nisu mogle biti odmah potvrđene.

Savjetnik ukrajinske vlade Anton Geraščenko optužio je ruske snage da koriste zapaljivo oružje za nanošenje štete, čak i na poljoprivrednim ciljevima. Geraščenko je u subotu na Twitteru objavio video na kojem se navodno vidi kako ukrajinske trupe pokušavaju da ugase požare izazvane grantiranjem zapaljivim oružjem žitnih polja.

U maju je Geraščenko objavio video na Telegramu u kojem tvrdi da prikazuje ruske trupe kako koriste zapaljive fosforne projektile u Donbasu.

Bijeli fosfor, koji žestoko gori kada je izložen zraku, često se koristi u borbi i zakonski nije klasifikovan kao hemijsko oružje. Međutim, fosfor je kontroverzan jer uzrokuje veliku štetu i zabranjena je upotreba u civilnim područjima.

U aprilu su britanski odbrambeni izvori rekli da vjeruju da je bijeli fosfor korišten u regiji Donjeck u istočnoj Ukrajini.